Divorţul e gata, partajul mai durează

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu sunt convins că ceea ce se întâmplă în România e o criză – politică, guvernamentală, constituţională etc. Totul sună ca un divorţ făcut în văzul vecinilor, cu vărsat de lături în cap, plânsete, smulgeri de păr şi toate celelalte. Şi din care împricinaţii rămân, vorba unui personaj caragialian, cu “onoarea nereperată”.

Şi nici dom’ Mitică n-o s-o poată “repera”. Dacă ne amintim de vorbele dulci pe care şi le spuneau şefii USL acum vreun an, părea o iubire veşnică, menită să ajungă la nunta de diamant. S-a ales praful, şi încă într-un stil căruia unii i-ar putea spune “de mahala”, numai că la mahala există o anume cuviinţă şi o umanitate autentică. La “vârful” politicii româneşti, există nişte deplini diletanţi, scoşi la iveală de sistemul politic cârpit în coate şi de votul a 40% dintre cetăţeni. Călărind o majoritate parlamentară de 70%, au încercat s-o folosească pentru “proiecte” de gaşcă (vezi legea amnistiei), cu sentimentul că puterea e a lor pe vecie şi îşi pot permite orice. Când nu le-a ieşit ceva, au dat vina pe Băsescu – “dictatorul” care nu-i lasă să guverneze, deşi ei nu dorm noaptea de grija poporului. Au eşuat în toate proiectele majore pe care le-au anunţat cu surle şi trâmbiţe: regionalizarea, revizuirea Constituţiei ş.cl.

Dar nu din cauza greşelilor de guvernare s-a destrămat alianţa USL, ci din meschinării omeneşti, din prea multă vorbărie la televizor, din ambâţuri şi orgolii umflate. De săptămâni bune, iubirea veşnică s-a transformat într-o ciondăneală de ţaţe, într-un fel de divorţ drăcos în care foştii îndrăgostiţi “per tujur” îşi împart frigiderul, maşina de spălat şi tacâmurile “alea bune de  la mama”. Tonul şi stilistica disputelor între Ponta şi Antonescu, între PSD şi PNL se încadrează perfect în “tradiţia” emisiunilor TV în care diversele andree, zăvorănci şi drăguşance îşi dezvăluie dramoletele de alcov, certurile cu iubiţii, bârfeturile şi năbădăile. OTV-ul de odinioară pare, acum, o televiziune de-a dreptul culturală faţă de valurile de vorbe cotite şi uşuratice revărsate peste tot între “bărbaţii politici ai ţării”, dezamăgiţi în amor.

Bineînţeles, încercarea de a-l găsi din nou ţap ispăşitor pe Băsescu loveşte din nou. Cătălin Ivan, purtător de cuvânt al PSD, zicea deunăzi la un post de radio că preşedintele “ar trebui suspendat de 2-3 ori pe zi”, căci nu-i lasă să guverneze, astfel încât “ţara s-o ducă mai bine, să fie create locuri de muncă” etc. Dacă, după un an şi mai bine de guvernare proastă şi după o suspendare ratată mai visezi să-l mănânci fript pe preşedinte la micul dejun, prânz şi cină, dar n-ai pe cine pune în loc la alegerile din noiembrie, înseamnă că orice contact cu realitatea s-a pierdut iremediabil. Rămân doar scenarita cronică şi sentimentul de victimă a unei conspiraţii mârşave. Căci, a adăugat dl Cătălin Ivan, “Traian Băsescu a fost prezent în Senat prin vocea lui Crin Antonescu”, cei doi “vorbesc pe aceeaşi voce şi îşi coordonează atacurile la adresa lui Victor Ponta”. Fostul “iubit pe vecie” şi prezidenţiabil al USL a devenit acum un trădător murdar, provocând “pagube colaterale”: la Antena 3 e oarecare confuzie, nu e clar cum trebuie tratat vechiul “amic” de conversaţii în studio. Şi nici condeiele obsedate de Băsescu n-or să mai ştie acum dacă prezidenţiabilul Crin Antonescu mai e sau nu “personaj pozitiv”.

Aşa că vărsatul lăturilor abia începe. Divorţul s-a pronunţat, partajul continuă. Până când va veni şi divorţul de UDMR (căci nici această alianţă n-are cum să ţină prea mult). Ăştia-s oamenii care ne conduc. De fapt, nu ne conduc, căci nici ei nu ştiu încotro merg.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite