Dilema doamnei Dăncilă: ori reduce aparatul bugetar, dar atunci pierde şi voturile pe care le mai are, ori bagă statul român în faliment

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte probabil, dna Dăncilă va fi viitorul şef al PSD. Argumentul e simplu. În caz contrar, PSD pierde guvernarea, pentru că n-o văd pe Dăncilă dând socoteală unui alt „Dragnea”. Dar este conştientă dna Dăncilă de ce o aşteaptă, ca viitor şef al PSD şi premier al României? Are toate, dar toate pârghiile pentru a conduce România ca o doamnă de „fier”. Ce moştenire a primit de la Dragnea, nu cred că este pe deplin lămurită!

Ce au lăsat în urmă Dragnea, Vâlcov, Vasilescu

Am avut de curând vizita unei delegaţii a FMI la Bucureşti, despre care Olguţa Vasilescu zice că nu se pricep la economie, s-au înşelat de multe ori. Adică, între Vasilescu şi FMI, mai de crezare este Vasilescu! Îmi pare rău, eu cred ce spune FMI, alegerea nu este grea. Ce expertiză economică are Olguţa Vasilescu? Să ne spună dânsa! Cu argumente de genul „imperialiştii” americani şi europeni ne vor răul, nu mai convinge pe nimeni. Nici Ceauşescu n-a reuşit!

Iată ce spune în concluzie FMI:

„În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al ţărilor avansate din Uniunea Europeană, creşterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea inflaţionistă a revenit la suprafaţă, afectând în mod disproprţionat veniturile reale ale oamenilor săraci şi subminând competitivitatea”. S-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal şi cel de cont curent s-au adâncit iar presiunile inflaţioniste sunt din nou în creştere. Dacă politicile nu-şi vor schimba direcţia, progresele în realizarea convergenţei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor şi vor fi afectaţi semnificativ în special săracii.”

Iată ce spune şi Traian Băsescu, care a mai trecut prin scenariul acesta:

„Echilibrele macroeconomice trebuie refăcute. Datorită creşterii explozive a consumului ne-am dezechilibrat balanţa comercială şi deficitul de cont curent. Marea problemă este că am mers ani în şir cu deficit de cont curent sau balanţă comercială dezechilibrată, dar remiterile de la românii care lucrează în străinătate acopereau golul, acum nu-l mai acoperă”.

Comisia Europeană a avertizat România că în 2018 s-a abătut semnificativ de la obiectivul bugetar pe termen mediu, celebrul „MTO“, care prevede că ţara noastră trebuie să reducă deficitul bugetar.

Comisia mai susţine că România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice. „În special, vulnerabilităţile sunt legate de scăderea competitivităţii prin costuri şi de adâncirea deficitului de cont curent în contextul unei politici fiscal-bugetare expansioniste şi al unui mediu de afaceri imprevizibil. Iniţiativele legislative recente creează riscuri în ceea ce priveşte funcţionarea sectorului financiar şi pot dăuna investiţiilor private”.

Mugur Isărescu, Consiliul Fiscal, mai toţi economiştii independenţi spun acelaşi lucru. Ce facem, o credem pe Olguţa Vasilescu sau pe aceşti specialişti cu expertiză mare în economie?

Viorica Dăncilă trebuie să rezolve aceste dezechilibre bugetare şi macroeconomice

În primul rând, mă întreb dacă le înţelege. Dacă are expertiza necesară. Sau merge pe mâna unor consilieri cum a mers Dragnea pe mâna lui Vâlcov. Şi care ar fi acei consilieri, că pe Remus Borza l-a dat afară pentru că a spus adevărul: trebuie reduse cheltuielile bugetare, altfel nu sunt şanse de refacere a echilibrelor macroeconomice.

Până cum, toţi miniştrii minţeau la ordinul lui Dragnea. Acum de ce să mai mintă? De fapt, Teodorovici a mai spus printre picături că aparatul bugetar trebuie redus, pentru că unele domenii sunt ineficiente şi cheltuie banii degeaba. De la Ministerul Finanţelor se vede cel mai bine situaţia ordonatorilor de credite. Tot Teodorovici a trimis adrese la instituţii bugetare prin care anunţă că nu vor primi fonduri pentru plata salariilor pentru trim IV, altele decât cele deja prevăzute în buget. Primarii de mari muncipii declară că sunt în faliment nedeclarat, cea mai vocală fiind Gabriela Firea, de la Bucureşti.

Şi opoziţia, prin vocea lui Ludovic Orban declară că statul nu poate funcţiona cu un aparat bugetar imens, peste un milion de persoane. Propune 14-15 ministere, şi reducerea masivă a cheltuielilor bugetare.

Va face doamna Dăncilă ce trebuie pentru PSD, sau pentru statul român?

Din păcate, interesele PSD şi ale statului sunt contradictorii. PSD ar vrea să-şi conserve bazinul electoral, format din bugetari şi pensionari, şi să mărească în continuare pensiile şi salariile bugetare, dar nu mai are bani. Interesele statului sunt să se reducă aparatul bugetar la cel strict necesar unui stat puternic dar flexibil. Digitalizarea administraţiei a condus în mai toate ţările dezvoltate la înlocuirea birocraţilor cu aplicaţii informatice, care nu cer şpagă, nu mint şi nu fură. România merge în pas de melc în această direcţie, pentru că PSD ar trebui să renunţe la bazinul său electoral.

Şi problema investiţiilor este acută. Dna Dăncilă dă semne că înţelege situaţia grea în care se află infrastructura, sistemele de educaţie şi sănătate. Să menţionăm doar cele 2000 de şcoli cu wc-ul în curte, pentru a înţelege câtă nevoie este de investiţii.

Se vor mări pensiile de la 1 septembrie?

Puţin probabil că vor exista resursele necesare pentru această mărire. Oricum, pensionarii sunt ca şi pierduţi din bazinul electoral al PSD. Scorul din 26 mai, de la europarlamentare, a fost devastator pentru PSD. În doi ani şi jumătate pensionarii au primit o singură dată pensii mărite, şi atunci majorarea a fost înghiţită de inflaţia cumulată. Pensionarilor nu le „zornăie” banii prin buzunare, cum credea Dragnea.

Premierul Dăncilă este într-o situaţie imposibilă

Dacă continuă împrumuturile, la costuri foarte mari, ţara ajunge nefinanţabilă ca în 2010. Amână scadenţa cu 6 luni, finalul va fi acelaşi. Depăşeşte şi deficitul bugetar de 3%, iar semnalul transmis mediului de afaceri şi investiţional este foarte prost.

Alternativa este să facă o analiză, ce ministere, agenţii, instituţii nu-şi justifică cheltuielile, şi să fie desfiinţate. Costurile electorale vor fi mari. Dar, cum la alegerile prezidenţiale PSD nu are nicio şansă, ar fi timp să-şi propună să facă ordine în economie până anul viitor, la alegerile locale şi parlamentare. Pentru asta îi trebuie miniştri şi consilieri competenţi, o relaţie bună cu preşedintele Iohannis, cu mediul de afaceri şi cu organismele internaţionale.

Sigur, există oricând posibilitatea ca PSD sau Dăncilă să fugă de la guvernare. Şi să lase opoziţia să-şi bată capul cu dezechilibrele macroeconomice. Şi să se reinventeze în opoziţie, profitând de noul guvern ca de un sac de box. Probabil această soluţie va fi adoptată, până la urmă.

UPDATE

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite