UPDATE Şerban Nicolae şi Traian Băsescu susţin graţierea faptelor de corupţie. Băsescu: Clasa politică trebuie scoasă de sub controlul procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi Şerban Nicolae susţin graţierea faptelor de corupţie
Traian Băsescu şi Şerban Nicolae susţin graţierea faptelor de corupţie

Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi „pentru“ (PSD şi ALDE) şi 3 „împotrivă“ (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

Dan Marinescu, redactor-şef Adevărul, despre decizia Comisiei Juridice din Senat:

UPDATE Traian Băsescu, la finalul şedinţei Comisiei Juridice: Comisia de la Veneţia recomandă ca abuzul în serviciu să fie vizat extrem de strict. Pentru abuzul în serviciu trebuie aplicate pedepse administrative şi recuperarea banilor. Este un act de servicu, nu obligă neapărat la încătuşări. Trebuie rezolvată scoaterea clasei politice de sub controlul procurorilor, pentru că sunt multe declaraţii sau denunţuri ale oamenilor de afaceri care fac tot felul de blestemăţii şi apoi îşi aduc aminte că în 2009 au finanţat un partid. Dacă vrem o clasă politică care să funcţioneze independent, trebuie să rezolvăm probleme de finanţare a campaniei. Trebuie să avem o clasă politică care să nu stea timorată, trebuie să avem un moment zero.

UPDATE Traian Băsescu pledează pentru graţierea celor acuzaţi de abuz în serviciu. Pe de altă parte, Parchetul General are o părere contrară, la fel ca şi MInisterul Justiţiei. 

UPDATE Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi „pentru” (PSD şi ALDE) şi 3 „împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

UPDATE CSM a atras atenţia că graţierea faptelor de corupţie ar fi un semnal negativ. De asemenea, Ministerul Public atrage atenţia că infracţiunile de corupţie sunt încă o problemă naţională. Irina Kuglay de la Parchetul General a precizat că sunt strategii naţionale de combatere a infracţiunilor de corupţie. De aceea, consideră că nu e necesară graţierea acestor fapte şi nu trebuie să beneficieze de clemenţă.  

UPDATE Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice: Noi nu încurajăm faptele de corupţie. Probabil această lege a graţierii se va aplica faptelor până la 1 ianuarie 2017. DIn câte spune Autoritatea Naţională a Penitenciarelor mai puţin de 1% sunt condamnate pentru fapte de corupţie.

UPDATE PNL nu va susţine graţierea niciunei fapte de corupţie. De asemenea, senatorul Eduard Dîrcă de la USR a precizat că nu va susţine nici el, nici partidul său, graţierea faptelor de corupţie.

UPDATE Guvernul nu e de acord cu graţierea faptelor de corupţie, cuprinse la articolele 289-292 din noul Cod Penal. Acestea sunt luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă.

UPDATE Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice: „Şi Brăiloiu, şi eu, am propus scoaterea următoarele (n.r.-de la excepţii privind graţierea) luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă“. 

Băsescu a intervenit cerând ca acestea să fie graţiate sub rezerva nerecidivei şi a plăţii prejudiciilor.

UPDATE S-a ajuns la infracţiunile legate de fapte de corupţie. Traian Băsescu:  "Luarea de mită - am propus-o pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci , în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observaţi. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ăla care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune... a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (...) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa”, a declarat Traian Băsescu în faţa senatorilor jurişti. Fostul preşedinte al României a mai spus că este nevoie de ”un moment zero” în ceea ce priveşte ”această poveste”.

UPDATE Au mai fost exceptate de la graţiere faptele cuprinse la articolele: 268 (inducerea în eroare a organelor judiciare), 269 (favorizarea făptuitorului), 272 (influenţarea declaraţiilor), 273 (mărturia mincinoasă), 274 (răzbunarea pentru ajutorul dat justiţiei), 275 (sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisori), 277 (compromiterea intereselor justiţiei), 279 (ultrajul judiciar), 280 (cercetarea abuzivă), 281 (supunerea la rele tratamente), 282 (tortura), 283 (represiunea nedreaptă), 284 (asistenţa şi reprezentarea neloială), 285 (evadarea), 286 (înlesnirea evadării), 287 (nerespectarea hotărârilor judecătoreşti), 288 (neexecutarea sancţiunilor penale).

UPDATE Şerban Nicolae: „Eu propun să nu graţiem omisiunea sesizării“. Propunerea a venit după ce Guvernul a cerut graţierea nedenunţării, omisiunea sesizării şi inducerea în eroare a organelor judiciare. 

UPDATE Au mai fost exceptate de la graţiere faptele prevăzute de  articolele 257, 258, 263, 264. 

UPDATE Au mai fost exceptate de la graţiere faptele prevăzute de  articolele 229, alineatele (2) şi (3); articolele 233-236, articolul 238, articolul 241, articolul 247, articolul 249, articolul 250, 251, articolul 253, alin 2,3,4; şi articolele de la 254 la 256 indice 1. 

UPDATE Exceptate de la graţiere şi articolele 224, alin (2),  226, 227.

UPDATE Exceptarea de la graţiere a articolelor de la 207 la 216 şi de la 218 la 223, adică inclusiv hărţuirea sexuală, curpinsă în ultimul articol menţionat. 

UPDATE Senatorii au decis până acum exceptarea de la graţiere a articolelor de la 188 la 205 din noul Cod Penal, precum şi cele care prevăd aceleaşi fapte din vechiul Cod. Acum discută articolul privind „Ameninţarea“. Traian Băsescu: Cu ameninţarea trebuie să fim foarte atenţi. Eu am fost pus sub acuzare după o dispută verbală cu o doamnă senator.

UPDATe „Art. (5), alin. (2) Nu se graţiază pedepsele şi măsurile educative privative delibertate aplicate pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni“, variantă adoptată la propunerea Ministerului Justiţiei. 

UPDATE Şerban Nicolae a propus ca aspectul privind data până la care va fi aplicată graţierea să fie discutat spre sfârşitul şedinţei.

UPDATE Senatorii dezbat data de la care se va aplica legea, adică dacă vor fi graţiate faptele până la 18 ianuarie 2017, aşa cum a propus Ministerul Justiţiei, sau altă dată. Traian Băsescu a venit cu o propunere inedită: „Să fie aplicată graţierea, printr-o ordonanţă de urgenţă, într-o noapte“, a spus fostul preşedinte referindu-se la data până la care sunt graţiate anumite fapte.

UPDATE Ministerul Justiţiei e reprezentat de secretarul de stat, Sofia Moţ, Tudorel Toader nefiind prezent.

UPDATE Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a venit din nou la dezbaterile pe Legea graţierii. Acesta a încercat să-i convingă pe colegii senatori şi în urmă cu o săptămână să adopte câteva amendamente propuse de el.


Comisia juridică a Senatului a adoptat marţea trecută amendamentul propus de Parchetul General, Asociaţia Magistraţilor şi de Şerban Nicolae la proiectul Legii graţierii conform căruia vor urma să fie graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, modificând astfel propunerea Guvernului de a graţia pedepsele de până în 5 ani. Totodată, Traian Băsescu şi-a modificat amendamentul prin care propunea graţierea pedepselor de până în 10 ani de închisoare, însuşindu-şi propunerea Uniunii Barourilor, şi anume reducerea perioadei la 6 ani. Amendamentul senatorului PMP a fost însă respins.

Traian Băsescu a explicat că a propus amendamentul de graţiere a pedepselor de până în 10 ani deoarece există o diferenţă între codul penal vechi şi cel nou, ceea ce s-ar putea traduce în discriminări la adresa condamnaţilor, iar articolul din lege ar putea fi declarat neconstituţional. Contraargumentul a venit însă din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prezent la şedinţa Comisiei juridice, care a spus că se aplică legea penală mai favorabilă.

De asemenea, senatorii jurişti au adoptat şi un amendament propus de social-democratul Şerban Nicolae potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoarea de până în zece ani. ”Se graţiază… în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi, arată News.ro

Băsescu şi clemenţa pentru femei

Un alt amendament adoptat la proiectul de lege al graţierii a fost cel potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedepsa cu închisoarea, senatorii jurişti respingând amendamentul lui Traian Băsescu de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.

Potrivit amendamentului, „se graţiază în parte, cu 1/2, pedepsele cu închisoare de la 6 la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”. Propunerea a fost făcută de senatorii Tanczos Barna (UDMR), Liviu Brăiloiu (PSD) şi Daniel Fenechiu (PNL).

Senatorul PMP Traian Băsescu a insistat ca de această prevedere să beneficieze şi femeile condamnate pentru corupţie. `Din categoriile excluse (de la graţiere – n. red), elimin şi eu violenţa, dar să lăsăm pe cele care au făcut un act de corupţie. Au luat o mită într-o primărie, într-un minister (…) Poate am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscută”, a propus Traian Băsescu în faţa comisiei juridice a Senatului. Amendamentul său a fost însă respins.

Persoanele cu vârsta peste 70 ani, graţiate

În Comisia juridică a Senatului au fost adoptate alte două amendamente prin care se prevede că pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani se graţiază în întregime, iar ale celor de peste 60 de ani se înjumătăţesc. `Se graţiază în parte cu 1/2 pedeapsa cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani”, se arată într-un amendament adoptat marţi de senatorii jurişti la proiectul de lege al graţierii.

Celălalt amendament vizează persoanele care au împlinit 70 de ani. `Se graţiază în întregime pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani”, se arată în amendamentul adoptat de senatorii jurişti.

Nu în ultimul rând, Comisia juridică a Senatului a dublat la doi ani termenul pentru achitarea despăgubirilor în vederea graţierii, neachitarea cu `rea credinţă“ ducând la revocarea clemenţei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite