Divide et impera în PNL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
iohannis orban citu

A doua jumătate a anului 2021, din punct de vedere mediatic, nu va fi despre nici despre economie, nici despre relansarea economică sau despre schiţele de autostrăzi care nu-şi vor găsi finanţare în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ci exclusiv despre alegerile interne din PNL, USR Plus şi şarjele efectuate de miniştrii vicepremierului Barna, la premierul Cîţu.

Este străveziu interesul comun al celor doi preşedinţi, Ludovic Orban şi Dan Barna, de a-l menţine pe Florin Cîţu într-un soi de pat de şah politic, prin instrumentul negocierii în alianţă. În acest mod a ajuns Orban preşedintele Camerei Deputaţilor iar USR Plus a obţinut patru ministere mamut - transporturi, fonduri europene, sănătate şi justiţie.

Competiţia internă din PNL, ulterior din USR Plus, în lipsa oricărei forme de opoziţie în PSD, duce în planul comunicării la acaparare discursului de opoziţie chiar din interiorul partidelor aflate la guvernare, prin competiţiile interne. Mediatic, vor fi mai interesante aprecierile şi susţinerea gurilor de tun Emil Boc şi Rareş Bogdan la adresa lui Cîţu cât şi loviturile date lui Orban, decât vociferarea parcă scremută a liderilor opoziţiei. Va fi mai interactivă competiţia între Dan Barna şi Dacian Cioloş în alianţa USR Plus, decât opoziţia firavă făcută de către liderii PSD sau hăhăitul şoşonist de până în 10% al AUR.

Marele câştigător al acestor mici bătălii politice dar care mediatic ne vor capta atenţia, este preşedintele Klaus Iohannis, care nu-şi doreşte nici cedarea puterii cu trei ani înainte în faţa unui prezumtiv moştenitor, Florin Cîţu, consolidat şi politic prin câştigarea preşedinţiei PNL dar nici pierderea totală a PNL în faţa unui Ludovic Orban reconfirmat.

PNL va încerca să păcălească mediatic prin această competiţie internă România şi românii, îndepărtându-ne de la discuţiile de fond, la planurile şi platformele fantasmagorice precum reorganizarea administrativă prezentată de Emil Boc, care în esenţă chiar dacă este corectă, cu siguranţă nu poate fi pusă în aplicare concret şi coerent de un partid al primarilor aşa cum este PNL sau prin excelenţă PSD.

PNL, astăzi principalul partid de guvernământ de la Bucureşti, prin această competiţie, va ajunge în curând ursul păcălit de vulpoiul Iohannis, pentru care în următorii ani, pentru a-şi păstra supremaţia politică post Cotroceni în PNL, tot ce contează se rezumă la divide et impera.

P.S. Să nu spuneţi că nu v-am spus, jocurile din PNL pentru prezidenţialul din 2024, vor fi înfluenţate puternic şi de noua politică a CDU, de viziunea urmaşului Angelei Merkel la Berlin, Armin Laschet...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite