Dezbaterea unui nou proiect de lege privind conflictul de interese, amânată de senatorii jurişti. Cum pot evita aleşii incompatibilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii jurişti au decis, miercuri, amânarea dezbaterii unei legi prin care era modificat regimul incompatibilităţilor şi conflictului de interese. Concret, nouă aleşi vor ca politicienii găsiţi incompatibili să nu poată ocupa aceeaşi funcţie pentru trei ani, dar să poate fi numiţi sau aleşi în altă demnitate publică. Spre exemplu, un deputat găsit incompatibil, va putea candida pentru un post de senator sau de primar.

Nouă parlamentari ai PSD, UDMR şi din cadrul Minorităţilor au depus în 2014 un proiect de lege pentru modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate prin inserarea unor prevederi care îndulcesc efectele incompatibilităţii şi conflictului de interese. 

Măsurile pe care parlamentarii doresc să le introducă au fost apreciate în Decizia 418 din 2014  a Curţii Constiţutionale ca fiind „de neconceput într-un stat de drept” si „un procedeu extrem de simplu de eludare a legii”.

Concret, prin proiectul de lege propus de deputaţi precum Eugen Nicolicea sau Marton Arpad, adoptat tacit de Camera Deputaţilor, parlamentarii găsiti incompatibili şi cei aflaţi în conflict de interese pot ajunge primari, preşedinţi de Consilii Judeţene sau europarlamentari, iar primarii incompatibili pot ajunge parlamentari.

Concret, iniţiativa vrea  modificarea articolului 25, alin. (2) din Legea ANI, potrivit căruia „Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”  în sensul în care interdicţia sp se refere doar la aceeasi functie, nu la toate funcţiile. Dacă acest proiect va fi aprobata, un primar, de exemplu, care a fost găsit incompatibil sau în conflict de interese, nu mai poate candida timp de trei ani pentru o funcţie de primar, dar poate candida pentru o funcţie de parlamentar, preşedinte de Consiliu Judeţean sau europarlamentar.

Senatorii au votat, miercuri, la iniţiativa lui Ionuţ Sibinescu, trimiterea acestui proiect la Comisia de constituţionalitate pentru a fi luat şi de la această structură un aviz, ceea ce înseamnă amânarea pentru mai multe săptămâni a întocmirii raportului de către Comisia juridică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite