Dinozaurii PNL se refugiază în sinecurile de la Bruxelles. Cine se luptă pentru locurile eligibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga şi Crin Antonescu vor să fie eurodeputaţi. FOTO Mediafax
Vasile Blaga şi Crin Antonescu vor să fie eurodeputaţi. FOTO Mediafax

Salariile lunare de mii de euro de la Parlamentul European i-au făcut pe numeroşi liberali cu putere în partid să se înscrie în cursa internă pentru a fi puşi pe lista pentru europarlamentare. Crin Antonescu şi Vasile Blaga sunt cele mai cunoscute nume care ar prefera opoziţia faţă de PSD la distanţă, nu lupta la baionetă, însă în următoarele zile ar putea să apară şi altele, precum Marian Petrache şi Ludovic Orban, potrivit unor surse politice.

Încă din primele săptămâni în care puteau să-şi depună dosarul pentru cursa internă a PNL, nume ca Mircea Hava, Dan Motreanu, Daniel Buda, Marie Jean Marinescu şi Cristian Buşoi s-au înscris în competiţie. Dintre aceştia, ultimii trei sunt deja eurodeputaţi, în timp ce primul e unul dintre cei mai performanţi primari ai PNL, în timp ce al doilea nu are nicio funcţie publică, lucru cauzat de faptul că în ultimii ani a avut probleme penale, dar de curând a fost achitat în primă instanţă.

Reîntoarcerea la era Blaga-Antonescu

Apoi, au venit candidaturile lui Crin Antonescu şi Vasile Blaga. Dacă Blaga a revenit după ce a fost achitat în primă instanţă într-un dosar în care era acuzat de trafic de influenţă, Antonescu ar fi făcut pasul spre candidatură din două motive. Primul motiv: soţia sa, europarlamentarul Adina Vălean, nu mai avea şanse să prindă un loc. Al doilea motiv: pentru a asigura o contrapondere la numărul mare de candidaţi veniţi din fostul PDL.

De altfel, surse politice din PNL consideră că Antonescu ar putea fi chiar una dintre variantele de cap de listă, în condiţiile în care acesta are o notorietate mare în raport cu ceilalţi, inclusiv cu preşedintele de partid. Singura problemă ar fi posibilitatea ca Antonescu să fie asociat cu parteneriatul PNL-PSD de pe vremea USL, când Antonescu mergea braţ la braţ cu Liviu Dragnea şi Victor Ponta. Pe de altă parte, Ludovic Orban este încă în dubii dacă să-şi depună sau nu candidatura.

Dilema lui Orban

Surse politice au precizat pentru „Adevărul“ că Orban ar vrea un sondaj de opinie în care să vadă cum stă personal în ochii electoratului, iar în funcţie de acesta să decidă dacă poate fi sau nu locomotiva partidului. Ezitarea lui Orban ar fi, de fapt, un calcul politic. Surse din conducerea formaţiunii susţin că  preşedintele PNL nu ar vrea să deconteze direct un rezultat prost la europarlamentare, în condiţiile în care el ar deschide lista. De altfel, la ultimele europarlamentare, adică în 2014, rezultatul dezastruos al liberalilor i-au adus demisia lui Crin Antonescu.

Pe lista celor care vor un loc în Parlamentul European sunt şi Alina Gorghiu (fost preşedinte al PNL) şi Siegfried Mureşan, eurodeputat şi purtător de cuvânt al PPE, acesta fiind unul dintre cei mai activi şi bine cotaţi aleşi români trimişi la Bruxelles. Să candideze ar mai vrea şi Gheorghe Falcă şi Marian Petrache, alţi doi grei ai PNL care vor să scape de administraţia locală pentru traiul bruxellez. Nu în ultimul rând, pe listă s-ar putea regăsi şi numele altor două femei, Raluca Turcan şi Mara Mareş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite