UPDATE Florin Coldea, după cinci ore de audieri: Resping categoric acuzaţiile care mi-au fost aduse. Sunt denigratoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul interimar al SRI, Florian Coldea FOTO Mediafax
Directorul interimar al SRI, Florian Coldea FOTO Mediafax

Directorul interimar al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, a fost audiat astăzi în Comisia de control parlamentar. După prima parte a audierilor, care au durat nu mai puţin de cinci ore, Florian Coldea a repins „categoric“ acuzaţiile pe care i le-a adus Elena Udrea. În a doua parte a audierilor, va fi prezentat, de către un alt director din SRI, raportul intern al Serviciului.

UPDATE Şeful Comisiei de control parlamentar, Georgian Pop, a oferit mai multe explicaţii referitoare la modul în care a decurs audierea directorului interimar al SRI.

"În ce priveşte întâlnirile, toate au fost făcute strict pe baza procedurilor interne de acces în sediul SRI. Este o practică a oricărui serviciu de informaţii ca înalţi diplomaţi, demnitari să solicite întâlniri cu şefii SRI. Toate întâlnirile se supun unor proceduri foarte stricte. Atât pot să vă spun. Niciodată la astfel de întâlniri doamna Udrea nu a acuzat conducerea SRI, concordantă cu declaraţiile din ultimele ore. Noi am constatat că până joia trecută, când a fost acuzată oficial doamna Udrea, avea o părere despre SRI, după aceea, după ce a fost audiată la DNA, şi-a schimbat declaraţiile. Nu o să intru în comentarii politice, tot ce am făcut s-a bazat pe răspunsuri clare. Lucrările comisiei noastre, deşi sunt secrete de stat, reprezintă documente oficiale ale statului, ceea ce înseamnă că orice magistrat poate verifica dacă noi, aici, am făcut treaba bine. Vă asigur că nicio întrebare, afirmaţie sau acuză nu a rămas nediscutată, iar răspunsurile SRI au fost susţinute prin documente",a  spus Pop.

Pop a mai precizat că întâlnirile care au avut loc între Elena Udrea, George Maior şi Florian Coldea, la sediul SRI, „au fost făcute strict în baza procedurilor de acces în SRI. De-a lungul timpului, este o practică a oricărui serviciu ca înalţi demnitari, diplomaţi să solicite întâlniri cu conducerea serviciului. Toate întâlnirile se supun unor proceduri foarte stricte”.

Senatorul Daniel Savu, membru al Comisiei, a precizat că Udrea a fost la SRI de două ori, pe 10 noiembrie şi pe 15 decembrie. „La niciuna dintre aceste întâlniri, ea nu a sesizat acele aspecte pe care le acuză acum. Domnul Coldea a fost invitat de domnul Maior la acele întâlniri”, a spus Savu, precizând că probabil ea a s-a aflat acolo în calitate de „fost candidat” la preşedinţie.

UPDATE După cinci ore de audieri, directorul interimar al SRI, Florian Coldea, împreună cu preşedintele comisiei de control a SRI, Georgian Pop, au ieşit la declaraţii.

Georgian Pop: Audierile încă nu s-au terminat. În cea de-a doua parte a audierilor, directorul general pentru securitate din cadrul SRI, domnul pe care l-aţi văzut în uniformă, va prezenta raportul intern al Serviciului. Am cerut ca domnul Coldea să iasă din sală în timpul prezentării raportului intern, pentru deplină obiectivitate.

Florian Coldea:  Am pus la dispoziţia comisiei toate datele cerute şi am răspuns la toate întrebările. Anul trecut, un an încărcat de alegeri, SRI a activat în deplină neutralitate şi strict în limitele legii. Resping categoric toate afirmaţiile exprimate în spaţiul public la adresa SRI şi la adresa mea. Le consider denigratoare.  SRI îşi face în continuare datoria cu bună credinţă.

UPDATE Raportul intern al SRI, realizat în urma acuzaţiilor Elenei Udrea, este prezentat luni, la această oră, Comisiei parlamentare de control a Serviciului de către o comisie internă a SRI, la dezbaterea sa urmând să absenteze directorul interimar al Serviciului, Florian Coldea.

Comisia internă a SRI, care a realizat ancheta internă în urma acuzaţiilor Elenei Udrea, prezintă acest document comisiei parlamentare.

Senatorul PSD Daniel Savu a fost întrebat dacă raportul intern de anchetă a fost înaintat comisiei parlamentare.

"Da, dar vine chiar generalul care l-a făcut. Ăsta e un capitol separat, raportul intern (…) E în dezbatere (subiectul legat de acuzaţiile Elenei Udrea, n.r.), dar vine raportul intern care se prezintă în lipsa domnului general Coldea, pentru că este o chestie de subordonare. După ce mai avem întrebări de pus vine şi raportul, ne facem o imagine completă. Dar vrem ca la întrebări să stea şi cei care au făcut raportul ăsta, ca să ştim ce vrem noi să întrebăm", le-a spus senatorul PSD jurnaliştilor care aşteaptă concluziile audierilor.

Audierile intervin în contextul în care Elena Udrea l-a acuzat, recent, pe directorul interimar al SRI că s-ar fi implicat în campania electorală în favoarea lui Klaus Iohannis, dar şi că ar fi sprijinit televiziunea lui Sebastian Ghiţă, România TV, cu bani primiţi de la fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş.

Şedinţa se desfăşoară în spatele uşilor închise.

„Nimeni nu a trimis nimic oficial la comisie, ca să ne sesizăm. Suntem în situaţia unei autosesizări“, a declarat preşedintele forului, Georgian Pop.

Cine sunt membrii comisiei

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Georgian Pop, este deţinătorul unei licenţe obţinute în 1997, la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti, şi a unui master în domeniul „Comunităţi şi Cultură“.  A absolvit Universitatea Naţională de Apărare „Carol I“, în 2007, iar în 2009 a finalizat cursurile Academiei Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“  şi a devenit doctor în sociologie.

A început activitatea profesională în 1999, în calitate de cercetător la Academia Română, după care a obţinut un post de asistent universitar la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir. În perioada 2001-2008 a ajuns consilier parlamentar la grupul PSD, iar între 2005 şi 2008 l-a consiliat pe liderul de atunci al social-democraţilor, Mircea Geoană. A încheiat activitatea de consilier după ce a devenit deputat al grupului PSD în 2008, fiind reales în 2012.

Octavian Popa, vicepreşedinte al Comisiei şi deputat PNL, este licenţiat în istorie la Universitatea din Bucureşti, are un master în Dreptul Mediului şi unul în Management. A absolvit, în 2011, Colegiul Naţional de Informaţii. Cariera a început-o în 1993, ca administrator la o firmă de comerţ, iar în paralel a fost şef de cabinet parlamentar. În perioada 2000-2004 a devenit consilier municipal, iar din 2004 până în 2007 a deţinut funcţia de viceprimar al Municipiului Tulcea. A mai fost comisar general la Garda Naţională de Mediu, consilier judeţean, iar acum se află la al doilea mandat de deputat.

Verestoy Attila, sentor UDMR, fără întrerupere, din 1990 până astăzi, este unul dintre cei mai bogaţi parlamentari români, cunoscut pentru afacerile sale pe piaţa lemnului. Deşi pagina sa de prezentare de pe Wikipedia îl prezintă drept „regele cherestelei“, Attila a mai fost poreclit şi „drujba lui Dumnezeu“ sau „Kerestoy“ pentru că firmele sale au fost implicate în mai multe scandaluri legate de defrişări.

Teodor Atanasiu, senator PNL, a fost vehiculat drept unul dintre potenţialii candidaţi la şefia SRI, dar a negat vehement că ar fi interesat de post. Atanasiu a fost ministru al Apărării. În 2012, el a fost pus sub învinuire, alături de fiul unui coleg de partid, Corneliu Dobriţoiu, pentru infracţiuni la legea referendumului şi infracţiuni de corupţie. Atanasiu a fost scos de sub urmărire penală la începutul anului trecut.

Liviu Codârlă, deputat UNPR care a intrat în Parlament pe listele PP-DD, are o diplomă de inginer obţinută la Facultatea de Utilaj Tehnologic. A lucrat ca inspector vamal timp de trei ani, în perioada 1995-1998, iar ulterior a ajuns director la Direcţia Regională Vamală Bucureşti. A demisionat în 2002, iar în 2004 a ajuns deputat. Cariera sa politică s-a bazat pe migraţia de la un partid la altul: a fost unul dintre membrii fondatori ai Partidului Noua Democraţie, apoi a intrat în Partidul România Mare. În perioada 2007-2011 a trecut la PDL, iar din 2012 până în 2013 a fost la PP-DD, în prezent activând ca parlamentar UNPR. În Parlament, Codârlă figuează în topul celor mai silenţioşi aleşi, în 2014: nu a luat niciodată cuvântul în plen. Nici activitatea legislativă nu e mai bogată: Codârlă a semnat o singură propunere legislativă în 2014.

Cezar Preda, deputat PNL, are o diplomă de doctor în ştiinţe inginereşti şi a lucrat timp de doi ani ca inginer, în Buzău. În perioada 1990-1991 a devenit viceprimar al Buzăului, iar în perioada 1996-2000 a ajuns vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Salubrităţii. Între 2001 şi 2003 a fost director general al SC REBU Bucureşti, iar între 2003 şi 2004 a lucrat ca director de strategie la grupul „Rep Remmert România“.  Preda a depus, în 2011, o propunere legislativă de modificare a mai multor acte normative în domeniul securităţii naţionale. Propunerea lui a stârnit dezbateri aprinse, pentru că PDL a insistat ca proiectul să fie aprobat tacit. Controversele au fost legate de faptul că Preda a propus ca ofiţeri din cadrul SRI să poată fi numiţi în calitate de „organe de cercetare penală specială“. Din proiect se înţelegea că ofiţerii SRI pot efectua acte de urmărire penală în orice dosar. Şeful de atunci al SRI, George Maior,a  intervenit şi a afirmat că era vorba doar de cazurile în care ofiţerii SRI fac obiectul anchetei penale.

Daniel Savu, senator PSD, a provocat un scandal chiar recent, când a afirmat, la România TV, că numele viitorului şef SRI va fi dictat din exteriorul ţării. „Probabil va primi şi dânsul (n.r.: Klaus Iohannis) un plic, cum a primit domnul Traian Băsescu, şi în acel plic, va deschide plicul şi va vedea numele propus“, a spus Savu. Savu este un fost ofiţer SRI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite