DNA: Ponta prezintă o observaţie din expertiză, a expertului lui Dan Şova, nu concluzia documentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta foto Adevărul
Victor Ponta foto Adevărul

Oficiali din DNA au declarat pentru Mediafax că acel fragment prezentat de Victor Ponta din expertiza efectuată în dosarul "Turceni - Rovinari", în care este urmărit penal, nu este o concluzie a expertizei, ci o observaţie a expertului parte al lui Dan Şova.

Mai mult decât atât, fragmentul respectiv nu reprezintă concluzia expertului parte al lui Dan Şova, ci o observaţie sau un punct de vedere, au precizat sursele citate.

"Fragmentul postat pe Facebook de inculpatul Ponta Victor Viorel este în realitate un extras din conţinutul opiniei separate a unuia dintre experţii inculpaţilor, respectiv expertul desemnat de inculpatul Şova Dan-Coman şi nu reprezintă nicidecum rezultatul raportului de expertiză fiscală şi contabilă dispusă în cauză. Raportul respectiv a fost întocmit de un expert independent, desemnat de organul judiciar, în conformitate cu art. 172 şi următoarele CPP", se arată în răspunsul transmis de DNA, la solicitarea MEDIAFAX.

DNA precizează că expertul judiciar independent desemnat în cauză a stabilit că valoarea prejudiciului produs ca urmare a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală reţinută în sarcina lui Ponta se ridică la suma de 51.321,80 lei.

Procurorii mai precizează că raportul integral de expertiză fiscală şi contabilă din dosar conţine 29 de file şi opt anexe.

Precizările au fost făcute după ce premierul Victor Ponta a arătat într-o postare pe pagina sa de Facebook că DNAa prezentat într-un comunicat doar prejudiciul de 51.321 de lei, pe care el l-ar fi produs prin complicitate la evaziune fiscală, fără a lua în considerare faptul că s-au plătit taxe şi impozite de 53.000 de lei de către cabinetul său de avocat, ceea ce ar reprezenta un plus încasat de stat.

DNA a anunţat, miercuri, că procurorii au pus sechestru asigurător pe un apartament al lui Victor Ponta, pentru a recupera prejudiciul de 51.321,80 de lei care ar fi fost produs de acest prin complicitate la evaziune fiscală, sumă stabilită în urma expertizei efectuate în dosarul "Turceni - Rovinari".

Premierul Ponta a spus, în mesajul său pe Facebook, că regretă că "bătălia politică şi de media se duce cu arme necinstite", susţinând că prezentarea doar a sumei de 51.321 lei cheltuieli deduse de "Şova şi Asociaţii", "ignorând voit" plata taxelor de 53.000 lei de Cabinetul său de avocatură, este o manipulare a opiniei publice.

"Regret faptul că bătălia politică şi de media se duce cu arme necinstite - din expertiza făcută în dosarul meu se arată că SCA «Şova şi Asociaţii» şi-a dedus cheltuieli în baza contractului cu mine de 51.321 ron / şi se arată de asemenea că au fost plătite taxe şi impozite de către «Cabinet Avocat Ponta Victor» în suma de 53.000 lei !!!!! Deci prezentarea doar a primei sume este o manipulare a opiniei publice, ignorând voit plata celor 53.000 lei! Adunând cele două sume nu rezultă prejudiciu faţă de statul român care a încasat în plus 2.000 ron!!!!", a scris Ponta pe contul său de Facebook.

El a ataşat acestui mesaj şi copia după această constatare, adăugând: "cred că nu mai este nimic de comentat!".

"Şi sechestrul a fost pus în data de 13 iulie, nu azi (cum în mod eronat a apărut în presă)!", a mai notat Ponta.

DNA a precizat că prejudiciul stabilit în dosarul "Turceni - Rovinari", constă în obligaţiile fiscale de la care s-ar fi sustras SCA "Şova şi Asociaţii", reprezentată de Şova Dan-Coman, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

"Ajutorul a constat în aceea că Ponta Victor-Viorel a pus la dispoziţia contribuabilului SCA «Şova şi Asociaţii», înscrisuri falsificate (facturi şi rapoarte de activitate), menite să justifice viitoarele plăţi pentru prestarea unor activităţi juridice fictive ale cabinetului de avocatură Ponta Victor-Viorel către SCA «Şova şi Asociaţii». În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciun fel de activitate profesională pentru SCA «Şova şi Asociaţii»", se mai arată în comunicatul citat.

Anchetatorii susţin că plăţile făcute de SCA "Şova şi Asociaţii" către Victor Ponta, în cuantum de 181.439,98 de lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale. În acest fel, s-ar fi produs o diminuare nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA "Şova şi Asociaţii" şi, în consecinţă, ar fi fost plătit către stat un impozit diminuat cu 51.321,80 de lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul stabilit în urma expertizei.

DNA a precizat că în acest dosar, Victor Ponta este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor, iar Dan-Coman Şova este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns prima dată în faţa procurorilor DNA, care l-au anunţat că are calitatea de suspect, pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care a fost avocat.

Pe 13 iulie, procurorii l-au anunţat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în cazul său şi că i-a fost schimbată calitatea din suspect în inculpat, în dosarul "Turceni-Rovinari". De asemenea, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ale lui Victor Ponta.

Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, "pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia", spun procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA "Şova şi Asociaţii" pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. Firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului şi un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, "la solicitarea expresă" a acestuia.

În acelaşi dosar, senatorul Dan Şova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexele Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite