Disputa Dragnea-Tudose. Taberele din PSD încep să prindă contur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au o „relaţie instituţională“. Atât. FOTO Inquam Photos
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au o „relaţie instituţională“. Atât. FOTO Inquam Photos

Liderii PSD din teritoriu încep să aleagă în tabăra cui sunt în disputa Liviu Dragnea versus Mihai Tudose, dispută care se va tranşa la şedinţa Comitetului Executiv de la sfârşitul lunii ianuarie, dar şi în ceea ce priveşte cererii demisiei ministrului Carmen Dan.

Apropierea Comitetului Executiv al PSD din 29-31 ianuarie şi tensiuniile din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte situaţia de la ministerul de Interne, unde lui Carmen Dan i-a fost cerută demisia, au dus la începutul conturării taberelor din PSD în disputa Tudose-Dragnea.

Printre susţinătorii lui Mihai Tudose în ceea ce priveşte restructurarea Guvernului sunt lideri ca Marian Oprişan (preşedinte PSD Vrancea), Adrian Ţuţuianu (preşedinte PSD Dâmboviţa) sau Marcel Ciolacu (preşedinte PSD Buzău şi vicepremier). De asemenea, un susţinător al al restructurării Guvernului este şi Niculae Bădălău, numărul doi în partid, cel care vrea ca PSD să mai „reducă din birocraţie“, dar care nu este de acord şi cu cererea demisiei lui Carmen Dan. Bădălău l-a şi criticat pe Tudose că a luat singur decizia cererii demisiei şi nu a aşteptat ca aceasta să fie votată de Comitetul Executiv.  

De cealaltă parte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se bucură de sprijinul unei bune părţi a liderilor din teritoriu. Iar pentru o susţinere cât mai mare, Dragnea este alături de vicepremierul Paul Stănescu într-un turneu prin judeţele Moldovei, acolo unde va sta de vorbă cu şefi ai unor organizaţii precum Suceava, Botoşani, Bacău, Vaslui, Neamţ.

Primul preşedinte de filială care şi-a declarat sprijinul necondiţionat pentru Liviu Dragnea a fost şeful PSD Arad, Dorel Căprar, cel care deţine şi funcţia de preşedinte al Comisiei de apărare de Camera Deputaţilor. „Poate unii au uitat că în urmă cu un an de zile, cu Liviu Dragnea în fruntea partidului, PSD a obţinut cel mai bun rezultat din istoria sa. Cu Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte, PSD a obţinut guvernarea, alături de ALDE, iar domnul Tudose a obţinut postul de premier. Cum să vii după o bătălie atât de grea, în care toţi ştim cât am avut de suferit, să ceri decapitarea generalului care te-a dus la victorie?“, a declarat Căprar.

Şansa lui Paul Stănescu?

Vicepremierul Paul Stănescu dă toate semnele că e alături de Liviu Dragnea , iar din turneul celor doi prin judeţele Moldovei a apărut pe surse informaţia că acesta actualul ministrul Dezvoltării Regionale ar putea fi o variante pentru preluarea şefiei Guvernului. Însă, Stănescu a dezminţit informaţia: „E o diversiune, o manipulare. Niciodată preşedintele Dragnea nu a discutat ca eu să fiu propunerea de prim-ministru. În al doilea rând, să ştiţi, am o vârstă şi colegii mă ştiu că sunt un om serios şi nu îmi doresc acest lucru. Deocamdată, Guvernul României funcţionează, avem un prim-ministru, Mihai Tudose. Cine manipulează şi duce diversiunea în această zonă nu cred că face bine şi nu ne face bine nici ca partid, nici ca ţară", a afirmat Stănescu, potrivit Agerpres. Pe de altă parte, vicepremierul a spus răspicat faptul că ministrul de Interne nu trebuie să-şi dea demisia.

Un alt lider care s-a pronunţat împotriva demisiei lui Carmen Dan este preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, Emil Moldovan, cel care a spus că ministrul de Interne trebuie să rămână pe funcţia sa, potrivit Mediafax.

Nu în ultimul rând, unul dintre cei mai vocali social-democraţi în ultimele zile a fost Dumitru Buzatu, preşedinte PSD Vaslui şi şef al CJ Vaslui. Cunoscut drept un apropiat al lui Dragnea, Buzatu a subliniat că dacă situaţia din PSD rămâne la stadiul de acum, conducerea partidului trebuie să-i ceară demisia lui Tudose. „Din păcate, evoluţia acestui conflict se îndreaptă spre un deznodământ nu chiar plăcut şi dacă va continua în acest fel, adică un ministru încearcă să ia măsuri într-un minister şi premierul îi cere demisia, mai rămâne ca CEX al PSD să îi ceară demisia premierului“, a declarat Buzatu pentru Mediafax. De alltfel, Buzatu şi şi alţi lideri din teritoriu au vorbit cu Dragnea despre situaţia din partid cu ocazia onomasticii lui Ionel Arsene (preşedinte PSD Neamţ şi susţinător al lui Dragnea) în urmă cu mai puţin de o săptămână.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite