Deputaţii au respins ordonanţa privind alocaţiile. Guvernul Orban este obligat acum să le dubleze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul lui Marcel Ciolacu vrea respectarea legii privind dublarea alocaţiilor FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Partidul lui Marcel Ciolacu vrea respectarea legii privind dublarea alocaţiilor FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Drept urmare, Guvernul este obligat să aplice legea prin care alocaţiile se dublează de la 150 la 300 de lei.

UPDATE: Camera Deputaţilor a respoins ordonanţa de urgenţă privind amânarea dublării alocaţiilor. Prin urmare, Guvernul Orban este obligat ca de la 1 septembrie să dubleze alocaţiile pentru copii.

Au fost 166 de voturi pentru, 63 voturi „împotrivă” şi 29 de abţineri.

Dacă preşedintele Iohannis va promulga legea de respingere a ordonanţei prin care alocaţiile erau crescute etapizat, va intra în vigoare legea iniţială, promulgată de Iohannis, prin care alocaţiile sunt dublate. Peşedintele poate ataca legea adoptată azi la CCR sau o poate retrimite în Parlament. Dublarea alocaţiilor va avea loc doar după ce legea este publicată în Monitorul Oficial.

***

PNL a cerut la începutul şedinţei din Camera Deputaţilor reîntoarcerea la comisii pentru două săptămâni a proiectului de lege privind creşterea progresivă a alocaţiilor. PSD a anunţat că se opune, la fel ca şi celelalte formaţiuni, cu excepţia PNL. 

Social-democraţii, care au reuşit să-şi găsească inclusiv PMP ca aliat pe tema alocaţiilor, vor menţinerea dublării alocaţiilor, nu creşterea doar cu 20%. 

Liberalii au lansat mai multe atacuri la adresa PSD, în mesajul acestora fiind subliniată inconştienţa social-democraţilor. „Disperaţi aţi fost, disperaţi sunteţi. Vreţi doar voturi”, le-a transmis deputatul Tinel Gheorghe. 

Social-democraţii mai tineri le-au bătut obrazul celor din PNL pentru faptul că încearcă o creştere nsemnificativă, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul pensiilor. Conform legii, pensiile ar fi trebuit crescute cu 40%, nu cu 14%, aşa cum a decis partidul.

Unul dintre deputaţii USR a mers la microfonul central şi le-a sintetizat situaţia: „Unii vă faceţi hoţi, alţii vă faceţi proşti! Păcat! Însă şi unii, dar şi ceilalţi, aveţi dreptate”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite