Dihonie în PSD. Dăncilă e la cuţite cu ministrul Justiţiei. Baronii cer demiterea Anei Birchall. Florin Iordache e din nou influent în Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall şi Viorica Dăncilă au o relaţie încordată Foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Ana Birchall şi Viorica Dăncilă au o relaţie încordată Foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Baronii locali fac presiuni ca Ana Birchall să fie dată afară din Guvern, pe motiv că se opune Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, ghiuleaua PSD împotriva procurorilor, susţin surse politice pentru Adevărul. Premierul încearcă să găsească un compromis, deşi, la rândul său, se află la cuţite cu ministrul Justiţiei. Dăncilă refuză să numească un secretar de stat cerut de Birchall. Florin Iordache a căzut din nou în picioare.

Mai mulţi lideri social-democraţi, dintre cei care-l regretă pe Liviu Dragnea, i-au cerut premierului Viorica Dăncilă să o schimbe pe Ana Birchall din fruncţia de ministru al Justiţiei. Motivul: a trădat interesele partidului, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Premierul Viorica Dăncilă a început evaluarea tuturor miniştrilor şi până la Congresul din 3 august va definitiva lista remaniaţilor. În cele două luni şi jumătate de când a preluat Justiţia, Ana Birchall a grăbit procedura de repatriere a fostului primar PSD Radu Mazăre şi s-a poziţionat de partea instituţiilor europene care au criticat asaltul coaliţiei PSD-ALDE la statul de drept. Potrivit surselor citate, baronii social-democraţi se tem că Ana Birchall va iniţia şi un proiect de lege privind desfiinţarea secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, singura pârghie de presiune pe care o mai are PSD în Justiţie, după ce liderii social-democraţi şi-au luat gândul de la amnistie şi graţiere, iar Codurile penale zac pe masa CCR.

Secţia specială poate fi desfiinţată fie prin ordonanţă de urgenţă, fie prin lege. Cum premierul Viorica Dăncilă se opune unei OUG, invocând rezultatul referendumului pe Justiţie, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să vină cu un proiect de lege, tocmai ca să pună presiune pe liderii PSD în buza campaniei electorale pentru prezidenţiale, unde tema centrală va fi statul de drept. Ana Birchall, din postura de ministru al Justiţiei, ar trebuie să iniţieze proiectul de lege pentru desfiinţarea secţiei speciale. La polul opus, baronii PSD cer asigurări de la premier că Ana Birchall nu va redacta proiectul de lege cerut de şeful statului, susţin sursele citate.

„Ana Birchall zici că a fost pusă la Justiţie direct de Iohannis, nu de PSD, aşa se comportă“, susţine un deputat care a participat la modificarea legislaţiei penale. Unul dintre parlamentarii care cer vehement mazilirea Anei Birchall e Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei. „Iordache a căzut din nou în picioare. A trecut în tabăra câştigătoare din PSD şi e din nou influent în Guvern“, susţin sursele citate. Pe de o parte, Dăncilă şi Birchall au avut mai multe dispute aprinse în ultima vreme, unele chiar în şedinţa de Guvern. „Unul dintre motivele concrete ale conflictului e că premierul blochează numirea unui secretar de stat la Justiţie cerut de Birchall“, susţin sursele citate. Pe de altă parte, Viorica Dăncilă nu e dispusă să recurgă la remanierea ministrului Justiţiei, de teamă să nu afecteze imaginea PSD înainte de campania electorală, în condiţiile în care Dăncilă însăşi ar putea intra în cursa pentru Cotroceni.

În plus, liderii PSD ostili Vioricăi Dăncilă - Lia Olguţa Vasilescu, Liviu Pleoşianu, Şerban Nicolae şi Codrin Ştefănescu - sunt nemulţumiţi că Ana Birchall împiedică numirea Adinei Florea la şefia Secţiei Speciale pentru anchetarea magistraţilor. De altfel, preşedintele CSM Lia Savonea, apropiată de aripa Dragnea din PSD, este în război deschis cu Birchall.

Dăncilă  vrea o soluţie de compromis
Premierul Viorica Dăncilă nu va desfiinţa Secţia Specială de Investigare a Magistraţilor, pentru a nu trezi o nouă revoltă în partid, potrivit surselor citate. Dăncilă este acuzată în şoaptă de mai mulţi lideri din teritoriu că a pactizat cu „statul paralel“, cu care Dragnea se războia. Astfel, desfiinţarea Secţiei Speciale prin ordonanţă de urgenţă ar întări şi mai mult corul contestatarilor dirjat de Liviu Pleşoianu, cel care a ieşit, surpinzător, pe locul doi la Congres, cu un discurs axat pe lupta împotriva sistemului, extrem de apreciat la baza partidului.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă nu-şi doreşte ca Secţia Specială să fie condusă de Adina Florea, procuror cu o imagine compromisă, mai ales după ce a anchetat-o pe fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi. Adina Florea este asociată cu Liviu Dragnea şi cu Lia Savonea, şefa CSM apropiată de PSD, deci orice viitoare anchetă a secţiei speciale va afecta direct imaginea Guvernului Dăncilă.

Potrivit surselor citate, premierul şi-ar dori insistent un alt şef la al Secţiei Speciale, însă calculele sunt destul de complicate. Adina Florea a câştigat un concurs pentru şefia instituţiei, iar acum aşteaptă validarea CSM, instituţie împărţită între tabăra reformistă şi suporterii PSD. În ultimele săptămâni, mai mulţi membri CSM au boicotat şedinţele forului, astfel încât să nu existe cvorum pentru învestirea Adinei Florea. Printre cei care au lipsit de la şedinţele CSM se numără şi Ana Birchall. Numai că situaţia nu se poate repeta la nesfârşit, mai ales că şefa CSM, Lia Savonea, o susţine din răsputeri pe Florea. Care e soluţia? Retragerea de bună-voia a Adinei Florea, astfel încât concursul să se repete, iar în fruntea Secţiei Speciale să ajungă un magistrat cu o imagine mai puţin şifonată. Astfel, Viorica Dăncilă ar avea linişte în partid, iar la Bruxelles ar putea argumenta că Gvernul nu se amestecă în Justiţie, mai ales că poporul a decis la referendum interzicerea ordonanţelor de urgenţă în acest domeniu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite