Diaspora răspunde jignirilor lui Năstase: „Românii de afară nu sunt indieni. Au plecat din cauza politicienilor ca dvs“. Năstase: A fost o metaforă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Adrian Năstase FOTO Marian Iliescu
Fostul premier Adrian Năstase FOTO Marian Iliescu

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) s-a aratătat indignată de declaraţiile fostului premier şi preşedinte PSD, Adrian Năstase, care i-a numit „indieni“ pe românii din Diaspora, arătând că PSD a fost întotdeauna impotriva românilor din Diaspora. Ulterior, fostul premier a revenit, pe blogul său personal, unde a explicat că a fost doar o metaforă.

UPDATE Fostul premier Adrian Năstase a revenit cu un mesaj pe blogul său personal, arătând că declaraţia sa a fost înţeleasă în mod greşit:  Nişte indivizi care nu au văzut emisiunea mea de la Antena 3, au făcut diverse afirmatii stupide, anunţând ca eu as fi jignit „milioane de romani din diasporă”, numindu-i „indieni”, ceea ce evident că ei nu sunt. Bineînţeles ca nu sunt indieni. Sunt români. În realitate, problema nu este de etnicitate ci de coeficient de inteligenţă. Mă refer la cei care au făcut interpretarea respectivă. Eu am analizat spectrul politic românesc şi, în legătura cu USB – în condiţiile unei eventuale coalizări a mai multor organizaţii civice – am folosit o metafora (să explic ce înseamnă asta?), întrebându-ma dacă nu cumva vor fi mai mulţi „generali” (şefi ai organizatiilor afiliate) decât „indieni” (membri, „soldaţi”). Este o metafora comună, cunoscută celor care au absolvit liceul. În acest context, m-am referit şi la votanţii din diasporă, pornind de la faptul ca numărul celor înscrişi pe listele de vot prin corespondenţă, până acum, este de doar 3000, fapt pentru care eu nu am nicio responsabilitate. Le reamintesc celor care mă critica pentru metafora respectiva că mulţi dintre cei care formează astăzi diaspora românească au putut călători si munci în Europa datorită eliminării vizelor, realizată de guvernul meu în 2001 si datorită finalizării negocierilor cu Uniunea Europeana, in 2004, ceea ce a permis obţinerea unor joburi în străinătate. În ceea ce priveşte votul din 2014, înţeleg ca el a fost ok si ca a produs efectele aşteptate. PS Sunt convins ca Agerpres va publica şi răspunsul meu, ca drept la replica. Pe ceilalţi, care au preluat, cu rea intenţie, aceste stupidităţi, îi rog să citească titlul postării mele.

Reacţia diasporei

„Nu, domnule Năstase! Românii din diaspora nu sunt «indieni». Aşa cum nu sunt nici «curve» sau «golani», cum i-a etichetat colegul dumbeavoastră de partid, Ioan Rus. Nu sunt nici «stafii», cum i-a jignit actualul preşedinte al PSD. Sunt doar românaşi care îşi iubesc ţara şi care au plecat din cauza politicienilor ca dumneavoastră. Dacă ar fi avut un loc de muncă bun iar cei aflaţi la conducere ar fi furat mai puţin, mulţi dintre ei nu ar fi plecat“, se arată într-un comunicate de presă al FADERE.

Reprezentanţii românilor din Europa arată că românii din Diaspora s-au înregistrat în număr mic în Registrul Electoral nu pentru că nu le pasă, ci din cauza legii, a lipsei unei campanii de informare şi din cauza politicienilor.

„Legea a fost prost făcută. Unii spun că ar fi fost gandită că românii din diaspora să nu poată vota. Campania de informare a românilor din diaspora cu privire la modificările legislative legate de alegeri a fost gandită superficial, iar majoritatea românilor din diaspora incă nu ştiu ce trebuie să facă pentru a vota. Românii din diaspora şi-au mai prierdut interesul pentru a vota şi sunt sătui de politicieni de tipul dumneavoastră“, se mai arată în sursa citată.

Preşedintele FADERE, Daniel Tecu, a arătat că PSD îi urăşte pe românii din Diaspora. „În ultimii ani se tot vehiculează ideea că diaspora este împotrivă stăngii. Greşit: PSD-ul dusmăneste milioanele de români din afară graniţelor. Ei fac declaraţii iresponsabile şi incearcă să ne împiedice să votăm, că pe urmă să se plangă că pierd alegerile. Această ură faţă de românii care pleacă în afară graniţelor mă duce cu gândul la vechiul regim care te băga în puşcarie doar dacă încercai să pleci afară" a precizat Daniel Tecu.

Fostul premier Adrian Năstase a avut declaraţii ironice, în cadrul unui interviu acordat Antena 3, la adresa românilor din diaspora. Cei care au făcut diferenţa la alegerile prezidenţiale din 2014 sau 2009  Fostul lider al PSD s-a declarat mirat de faptul că aceştia nu au mai apărut pe listele pentru alegerile parlamentare din toamnă. „Avem foarte mulţi generali şi prea puţini indieni la Uniunea Salvaţi Bucureştiul. Iată şi acest exemplu de a număra indienii. Când ai nevoie de ei, s-ar putea să nu îi găseşti. Mă uit cum se fac registrele pentru votul din străinătate. Acolo apar foarte puţini indieni. Au dispărut“, a declarat  Năstase la Antena 3.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite