Dl. Cîţu şi coronavirusul. Care pe care!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că m-am înşelat încheindu-mi comentariile din ultimele două zile mult prea optimist. Reamintesc că primul se încheia cu speranţa, cel de-al doilea cu convingerea că preşedintele Iohannis s-a dezvrăjit. Şi că, în fine, se gândeşte o soluţie eficientă şi rapidă de asigurare a guvernării ţării, nu la visele şi iluziile sale monarhice.

Afirmând luni, în declaraţia de presă survenită îndată după decizia CCR, că alegerile anticipate mai au doar 50% şanse de a mai putea avea loc, credeam că şeful Statului admite, fie şi tacit, că ele au, în realitate, doar 0% posibilităţi de realizare. Aşa că va renunţa la proiectul din start cu mici şanse de izbândă optând în favoarea ideii guvernării realiste şi eficiente a ţării. Că o va face măcar în numele principiului că paza bună trece primejdia rea.

Care e primejdia? Indubitabil coronavirusul a cărui posibilă “vizită de lucru” în România ne prinde, evident, aşa cum ne este felul şi cum ne-am tot obişnuit. Complet nepregătiţi. Dincolo de ce ne spun în ore târzii din noapte domnii Marcel Vela, Victor Costache şi Raed Arafat. Care, precum odinioară Stalin, lucrează până la orele mici ale dimineţii.

 Să fiu bine înţeles. Nici eu nu ader, din contră, chiar desfid isteria naţională generată de PSD prin mediile de presă aservite (în speţă, iresponsabila Antena 3) că ar exista primejdia unei epidemii de gripă de mari proporţii provocată de coronavirus. Mi se pare complet deplasat luatul cu asalt al marilor magazine, aprovizionrea excesivă cu produse alimentare de primă necesitate. Cred că a avut dreptate preşedintele Iohannis atunci când a solicitat jurnaliştilor şi marilor organisme de presă din România  să relateze responsabil, echilibrat, nesenzaţionalist, fără intenţia de a produce panică în rândul românilor despre evoluţia bolii în China, în Italia, dar şi în România. Unde conform anunţului făcut ieri seară de reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi de cei al Sănătăţii avem deja un prim caz de îmbolnăvire înregistrat în judeţul Gorj.

Pe de altă parte, socotesc că trebuie să avem un guvern învestit cu puteri depline care, dacă lucurile evoluează nefavorabil, să poată lua în regim de urgenţă toate măsurile ce se impun. Or, premisele ca în perioada imediat apropiată la Palatul Victoria să se instaleze un astfel de guvern sunt cvasi-inexistente. PSD, prin vocea preşedintelui său interimar, dl. Marcel Ciolacu, a declarat că partidul pe care îl conduce nu va vota vroedată şi cu nici un preţ un guvern liberal. La rându-i, prim-vicepreşedintele PNL, doamna Raluca Turcan, a declarat în urmă cu puţine zile că nici nu se poate pune problema unei negocieri între liberali şi pesedişti.

Desemnarea ieri a atât de necharismaticului domn Florin Cîţu ca viitor posibil prim-ministru al României interzice cea mai mică speranţă în ceea ce priveşte eventualitatea unei căderi la învoială între cele două mari partide ale ţării. Pentru pesedişti., dl. Cîţu reprezintă un fel de inamic public nr. 1. Social-democraţii îl agreează pe dl. Cîţu chiar mai puţin decât pe preşedintele PNL, dl. Ludovic Orban,  Nu ştiu cât de bine privit este dl. Cîţu de celelalte partide parlamentare, adică de UDMR, ALDE, USR şi PMP, aşa că îmi este imposibil să apreciez dacă, fie şi în condiţiile în care ar vrea cu adevărat să formeze un guvern, domnia-sa ar putea asigura necesara majoritate parlamentară. Cele mai multe indicii sunt că actualul ministru interimar al Finanţelor nu doreşte asta. Nu o vrea partidul şi nu o vrea nici dl. Iohannis. Dl. Cîţu pare-se cî a fost desemnat  cu gândul de fi respins.

Sigur e PSD că  va recurge iar la tragerea de timp. Va programa cât mai târziu posibil audierile viitorilor miniştri, indubitabil parlamentarii lui îi vor trânti cu sete şi răzbunare proletar-partinică în Comisiile de specialitate, iar vor boicota votul de învestitură. Posibilul viitor guvern Cîţu are, în opinia mea, şanse reduse de a trece. Pesediştilor le este convenabil interimatul prelungit al guvernului demis.

Dar ce vom face, Doamne fereşte!, dacă lucrurile cu coronavirusul se complică? Se gândeşte vreun politician la asta? Mai avem în România politicieni responsabili? Vom fi înconjuraţi de proviziile de făină şi ulei şi ne vom uită la talk-show-uri politice ca şi la declaraţiile televizate ale preşedintelui Iohannis? Totul echivalând cu dansul inconştient condamnaţilor de pe Titanic.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite