Dilema PSD: riscă guvernarea de dragul lui Dragnea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apariţia scrisorii în care trei lideri PSD îi cer demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului are efecte greu de calculat. Conţinutul scrisorii nu este nici pe departe atât de important pe cât este simpla difuzare a acesteia în spaţiul public.

Practic, războiul a fost declarat oficial şi o soluţionare a problemei nu mai poate fi amânată sau tergiversată. Dincolo de mizele personale ale protagoniştilor, masa membrilor PSD se vede pusă în postura de a face o alegere: ori Dragnea, ori contestatarii. Iar aceşti din urmă nu sunt fitecine în partid, ci primarul Capitalei, Gabriela Firea (politicianul/psd-istul care a adunat cele mai multe voturi în România, după scorul obţinut de preşedintele Iohannis), baronul de Olt Paul Stănescu (titularul ministerului care împarte fonduri în teritoriu) şi cel de Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu (fost ministru al Apărării şi unul dintre puţinii politicieni social-democraţi cu imagine bună şi în interior, dar şi în exteriorul României).

Vineri, când Liviu Dragnea a convocat Comitetul Executiv al partidului, miza reală nu va fi supravieţuirea politică a liderului teleormănean, ci rămânerea la guvernare. În condiţiile unor presiuni internaţionale din ce în ce mai pronunţate şi a dorinţei binecunoscute a aliaţilor ALDE de a rămâne la putere indiferent de partener, PSD-iştii riscă să se trezească iar în Opoziţie, la mai puţin de doi ani de când au câştigat alegerile.

În plus, varianta unei noi victorii a lui Dragnea le-ar “asigura” continuarea pierderii de încredere a populaţiei, tendinţă înregistrată în sondajele de opinie din ultimele luni.

O înfrângere a trinomului contestatar Firea-Stănescu-Ţuţuianu mai ar avea şi o altă consecinţă nefastă pentru PSD. Automat, cei trei ar fi izolaţi şi forţaţi de situaţie să-şi caute altă platformă, care nu poate fi decât partidul Pro România a lui Victor Ponta. De altfel, aliatul şi omul de încredere al lui Ponta, Nicu Băniciou, deja a profitat de conflict şi a lansat, pe Facebook, o invitaţie pentru eventualii surghiuniţi PSD: “Dacă L.Dragnea nu pleacă de la conducerea psd ului nu exista decit soluţia venirii in PRoromania”. Iar hemoragia de parlamentari nu poate decât să pericliteze şi mai mult majoritatea din Legislativ.

Poate paradoxal, o înfrângere a lui Dragnea le-ar garanta PSD continuarea la guvernare, dat fiind că majoritatea parlamentară s-ar menţine fără probleme, scăpându-se şi de presiunea internaţională faţă de imaginea că România e condusă de o persoană condamnată penal. Şi, bine-nţeles, perspectiva unei reîmpărţiri a ciolanului nu poate decât să le surâdă psdiştilor neteleormăneni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite