Diaspora vrea înapoi acasă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de mâine va fi în totalitate dedicată diasporei. Este foarte important să înţelegem că România astăzi se regăseşte în proporţie de 20% în afara graniţelor tradiţionale, trasate acum 100 de ani ca urmare a încheierii Primului Război Mondial.

Să-ţi apreciezi semenii care şi-au căutat rostul prin ţări străine nu este un lucru specific nouă, românilor. Am văzut asta mai degrabă în ţări precum Italia, Germania sau, mai nou, Polonia. Nemaivorbind de comunitatea evreiască de pe tot globul pământesc. Românii încă nu au ajuns la maturitatea care să le permită să înţeleagă că nu ştii când cel care a plecat în Italia acum 20 de ani îţi poate întinde o mână de ajutor.

Încă diaspora românească este privită pe de o parte cu dispreţ, iar pe de altă parte cu compasiune. Nu sunt puţini aceia care şi-au etalat maşinile sau stilul de viaţă „excentric“ după ce s-au stabilit în ţările vestice. Informaţia s-a propagat repede cu ajutorul internetului, iar cei care au rămas în ţară nu au primit-o cu braţele deschise. Astfel de momente au generat automat o atitudine dispreţuitoare la adresa celor care au părăsit România. Cei rămaşi în ţară s-au trezit brusc patrioţi care spun cu mâna pe inimă că nu vor accepta niciodată ca un italian sau un spaniol să îşi bată joc de ei pentru o maşină sau o casă. Cu toţii ştim că aşa au apărut tot felul de apelative la adresa diasporei, precum celebra expresie „căpşunarii“.

Pe de altă parte diaspora românească este privită, de o parte mică a societăţii, cu compasiune. Aceştia înţeleg foarte repede că cei care au decis să plece din România nu au făcut-o nici pentru a epata, nici pentru că s-au plictisit de atmosfera balcanică ci pentru că nu au avut o alternativă mai bună. Pentru unii dintre ei, plecatul din România a fost renaşterea nesperată. De asemenea, aceşti oameni înţeleg imediat că cei care au plecat ocupă locurile de muncă rămase libere ca urmare a îmbătrânirii populaţiei sau a evoluţiei acesteia, însemnând mai degrabă joburile de jos.

Dar la urma urmei nu asta este important. Indiferent de ce parte a dezbaterii ne situăm trebuie să înţelegem că România începe să aibă nevoie ca de aer de forţă de muncă. Iar cea mai bună variantă ar fi ca cei care au plecat să se întoarcă şi să contribuie la creşterea economică a României. Specialiştii apreciază că acum piaţa are nevoie de aproximativ 300.000 de angajaţi ca lucrurile să funcţioneze la capacitate maximă.

Protestul de mâine nu este despre Guvenul Dragnea-Dăncilă. Este despre speranţa românilor din diaspora că în curând se vor putea întoarce acasă.

Oamenii care vor dedica ziua de 10 august 2018 pentru a fi în Piaţa Victoriei au în suflet speranţa că totul va fi bine. Cei care au străbătut mii de kilometri pentru a le arăta încă odată celor de la PSD că vocea lor este la fel de puternică ca cea a românilor care au rămas în ţară nu vin din dorinţa de a-i huidui pe Dragnea, Şerban Nicolae, Nicolicea sau Dăncilă. Ei vin pentru a transmite mesajul că sunt pregătiţi oricând să se întoarcă acasă.

Dar ca acest lucru să se întâmple, ei pun în faţă o serie de solicitări, majoritatea venind din experienţele trăite în ţările Occidentale. Din punctul meu de vedere, printre aceste solicitări numărăm:

  • O clasă politică bazată pe meritocraţie. Ce au văzut acum la Dăncilă, i-a îngrozit atât de tare încât şi-au dat seama că dacă nu iau parte la schimbare, ea tot se va produce, dar în rău, nu în bine.
  • Administraţie publică eficientă. Românii din diaspora nu mai pot fi plimbaţi din ghişeu în ghişeu pentru că aşa vor unii incompetenţi. Gata! Ei au văzut că se poate face acelaşi lucru doar cu 2 click-uri, fără cozi, fără nervi, fără tupeu nesimţit din partea funcţionarilor publici.
  • Un sistem medical funcţional. Îşi doresc să nu le mai fie frică că vor muri în spitale. De asemenea îşi doresc aceleaşi condiţiile pe care le-au văzut în Paris sau Munchen.
  • Un sistem educaţional funcţional. Românii din diaspora au luat contact cu grădiniţele şi cu şcolile din occident. Acum au înţeles cu toţii că România suferă foarte tare din acest punct de vedere, iar viitorul copiilor îi interesează mult mai tare decât viitorul lor personal.
  • Dispariţia corupţiei.
  • Autostrăzi.
  • Trenuri de mare viteză.
  • Un litoral îngrijit.
  • Inflaţie scăzută.
  • Stabilitate economică şi socială.

Cu siguranţă sunt mult mai multe solicitări. Diaspora are motive acum să se întoarcă. Salariile au crescut, sunt locuri de muncă pentru toată lumea. Dar asta nu mai înseamnă totul. Oamenii au înţeles că banii nu aduc fericirea şi că sistemele funcţionale creează de fapt bunăstare. Lipsa stresului, siguranţa zilei de mâine, acestea sunt lucrurile care atrag acum. Iar PSD va face tot ce îi stă în putinţă ca aceste lucruri să nu se întâmple pentru că odată ce lucrurile încep să funcţioneze, oamenii promovaţi până acum vor dispărea din toate funcţiile.

În funcţie de numărul celor prezenţi mâine, vom putea aproxima cât de mare este dorinţa românilor din străinătate să se întoarcă în ţară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite