Predoiu: În 2008 am propus-o pe Monica Şerbănoiu la DNA, pentru că în Parlament se pregătea desfiinţarea DNA dacă îl numeam şef pe Morar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu a răspuns acuzaţiilor preşedintelui FOTO Marian Iliescu
Cătălin Predoiu a răspuns acuzaţiilor preşedintelui FOTO Marian Iliescu

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, i-a răspuns preşedintelui Traian Băsescu, care l-a acuzat că, în 2008, nu a vrut să-l propună pe Daniel Morar pentru încă un mandat în fruntea DNA. Predoiu şi-a motivate decizia spunând că parlamentarii intenţionau să voteze o lege care să desfiinţeze DNA, în caz că Daniel Morar ar fi rămas la conducerea instituţiei.

Cătălin Predoiu i-a răspuns lui Traian Băsescu în şase puncte:

„Am aflat cu surprindere şi dezamăgire despre declaraţiile Preşedintelui Traian Băsescu, faţă de care formulez următorul punct de vedere:

1. Toate propunerile pe care le-am formulat la şefia parchetelor, inclusiv DNA, au avut în vedere un singur interes, acela al stabilităţii instituţionale şi obţinerii unor rapoarte de ţară pe justiţie pozitive. 

2. Singurele persoane cu care am discutat sporadic astfel de competenţe ale Ministrului Justiţiei au fost procurorul general, procurorul şef DIICOT, procurorul şef DNA, Preşedintele României. Propunerile la şefia parchetelor pe care le-am formulat nu au fost discutate cu oameni politici, din niciun partid. Dl Preşedinte ştie bine acest lucru şi la vremea respectivă l-a apreciat. Discuţiile colaterale pe care alţi oameni politici le-au făcut între ei pe marginea propunerilor mele nu m-au privit şi nu mă privesc. 

3. În 2008 am propus adjunct pe Daniel Morar şi şef pe Monica Şerbănoiu la DNA, pentru că ştiam că în Parlament se pregătea o propunere legislativă de desfiinţare a DNA, dacă îl numeam şef pe Daniel Morar. A fost o soluţie prin care am prezervat şi DNA şi pe Daniel Morar în interior, la vârf. L-am informat pe Preşedinte în seara zilei de 9 august 2008, după şedinţa CSAT, despre faptul ca voi formula aceste numiri în ziua de 11 August 2008. Preşedintele si-a manifestat dezacordul, mi-am păstrat punctul de vedere.

4. După respingerea propunerilor mele iniţiale de către Presedinte, am refuzat sa formulez alte propuneri pentru ca dl Morar sa ramana la sefia DNA cu delegare, lucru despre care l-am informat pe Presedinte intr-o discutie pe care am avut-o in avionul prezidential, in drum spre Coreea de Sud, in septembrie 2008. In acest fel dl Morar a ramas la sefia DNA cu delegare, pana cand, pe o alta majoritate, am fost în  masura să fac o noua propunere, cu dl Daniel Morar şef. Dl Morar poate confirma aceste lucruri.

5. În decembrie 2008 mi-am încheiat primul mandat. Am fost solicitat de Preşedintele României şi Primul Ministru să continui. Am cerut, ca şi premierului anterior, continuarea proiectului celor patru coduri şi sprijin politic pentru ele. Nu am dat cu pumnul în masa nimănui, nu am stat la uşa nimănui, nu am solicitat niciodată să rămân în Guvern. Am fost de fiecare dată invitat şi nu regret că am acceptat.

6. În ziua căderii guvernului MRU, in Parlament, dl Ponta mi-a facut o oferta verbal, oferta pe care am refuzat-o pe loc. A doua zi, la Neptun, l-am informat pe Premierul MRU despre acest lucru intr-o discutie fata in fata si pe dl Presedinte Basescu telefonic. Am mai declarat aceste lucruri cu cateva luni in urma. Mai mult, chiar in timpul mandatului Premierului MRU, mi-am exprimat fata de acesta preocuparea de a parasi guvernul dupa obtinerea raportului pozitiv de tara care ar fi urmat sa apara in iulie 2012.”

Pe aceeaşi temă:

Băsescu, despre Predoiu: A propus înlocuirea lui Daniel Morar de la DNA. Să nu îndrăznească să îmi dea lecţii publice

Predoiu i-a cerut lui Băsescu să rupă pactul pe Justiţie

Predoiu: Renunţ la coordonarea guvernului alternativ, dacă nu câştig nominalizarea PDL la prezidenţiale



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite