Diaconescu: Solicitarea lui Dragnea de a-l rechema pe Maior este în afara oricăror reguli ale diplomaţiei. Diplomaţii români sunt dependenţi de şedinţele de partid?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a afirmat marţi că solicitarea liderului PSD de a-l rechema pe ambasadorul României în Statele Unite este „în afara oricăror reguli ale diplomaţiei”, gestul producând un „precedent foarte, foarte periculos”. Acesta a mai spus că declaraţia lui Dragnea indică faptul că „misiunea diplomaţilor români începe şi se sfârşeşte atunci când politicul decide” şi a explicat că o evaluare o poate face doar MAE.

„Solicitarea preşedintelui PSD Liviu Dragnea (...) este în afara oricăror reguli ale diplomaţiei şi creează un precedent foarte, foarte periculos. Să nu uităm că este vorba despre un candidat care a avut agrementul statului gazdă şi din acest punct de vedere este de neînţeles, pentru cine practică o diplomaţie cât de cât civilizată. Se pune întrebarea de ce, nu datorită încălcării unor reguli în munca de reprezentare în statul respectiv, la un moment dat poate interveni o astfel de modificare. Deci diplomaţii români, spre deosebire de diplomaţii din restul lumii, trebuie să ştie că sunt dependenţi de şedinţele de partid şi mai puţin de munca lor diplomatică?", a declarat Cristian Diaconescu la RFI.

Totodată, acesta e de părere că atitudinea liderului social-democrat indică faptul că misiunea diplomaţilor români este dependentă de factorul politic, lucru anormal în condiţiile în care relaţiile externe nu ar trebui să aibă legătură cu partidele politice.

„Asta ar însemna că ambasadorii noştri trebuie să ştie faptul că misiunea lor începe şi se sfârşeşte atunci când politicul decide, ca şi cum ei ar reprezenta partide politice în exterior şi nu România, ceea ce este o aberaţie grosolană... Dacă diplomaţii se subordonează partidelor politice, din acel moment nu se mai poate discuta despre relaţii internaţionale cât de cât coerente. Dacă ai apucat să-ţi dai cu părerea, ca partid politic, practic ai anulat argumentele pe baza cărora s-ar realiza o astfel de evaluare. Regulile Convenţiei de la Viena privind dreptul diplomatic şi consular, cutuma internaţională şi multe alte reguli diplomatice clare, unele cu o vechime de 2-3.000 de ani, spun exact pe ce parametri se pot face evaluările ambasadorilor”, a argumentat Diaconescu.

Fostul ministru de Externe a explicat şi că singura instituţie îndreptăţită să facă o evaluare a diplomaţilor este Ministerul Afacerilor Externe.

„Probabil că pe unii la partid, la un moment dat, îi deranjează o serie de afirmaţii, dar, repet, nu există nicio altă instituţie care să fie acreditată pentru o evaluare profesională. Deci faptul că un politician sau altul este deranjat, evident poate face obiectul unei verificări în cadrul ministerului de Externe, şi apoi ministerul de Externe poate spune dacă respectivul diplomat şi-a încălcat atribuţiile", a completat Diaconescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite