Diplomatul lui Băsescu ignoră Guvernul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a a efectuat luni o vizită oficială în Finlanda. Chiar dacă şeful Executivului îşi anunţase vizita cu câteva zile înainte, ambasadorul român în Finlanda, Cătălin Avramescu, fostul şef al cancelariei lui Traian Băsescu, a considerat că nu merită să-şi scurteze concediul.


  „Domnia sa era în concediu acum, cu ocazia vizitei mele. Nu ştiu cum să fiu foarte diplomat acum, în ceea ce spun, încerc, totuşi. Nu am insistat ca domnul Avramescu să-şi întrerupă concediul“, a fost comentariul lui Ponta. Întrebat dacă Avramescu va fi retras din funcţie, premierul a sugerat faptul că este legat de mâini şi de picioare şi nu poate lua nicio măsură împotriva diplomatului.

Constituţia stipulează că retragerea unui diplomat se face la propunerea Guvernului, iar preşedintele emite decretul. Însă este greu de crezut că Traian Băsescu îl va aduce pe fostul său consilier la Bucureşti. Fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, a reiterat că şeful statului are ultimul cuvânt. „Dacă absenţa este o absenţă justificată, atunci este în regulă. Dacă există o tentativă de boicotare a premierului, se poate lua în calcul retragerea  din post. Guvernul poate propune retragerea, dar preşedintele poate refuza să emită decret“, a declarat Geoană, pentru „Adevărul“.

Contre cu Titus Corlăţean

Ambasadorul în Finlanda nu se află la primul gest de acest fel. În februarie 2013, Cătălin Avramescu a cerut renunţarea la comunicarea pe cifru şi, de asemenea, s-a opus trimiterii de către Guvern a unui ataşat pe probleme de muncă.

Anunţul a fost făcut de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a precizat că  Avramescu va fi chemat pentru a oferi explicaţii. „ O cerere din partea ambasadorului de a renunţa la comunicarea pe cifru, de exemplu, m-a uimit. Avem o problemă pe care o vom clarifica foarte rapid, pentru că îl voi invita pe domnul ambasador să vină puţin acasă, să discutăm modul în care îşi îndeplineşte mandatul de reprezentare a intereselor României“, a afirmat Corlăţean. Mandatul lui Avramescu a mers, însă, mai departe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite