Diaspora, din nou umilită. Secretarul general al MAE dă vina pe „grupurile de agitatori” pentru haosul creat de PSD la europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Elena Chiorean, secretarul general al MAE. FOTO Mediafax
Laura Elena Chiorean, secretarul general al MAE. FOTO Mediafax

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Laura Elena Chiorean, a declarat marţi, în cadrul Comisiei care anchetează posibila fraudare a europarlamentarelor, că misiunile diplomatice au raportat mai multe incidente la alegerile din 26 mai, ea susţinând că în multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot, de vină fiind unele „grupuri de agitatori”.

„Au fost raportate de misiunile noastre diplomatice incidentele care se refereau fie la grupurile de agitatori, care au făcut propagandă electorală în secţiile de votare, interzisă prin articolul 64 din Legea 208/2015, acţiuni violente de limbaj şi injurii care au fost adresate membrilor corpului diplomatic, cazuri de violenţă fizică, agresarea membrilor comisiei, folosirea de obiecte contondente pentru a intra în secţiile de votare sau sediile oficiilor diplomatice“, a declarat Chiorean.

Acuzaţii grave din partea MAE

Mai mult, reprezenta MAE a subliniat că din secţiile de votare s-ar fi furat şi buletine de vot, lucruri care în ziua votării nu au fost raportate. „În multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot. Unele persoane din grupurile de agitatori se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice“, a completat Chiorean.

Nu în ultimul rând, reprezentanta MAE a împrumutat una din temele favorite şi frecvente ale PSD din ultimele săptămâni, faptul că în mediul online au fost multe ştiri false despre procesul de vot, ceea ce a dus la tensiuni.

Fără monitorizare STS

Pe de altă parte, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, după audierile din Parlament, că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de Autoritatea Electorală Permanentă.  „Aprecierea mea, că acest sistem nu ar trebui să fie în compentenţa şi responsabilitatea unui serviciu special, dacă ne dorim proces electoral transparent. Atât timp cât avem o autoritate independentă, cum este AEP, care ar putea să preia şi aceste prerogative. Eu cred că s-ar elimina aceste suspiciuni că în procesul electoral ar putea fi imixtiuni”, a punctat Carmen Dan.

56 de dosare pentru vot multiplu

Ministrul de Interne a repetate în nenumărate rânduri că instituţia pe care o conduce nu are nicio atribuţie în ceea ce priveşte numărul secţiilor de vot din străinătate şi că reprezentanţii legii nu au făcut decât să supravegheze la corectitudinea alegerilor. Tot Carmen Dan a precizat că au fost deschise 128 de dosare privind posibile fraude la vot, 56 dintre acestea fiind pentru vot multiplu şi patru pentru introducerea în urne a mai multor buletine de vot. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite