Din cartea lui Miron Mitrea: Metodele folosite pentru fraudarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miron Mitrea a fost secretarul general al PSD, funcţie organizatorică în partid FOTO Marian Iliescu
Miron Mitrea a fost secretarul general al PSD, funcţie organizatorică în partid FOTO Marian Iliescu

În cartea „Campanii electorale 1996-2014“, scrisă după gratii, fostul lider PSD Miron Mitrea dezvăluie metodele folosite de partide pentru fraudarea alegerilor. Fostul secretar general al PSD explică modul în care funcţiona un sistem de fraudare des folosit în alegerile trecute denumit „suveică“.

„Ce este o „suveică”? Este un sistem de fraudare a votului, folosind persoane plătite, în care nu se are încredere, şi deci, trebuie verificat modul în care au votat. Metoda cea mai întâlnită fiind aceea că una sau două persoane, iniţiatorii „suveicii”, strâng un număr de cetăţeni cu drept de vot dornici să îşi vândă votul. Se deplasează în apropierea unei secţii de vot şi iniţiază „suveica”. Unul dintre iniţiatori intră să voteze, votează, dar nu introduce votul în urnă şi părăseşte secţia de vot cu buletinul ascuns la el. Îi dă apoi buletinul votat unuia dintre membrii plătiţi ai „suveicii”, care intră, votează şi introduce în urnă buletinul votat de cel dinaintea lui, aducând buletinul de vot votat de el, la iniţiatorul suveicii. Aceştia verifică dacă votul este conform instrucţiunilor lor, fac un mic semn care să nu anuleze buletinul de vot şi îl dau altui memebru plătit al „suveicii”. Fac micul semn pe buletinul de vot adus din secţia de vot, pentru a se asigura că buletinul verificat a ajuns în urnă. Astfel fiecare membru al „suveicii” aduce un buletin de vot votat, fără semnul de control şi pleacă la vot cu unul cu semn. La final, ultimul iniţiator al „suveicii”, om de încredere desigur, intră, votează şi introduce în urnă două buletine de vot“, scrie Miron Mitrea în cartea sa „Campanii electorale 1996-2014“.

Fostul lider PSD dezvăluie şi profilul celor care îndeplineau rolul de suveică. „În 2000 mai ales, am descoperit şi „spart” un număr important de „suveici”. Trebuie spus că acest tip de „suveică” este destul de uşor de depistat, dacă cineva stă 30-40 de minute lângă o secţie de vot şi urmăreşte fluxul de persoane. Sigur, membrii plătiţi ai „suveicilor” sunt, în general, uşor de remarcat. De multe ori sunt mai tuciurii şi în general nu sunt îmbrăcaţi prea elegant. Şi nici prea disciplinaţi nu sunt, astfel că în punctele în care stau adunaţi e agitaţie şi pot fi depistaţi“, mai spune fostul secretar general al PSD.

Mitrea mai spune că o altă metodă folosită pentru fraudarea alegerilor era „suveica cu buletinul“. „Suveica cu buletinul fucţiona astfel: spre sfârşitul zilei de vot, intra în secţie cel care iniţia „suveica”. Obligatoriu un votant din circumscripţia respectivă. Trebuie menţionat că reprezentantul în secţia de vot care participa la „suveică”, făcea tot posibilul să primească el lista de vot pe care se afla cel ce urma să iniţieze „suveica”. De obicei erau pregătiţi doi, trei votanţi pentru iniţializare. Votantul, iniţiator al „suveicii”, se comporta normal. Dădea buletinul, lua buletinul de vot, vota, şi părăsea secţia de vot „uitând” să-şi ia buletinul de identitate, care rămânea la reprezentantul în secţia de vot care participa la fraudă. După aceea intrau membrii „suveicii” care doar se făceau că predau buletinul de identitate, dar nu îl dădeau reprezentantului în secţia de vot, votau şi plecau. Urmau apoi ceilalţi membrii ai „suveicii”, ultimul luând şi buletinul lăsat de iniţiator. Astfel era mereu un numărde buletine de identitate la reprezentantul în secţia de vot, egal cu al ştampilelor „votat”, aflate la votanţi, în
fiecare moment. În momentele în care membrii „suveicii” nu erau în sala de vot, reprezentantul partidului ascundea buletinul sub liste. Reprezentantul în secţia de vot care participa la „suveica cu buletinul”, contabiliza voturile suveicii şi spre sfârşitul zilei de vot, semna în dreptul unor persone care nu veniseră la vot. Trebuia să semneze de un număr de ori egal cu al membrilor suveicii. Sigur că preşedintele secţiei de vot făcea verificări la reprezentanţii partidelor să vadă cum merge votul. Dar, era era aproape imposibil să descopere frauda“, mai precizează Mitrea.

Fostul lider al PSD mai spune că nu era încrezător în eficienţa celui de-al doilea tip de suveică, de aceea a testat-o. „Ne-am instruit reprezentanţii în secţiile de vot să fie foarte atenţi la modul în care decurge votul şi am reuşit de-a lungul timpului să destrămăm destule „suveici” de acest gen. Un anume partid politic era mare specialist în „suveică”. Nu am să spun care, pentru că scopul acestei cărţi nu este acela de a intra în polemici pe aceste teme. Desigur, dacă procuratura şi poliţia ar fi fost atunci la fel de active ca astăzi, privind fraudarea alegerilor, mulţi ar fi avut probleme. Dacă în ceea ce priveşte „suveica” clasică am fost convins de existenţa şi eficienţa ei, cealaltă metodă nu îmi părea uşor de folosit. La alegerile parlamentare din 1996, spre seară, am cerut unor colegi care erau convinşi că în Bucureşti, cel puţin, această metodă era folosită, să facă o încercare la o secţie de vot. Şi, stupoare, au reuşit să voteze, fără probleme, într-un sfert de oră de 11 ori. Ilegal, desigur.
După aceea, am fost mult mai atent la metoda de furat voturi cu buletinul“ a mai spus Mitrea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite