"Dinozaurii" din Parlamentul României. Cum arătau Blaga, Antonescu şi Băsescu în prima legislatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania electorală pentru alegerile din 9 decembrie a adus la start o serie de figuri extrem de familiare în peisajul politic românesc. "Parlamentari de profesie", aceştia au populat băncile Parlamentului încă din prima legislatură din 1990, iar acum, unii dintre ei se prezintă în faţa electoratului pentru a cere al şaptelea mandat consecutiv. Traseul politic i-a adus de multe ori în aceeaşi tabără, dar şi în partide diferite.

Unii dintre cei mai longevivi parlamentari reprezintă cuplul de nedespărţit al PDL: Blaga- Berceanu. Cei doi au fost parlamentari din anul 1990 şi până în 2012. Dacă Berceanu a spus pas unei noi candidaturi, Blaga va intra în cursă pentru un mandat de senator în judeţul Timiş. 

Blaga şi Berceanu au avut evoluţii politice asemănătoare. Cei doi "grei" ai PDL au intrat în politică imediat după Revoluţie. Ei au fost aleşi pe listele FSN,  condus pe vremea aceea de Ion Iliescu. Primele funcţii importante le-au avut în Parlament, unde unde şi-au menţinut locul până în actuala legislatură. Între timp, Blaga a ajuns şef al PDL, în timp ce Berceanu se pregăteşte de retragerea din politică.

În ultima legislatură, atât Berceanu, cât şi Blaga s-au remarcat în primul rând la capitolul absenţe. Berceanu s-a clasat pe locul 111 în topul prezenţei, cu un procentaj de 34%. Berceanu nu s-a remarcat nici la capitolul iniţiative legislative, în ultima legislatură. Numele său s-a regăsit pe 9 iniţiative legislative, dintre care doar 2 au devenit legi.

De partea cealaltă, Vasile Blaga a ţinut aproape de eternul său coleg din Parlament. Liderul PDL a avut o prezenţă de 35,5%, în ultima legislatură, procentaj cu care a ocupat locul 110. Blaga a avut doar 10 iniţiative legislative, dintre care 3 au devenit legi. De notat că Vasile Blaga a fost preşedinte al Senatului timp de 2 ani.

image
image

Antonescu şi Vosganian, "profesioniştii" PNL

Un alt lider de partid care a intrat în politică la începutul anilor 90 este şi Crin Antonescu. Primul mandat de parlamentar l-a obţinut în anul 1992, iar de atunci nu a mai părăsit Parlamentul. Crin Antonescu va candida la aceste alegeri în Teleorman, pentru al şaselea mandat consecutiv.

image

Antonescu a devenit deja o legendă în lumea politică pentru absenteismul său. În ultima legislatură a avut o prezenţă de doar 11,1%, procentaj cu care a ocupat locul 123. Numele lui Crin Antonescu s-a regăsit pe 17 iniţiative legislative, dar niciuna dintre acestea nu a devenit lege.

Un alt "greu" al Parlamentului României este emimenţa cenusie a PSD, Viorel Hrebenciuc. Este parlamentar din anul 1996 şi se află la mandatul cu numărul 4 în Parlamentul României. Viorel Hrebenciuc a fost în permanenţă deputat. Este cunoscut în lumea politică ca fiind strategul PSD. Deşi este o figură importantă a PSD, Viorel Hrebenciuc a avut doar 32 de inițiative legislative, dintre care doar 2 au devenit legi. În ultima legislatură, la nivel de prezenţă, Hrebenciuc se află în coada topului, pe locul 304, cu un procentaj de 28,8%.

În clubul select al celor care sunt parlamentari încă din 1990 intră şi Varujan Vosganian. Liberalul este una dintre figurile centrale ale jocului guvernamental. Vosganian a fost de ministru al Economiei în guvernul Tăriceanu în perioada 2006-2008. În perioada 2006-2007 Vosganian a devenit una dintre figurile centrale ale PNL. El a fost numit purtător de cuvânt al partidului.

Liberalul a avut 3 mandate de senator, dar şi trei de deputat. În ultima legislatură a fost senator, iar numele lui Vosganian a apărut pe 16 iniţiative legislative, dar niciuna dintre acestea nu a devenit lege. Nici la nivel de prezenţă nu a stat foarte bine. Vosganian s-a clasat pe locul 92, cu un procent de 45,8%.

image
image

Un alt nume care se regăseşte încă din ani 90 în Parlament este cel al Ecaterinei Andronescu. Ecaterina Andronescu a fost în 3 rânduri ministru al Educaţiei. Primul mandat l-a avut în perioada 2001-2003, în timpul guvernului Năstase. Al doilea mandat l-a avut în perioada 2008-2009, în primul guvern Boc, iar ultimul în guvernul Ponta din iulie până în decembrie 2012. Ecaterina Andronescu a intrat pe scena mare a politicii în anul 1996. Atunci a devenit membru al PSD şi totodată a câştigat şi primul mandat de deputat. Ulterior, au mai urmat alte 2 mandate în perioada 2000-2008. În anul 2008, Ecaterina Andronescu a schimbat camera şi a câştigat un mandat de senator din partea PSD. Unul dintre proiectele de bază în actualul mandat de ministru este introducerea examenului de Bacalaureat profesional. Legea a primit avizul Parlamentului, dar a fost întoarsă de preşedintele Traian Băsescu spre reexaminare. Ecaterina Andronescu a explicat însă că această lege va intra din nou în analiza Parlamentului, iar Bac-ul profesional va fi impus.

În aceeaşi categorie s-ar fi putut înscrie şi preşedintele Traian Băsescu. Chiar dacă în prezent Traian Băsescu are o relaţie tensionată cu Parlamentul, actualul preşedinte a avut partde de două mandate de deputat între 1992 şi 2000. În anul 2000 a demisionat din funcţie pentru a prelua funcţia de primar general al Capitalei. Traian Băsescu a fost un pion important al construcţiei clasei politice româneşti încă de la început. El a făcut parte din aripa care a rupt FSN-ul lui Ion Iliescu în 1992 şi care a fondat ulterior Partidul Democrat. În guvernarea CDR, Traian Băsescu a fost ministru al Transporturilor şi, probabil, unul dintre cei mai influenţi miniştri pe care i-a avut România. El a ocupat un rol cheie în Guvern, fiind considerat artizanul mazilirii politice a premierului Radu Vasile.

image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite