Dezintegrarea USR lasă partidul şi fără pârghii parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / Captură
FOTO Arhivă / Captură

Uniunea Salvaţi România a rămas, după un nou val de plecări din partid, fără numărul necesar de senatori şi deputaţi pentru a depune sesizări la Curtea Constituţională, unul dintre instrumentele cele mai importante ale unei formaţiuni aflate în opoziţie.

Mai precis, formaţiunea condusă interimar de Cătălin Drulă a ajuns sub pragul de 50 de deputaţi şi 25 de senatori, fiind nevoie ca măcar la unul din cele două foruri parlamentare să aibă numărul necesar pentru sesizări. În prezent, USR mai are doar 45 de deputaţi şi 23 de senatori.

Plecarea din partid a fostului preşedinte al formaţiunii, Dacian Cioloş, şi a altor patru europarlamentari, Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Alin Mituţa şi Dragoş Tudorache, pentru a pune bazele unei noi formaţiuni, a adus cu sine un val de demisii în USR. O bună parte din membrii fostului PLUS şi-au anunţat transferul, de la fondarea noului partid. 

Până acum, din rândul deputaţilor au plecat opt aleşi: Andrei Lupu, Oana Cambera, Cristian-Paul Ichim, Daniel Toda, Simina Tulbure, Lorant Sas, Alin Prunean, Cristina Rizea. Dintre senatori şi-au anunţat până acum plecarea Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, şi senatorul de Dolj Cosmin Poteraş, acesta din urmă fiind primul membru al Parlamentului care a părăsit formaţiunea după înfiinţarea partidului condus de fostul lider Dacian Cioloş.

Fără moţiune de cenzură

Uniunea Salvaţi România se află şi în situaţia ingrată de a fi un partid de opoziţie care, prin negocieri cu alţi actori parlamentari, cum este cazul Forţei Dreptei, condusă de Ludovic Orban, să poată depune o moţiune de cenzură. Cele două formaţiuni reuşesc, inclusiv prin aducerea alături de ele a aleşilor plecaţi în REPER, 102 voturi. Pentru a depune o moţiune de cenzură sunt necesare 117 voturi.

Iar aceste 15 voturi lipsă ar putea fi luate doar de la Alianţa pentru Unirea Românilor, însă partidul condus de Drulă nu mai vrea să se asocieze cu George Simion şi formaţiunea acestuia, după ce au făcut acest gest toamna trecută.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite