Dl. Liviu Dragnea nu prea are motive de bucurie. Şi nu doar ca urmare a condamnării pronunţate ieri!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă e adevărat că dl. Liviu Dragnea se bucură de răul doamnei Firea, de ruşinea încercată de aceasta în clipa în care şi-a văzut orgoliul făcut zob de huiduielile încasate pe merit pe Arena Naţională, preşedintele PSD nu se prea poate bucura de propriul lui bine. Pentru simplul motiv că acesta nu prea mai există. Cel puţin deocamdată.

Nu ştiu cât de reale, de bazate pe informaţii exacte din interiorul instanţelor de judecată erau presupunerile în conformitate cu care sentinţa aşteptată a fi  pronunţată pe data de 21 iunie, după două amânări, era demult aranjată în favoarea d-lui Dragnea. Aveam însă toate motivele să cred că un astfel de aranjament era perfect posibil.

Nu ştiu nici dacă a intervenit ceva între timp şi Liviu Dragnea a fost condamnat, în primă instanţă, la o pedeapsă de 3 ani şi jumătate cu închisoare. Sigur e doar că maşina de război anti-justiţie a PSD a fost, pentru moment, înfrântă. Iar lucrul acesta contează enorm. Pentru însăşi ideea de justiţie în România. Pentru însăşi ideea de Stat de drept. Pentru faptul că încă mai există speranţă în România.

Cu toate acestea, zicerea de săptămână trecută a d-nei Lia Olguţa Vasilescu, ce s-a arătat mai mult ca sigură că dl. Dragnea va fi achitat pentru simplul motiv că nu poţi fi condamnat chiar aşa de uşor fiind preşedinte de partid ca şi aceea de miercuri a d-lui Florin Iordache care s-a arătat şi domnia-sa sigur de achitare ar fi fost doar simple vorbe de clacă, dacă nu ar trăda mentalitatea primejdioasă a unor politicieni de proastă calitate în conformitate cu care în România unii ar putea fi mai presus de lege. Adică, precum în Orwell, unii sunt mai egali decât ceilalţi. Aşa încât este oricând posibil ca o OUG să dezincrimineze abuzul în serviciu şi să îl facă scăpat pe Liviu Dragnea.

D-lui Dragnea nu i-a căzut deloc bine nici vestea că preşedintele Iohannis l-a desemnat pe dl. Gabriel Vlase drept posibil viitor director al SIE. O fi el dl. Vlase vicepreşedinte al PSD, s-o fi numărat domnia-sa printre apropiaţii d-lui Dragnea, însă astfel preşedintele PSD s-a văzut deposedat de ceea ce ar fi trebuit să fie un argument forte în susţinerea cererii de suspendare din funcţie a preşedintelui. E drept, dl. Vlase a făcut penitenţe, conducând, precum Nae Caţavencu la ordinul coanei Joiţica, şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care au fost adoptate ruşinoasele modificări la Codul de procedură penală. Semn că nimeni nu mai poate să anticipeze reacţiile liderilor PSD. Iată deja se vorbeşte că dl. Vlase ar plănui să îşi spele ruşinea adoptând o atitudine dură faţă de dl. Dragnea.

Săptămâna trecută dl. Liviu Dragnea a mai primit o veste proastă. Aceea în conformitate cu care o decizie a Curţii Constituţionale, decizie datând din anul 2012, nu ar fi deloc în favoarea planului diabolic născocit de mintea strâmbă a d-lui Eugen Nicolicea. Traseistul politic care s-a gândit că ar putea fi declanşată procedura suspendării preşedintelui Iohannis, fără a se ajunge însă la referendum. E însă foarte posibil ca, după sentinţa de ieri, dl. Dragnea să lase la o parte orice reticenţă şi să meargă pe formula totul sau nimic.  

În fine, vinerea trecută au apărut pe piaţă rezultatele unui sondaj de opinie realizat pentru postul de radio Europa FM de IMAS. Alte veşti proaste. Nu numai că doar puţin peste 23% dintre români ar fi de acord cu soluţia numirii procurorilor-şefi de către Ministerul Justiţiei, aşa cum visează domnii Dragnea, Tăriceanu şi Tudorel Toader. Studiul citat mai arată că, dacă preşedintele Iohannis ar convoca un referendum pe tema legilor justiţiei, pragul de 30% ar fi depăşit cu uşurinţă.

Bine este văzut de cei care au răspuns întrebărilor sondajului preşedintele Iohannis, încă şi mai bine procurorul şef al DNA încă în funcţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Ceea ce înseamnă că mobilizarea televiziunilor aservite coaliţiei PSD - România TV, Antena 3, tot mai antinaţionala Televiziune Română - a fost degeaba. Degeaba şi-au scuipat plămânii debitând minciuni cu nemiluita Chirieac, Gâdea, Badea, Roşca-Stănescu, Cristache, Cristoiu, pesediştii de la Caţavencii în frunte cu Mircea Dinescu, Savaliuc, Curea, degeaba au scris editoriale kilometrice Cristoiu şi Andronic, populaţia României nu a putut fi minţită.

Unde mai pui că veşti proaste vin pentru dl. Dragnea şi PSD-ul domniei sale şi din Diaspora. Avem indicii că aceasta s-ar pregăti să protesteze. Prin mintea lui Dragnea a trecut ideea de a-i fura dreptul de vot în România la viitoarele alegeri prezidenţiale. În 2014 au comis, indirect, această prostie numiţii Ponta, Corlăţean, Meleşcanu. Decontul a fost unul pipărat. Uneori, istoria se repetă. Iar reacţiile din ţară după adoptarea pe hoţeşte de majoritatea parlamentară PSD-UDMR-ALDE a modificărilor la Codul de procedură penală, mulţimea revoltată, glasul străzii, semnele că protestele nu se vor stinge chiar atât de uşor precum şi-au imaginat guvernanţii nu îi prea lasă loc pentru somn dulce domnului Liviu Nicolae Dragnea. În pofida comportamentului incalificabil al forţelor de ordine, recte Jandarmeria Română care a trecut făţiş la violenţă.

Pe de altă parte, trebuie spus că, cel puţin deocamdată, cariera politică a d-lui Dragnea nu poate fi considerată nici pe departe încheiată. Condamnarea de ieri are o valoare simbolică indiscutabilă. Însă doar peste câteva luni vom afla care este consecinţa ei practică. Să nu ne bucurăm prea devreme, să nu fim fericiţi în locul  şi pe socoteala d-lui Dragnea.

În cazul în care graba majorităţii parlamentare, grabă menită să modifice legile justiţiei va da rezultate, dacă monstruoasa coaliţie PSD-ALDE-UDMR se va mobiliza, Dragnea îşi va putea continua malefica acţiune împotriva României. El şi cei din jurul ei. El şi cei din PSD care l-au făcut posibil.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite