Discuţii în Coaliţie. Atingerea jaloanelor din PNRR, criteriul de bază pentru evaluarea miniştrilor la sfârşitul lunii iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Kelemen Hunor, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Lideriii coaliţiei de guvernare au discutat în şedinţa de miercuri pe tema PNRR, concluzia fiind că atingerea jaloanelor prevăzute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi principalul criteriu pentru evaluarea miniştrilor la sfârşitul lunii iunie, În ceea ce priveşte măsurile fiscale, discuţiile vor continua, însă a fost reiterată ideea potrivit căreia anul acesta nu vor exista modificări.

În ceea ce priveşte PNRR, discuţiile au fost centrate pe capitolul sănătate şi în special pe construirea de noi spitale.

În contextul legat de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor din PNRR, premierul Nicolae Ciucă a reafirmat că acesta este un criteriu de bază in evaluarea ministrilor Cabinetului, de la finalul lui iunie.

O altă temă de discuţie a fost reprezentată de măsurile propuse de Ministerul Finanţelor referitoare la Codul Fiscal, nefiind luată, însă, nicio decizie, au afirmat surse din coaliţie.

Deşi discuţiile privind măsurile fiscale vor continua, premierul Nicolae Ciucă a refirmat în cadrul şedinţei decizia fermă de a nu fi operate modificări în privinţa fiscalităţii până la sfârşitul anului, au mai relatat aceleaşi surse.

Conform Profit.ro, coaliţia are în discuţie introducerea la veniturile din alte surse decât salariile a două noi plafoane pentru achitarea de contribuţii, de 6 şi 24 salarii minime pe economie, pe lângă cel actual de 12 salarii, creşterea TVA pentru băuturile cu zahăr mult, inclusiv cele carbogazoase, de la 9% la 19%, o posibilă eliminare a impozitului specific plătit de HoReCa, reducerea în etape a plafonului pentru microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, după care la 300.000 de euro, iar ulterior la 100.000 de euro, eliminarea posibilităţii de a avea microîntreprinderi fără salariaţi, reducerea facilităţilor din construcţii şi agricultură/alimentar, prin diminuarea plafonului maxim de salariu scutit de la 30.000 de lei la 15.000 de lei, la care se vor adăuga etapizat contribuţii la CASS, sume mai mari de plată pentru activităţi independente şi profesii liberale, diminuarea plafonului maxim al normei de venit pentru persoanele cu activităţi independente, precum şi creşterea substanţială a impozitului pe locuinţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite