VIDEO Cine a câştigat în singura dezbatere electorală dinainte de alegeri. Hunor, Barna şi Paleologu s-au unit împotriva lui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură Video
FOTO Captură Video

Candidaţii la prezidenţiale Dan Barna, Theodor Paleologu şi Kelemen Hunor au fost prezenţi joi seara la o dezbatere live la Europa FM. În prima parte a emisiunii, cei trei au vorbit despre planul de ţară, alegeri anticipate şi schimbarea Constituţiei, având în comun, printre altele, săgeţile către Klaus Iohannis. Cei trei au subliniat că actualul preşedinte nu trebuia să acorde atât de multe şanse PSD-ului.

UPDATE La finalul emisiunii, cei trei candidaţi şi-au putut adresa câte o întrebare. Paleologu l-a întrebat pe Barna despre investigaţia Rise Project, Barna l-a întrebat pe Paleologu pe cine votează în turul doi la prezidenţiale, iar Hunor l-a întrebat pe Barna de ce îi este „drag modelul Putin” privind prerogativele preşedintelui propuse de acesta în reforma Constituţională.

Paleologu către Barna: Anonimizarea contractelor de fonduri europene. E o întrebare doar. Nu e nicio acuzaţie. Domnul Ghinea era ministru. Cum e cu treaba asta. Nu vreau răspuns legat de legalitate, vreau răspuns legat de moralitate având în vedere că domnul Ghinea e europarlamentar.

Barna: Perioada în care am fost secretar de stat iar Ghinea a fost ministru a fost perioada prin care datorită unei lupte teribile cu sistemul am desecritizat arhiva. Eu sunt un om care crede în transparenţă. În interviul de la Rise am aflat că o parte din contractele mele se aflau prin multele altele care erau secretizate de minister pentru că spuneau că se încălcau nişte prevederi legate de protecţia datelor. Nu văd motivele. M-am lutat cu ministerul ca informaţiile să fie date. Nu am nicio problemă de moralitate pentru că am făcut mult mai mult decât a făcut vreodată orice politician. Sunt deschis, oricare contract e în spaţiul public. Jurnaliştii aveau contractele nesecretizate. Nu ştiu de ce s-au secretizat, am aflat că ţinea de CNP-uri.

Paleologu: Nu ar fi mai bine să cereţi desecretizarea lor ca să nu mai fie speculaţii?

Barna: S-a întâmplat deja asta. Jurnaliştii au totul, până şi bilete de autobuz.

Dan Barna, către Paleologu: Cu cine votaţi în turul doi la prezidenţiale?

Paleologu: Cu mine.

Barna: Eu vorbeam serios.

Paleologu: Şi eu, evident.

Barna: Şi dacă nu ajungeţi în turul doi?

Paleologu: E o ipoteză pe care nu o iau în calcul, domnule Barna. Dvs vreţi să acreditaţi ideea că sunteţi cumva desemnat prin drept divin ca fiind finalist cu domnul Iohannis. Nimic nu e mai puţin sigur. Nu se pune problema. Să vedem ce decid cetăţenii.

Barna: Eu doar întrebam. Eram curios în această ipoteză.

Paleologu: De la Iohannis - Diaconu, Diaconu - Dăncilă, Dăncilă - Paleologu, Paleologu  - Barna. Sunt multe variante posibile. 

Kelemen Hunor: Vă rog să nu mă excludeţi

Paleologu: Îmi cer scuze, domnnule Kelemen. E o ipoteză fantezistă. Domnul Barna vrea să acrediteze ideea că un tur doi fără PSD înseamnă automat Dan Barna. 

Moise Guran: Dar între Iohannis şi Diaconu?

Paleologu: De când am drept de vot din '92 şi până acum, întotdeauna am votat împotriva FSN, PDSR, PSD, şi aşa mai departe. Linia mea anti PSD e veche de tot. 

Kelemen Hunor către Barna: Am citit programul prezidenţial al domnului Barna. Pe mine m-a uimit reforma Constituţională în sensul de creştere a prerogativelor preşedintelui. Am înţeles că vreţi să fiţi şeful Statului, şeful Parlamentului. De ce vă e aşa drag modelul lui Putin?

Barna: Nu este nici pe departe modelul lui Putin. Este o reformă, şeful statului, tocmai pentru că este ales de cetăţeni, trebuie să poată să fie arbitru. Este nevoie de o perspectivă de leadership, este nevoie de o variantă de reprezentare. Gândiţi-vă cât de simplu ar fi fost să putem să facem alegeri anticipate imediat după moţiunea de cenzură.

UPDATE Cei trei candidaţi au vorbit şi despre politica externă, explicând ce ar trebui să facă România pentru a intra în spaţiul Schengen şi pentru a obţine vizele.

Paleologu: Legat de vize e o chestiune legată de credibilitatea externă a României. În ultimii ani prestigiul internaţional al României a fost ruinat. Guvernul PSD are o responsabilitate mare. Credibilitatea nu se schimbă de pe o zi pe alta. Preşedintele poate juca un rol foarte important. Ar lua prea mult timp să zic exact ce ar trebui făcut. Concursuri de ambasadori, parteneriate strategice. Ideea că plătim ca să intrăm e greşită. Nu e vorba doar de bugetul alocat Apărării. 

Barna: Sunt surprins că domnul Paleologu nu vede problema reală în relaţia cu SUA. E refuzul statului român de a folosi diaspora din SUA. Succesul Poloniei, Ungariei se datorează implicării diasporei lor. Noi refuzăm ca politică să ne folosim diaspora. Ca stat contezi în SUA dacă în instituţiile americane foştii tăi cetăţeni sunt implicaţi. Românii din diaspora mi-au spus exact lucrul acesta «nu simţim că România ne voieşte. Nu contăm pentru România». Aşteptarea că un preşedinte care face o vizită o dată la trei ani e una naivă. Când vorbim de Bulgaria, MCV şi Schengen, din păcate sunt legate. Nu o să intrăm în Schenge până ce nu o să rezolvăm MCV. 

Paleologu: Observ că că vizita lui Barna la Washington a fost un «crash course» şi a descoperit că diaspora le poate rezolva pe toate. Evident că diaspora e importantă. Eu am lucrat cu diaspora ca ambasador. 

Hunor: Am îndeplinit criteriile tehnice pentru Schengen. Un stat nu poate accepta până la nefârşit că respectă criteriile tehnice şi să fie ţinut pe alte criterii. Pierdem bani şi nervi şi suntem consideraţi un stat de mâna a doua. Ca preşedinte nu accepţi. Schengenul poate fi rezolvat foarte repede.

UPDATE Întrebaţi ce ar alege între finanţarea educaţiei şi a apărării, Kelemen Hunor pledează pentru o trecere imediată la 6% pentru educaţie, în timp ce Dan Barna şi Theodor Paleologu sunt pentru o creştere progresivă.

Hunor: Eu aş alege pentru educaţie. Dacă ne gândim la viitorul României atunci mergi spre educaţie. În acest moment securitatea naţională, apărarea, trebuie să fie o prioritate, dar dacă mai aşteptăm un an de zile o să fie o catastrofă. Nu poţi să ai o armată performantă dacă ţara se goleşte

Paleologu: Ăsta e un răspuns uşor. Dar nu doar în termeni de alocări bugetare. Dacă dublăm sau triplăm bugetul nu o să ajungem nicăieri. Trebuie să regândim sistemul. Eu cred într-o creştere progresivă a bugetului. Dar bugetul militar e o urgenţă. Nu te poţi apuca să tai. 

Barna. Nu asta e perspectiva. În programul meu vorbesc de 6%. E un desiderat teoretic. 

UPDATE Provocaţi să se pună în locul lui Klaus Iohannis în momentul când a fost obligat să o demită în urma unei decizii CCR pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA, cei trei au afirmat că deciziile CCR trebuie respectate, însă arată că instituţia este politizată.

Barna:  Vreau să cred că dacă aş fi fost preşedinte, nu aş fi ajuns niciodată în situaţia respectivă, pentru că doamna Dăncilă nu ar mai fi primit nicio şansă. Preşedintele a ajuns într-o situaţie de neieşit pentru că de fiecare dată când a putut ieşi, nu a vrut să iasă (…) Preşedintele trebuie să respecte deciziile CCR, dar CCR ia decizii într-un context politic, aşa că o prioritate este inclusiv aceasta: depolitizarea CCR. 

Hunor: Eu aş respecta toate deciziile CCR, altfel nu se poate. Dacă tu spui că unele sunt bune, altele nu, distrugem statul român, acea mică parte care a mai rămas din respect. Iohannis a mers până la zid, dar când a venit decizia, a respectat-o. Dacă tu ca şef al statului nu respecţi Constituţia, distrugi tot ce înseamnă încredere în instituţiile statului. Şi eu aş fi respectat această decizie

Paleologu: Sunt de acord că CCR e complet politizată. Aş fi asumat riscul unei suspendări de către majoritatea PSD. Nu mi-aş fi ales această bătălie, dar mi-aş fi ales o bătălie principială, conştient fiind că am poporul de partea mea. Aş fi asumat riscul unei suspendări înainte ca acest lucru să se întâmple.

UPDATE Reprezintă corupţia ameninţare de ţară?

Paleologu: DNA trebuie relansat. Prevenţia e foarte importantă. Uneori unii habar nu au şi fac greşeli. E vorba şi de incompetenţă. Suntem de acord cu fără corupţi în funcţii publice dar şi incompetenţa face ravagii.

Barna: Sunt de acord. În statul român am ajuns să ni se spună că e cumva legitimă şi îndreptăţită. Un tur doi fără PSD dă mesajul că începem să ne facem bine. 

Hunor: E o problemă, da. Trebuie să lăsăm Justiţia să se ocupe de cazurile de corupţie şi politicienii în niciun caz. Să nu lăsăm portiţe mici prin care omul cade în această capcană între ghilimele. Orice demnitar care s-a atins de averea publică trebuie pedepsit drastic. 

UPDATE Pe tema dacă preşedintele ţării este sau nu responsabil de faptele Guvernului pe care îl numeşte, cei trei candidaţi s-au aliat împotriva lui Klaus Iohannis şi au afirmat că PSD-ul nu trebuia să mai primească o a treia şansă. 

Hunor: Actuala noastră Constituţie presupune coabitare. Este responsabil, bineînţeles. Poţi să pui un Guvern o dată, că nu ai majoritate, dar a doua oară, a treia, a patra, nu. Eu dacă aş fi fost în locul preşedintelui Iohannis, eu aş fi forţat după Grindeanu o altă formulă de guvernare.

Paleologu: Un guvern diferit nu e neapărat un guvern ostil. Legat de domnul Iohannis: a câştigat în 2014 cu peste 1 milion de voturi peste Victor Ponta şi ne-am trezit după 2 ani cu o majoritate covârşitoare PSD. Este o contraperformanţă extraordinară. Au fost guverne din ce în ce mai proaste ale PSD şi, evident, nu trebuia să continuie să dea mereu şanse PSD. Nu trebuia să facă acest lucru.

Barna: Prea multe şanse date PSD. Responsabilitatea este împărţită. Cele 6 milioane de voturi ale preşedintelui au dat votul aşteptând ca preşedintele să-şi asume o prezenţă activă. Or responsabilitatea a fost împărţită. Dăncilă trebuia să nu existe. Tudose trebuia să fie ultima şansă a PSD.

UPDATE Despre posibilitatea organizării alegerilor anticipate

Paleologu: Constituţia lasă foarte puţine speranţe pentru aşa ceva. E o procedură greoaie. Nu văd şanse pentru acest lucru. De aia cred că trebuie să schimbăm Constituţia.

Barna: Alegerile anticipate sunt soluţia morală pentru România. Ele sunt greu de făcut, dar asta e istoria USR din România. Dacă stăm un an de zile cu guvernarea PNL, ne vom trezi la finalul anului viitor din nou cu PSD jucător important. Toată revolta cetăţenilor va fi aruncată la gunoi. Am scos-o pe Dăncilă de la Palatul Victoria. Dar dacă o trimitem în turul doi invalidăm efortul.

Hunor: Şi mâine putem organiza alegeri anticipate. Cei care sunt pentru alegeri anticipate trebuie şi să spună cum ajungem acolo. Trebuie să fim sinceri. Pe actuala Constituţie nu se poate ajunge acolo.

UPDATE Theodor Paleologu a transmis o înţepătură către Dan Barna, spunând că „eu sunt antreprenor pe bune”. Acesta din urmă a răspuns cu aceeaşi monedă afirmând că „vorbeam de candidaţii care au şanse să devină preşedinte” (n.red.: răspunsul lui Barna la întrebarea privind planul de ţară). „Nu faceţi discriminare între candidaţii care contează şi cei care nu contează”, a continuat Paleologu.

Dan Barna: E şansa României să aibă un preşedinte care vine din domeniul antreprenorial.

Theodor Paleologu: Aş vrea să îi atrag atenţia domnului Barna că şi eu sunt antreprenor pe bune, chiar în domeniul Educaţiei, unde nu am avut contracte cu statul.

Dan Barna: Mă bucur că sunteţi antreprenor, dar eu vorbesc de candidaţii care chiar au şanse la aceste alegeri.

Paleologu: Nu faceţi discriminare între candidaţii care contează şi cei care nu contează

UPDATE În privinţa planului de ţară, cei trei candidaţi au avut puncte comune în privinţa schimbării Constituţiei, Educaţiei şi a dezvoltării.

Hunor: O nouă Constituţie, Educaţie, Mediu şi Infrastructura mare.

Paleologu: Şi eu aş începe cu Constituţia. Această Constituţie generează crize. De 20 de ani avem crize permanente. Pentru mine educaţie e o chestie fundamentală. Pentru mine e fundamental o schimbare a spiritului educaţiei. Avem nevoie de o educaţie care să formeze indivizi autonomi. Pentru mine un proiect de mare anvergură este meritograţia. Statul e plin de incompetenţi. E nevoie de concursuri relevante şi pe bune, nu de concursuri simulacru. În mediul economic avem nevoie de mai multă liberate şi mai puţine reglementări. 

Barna: România are nevoie de un manager de dezvoltare. E pentru prima dată când România va avea nevoie de un antreprenor. Planul de ţară presupune reforma Constituţiei, dar presupune şi să facem autostrăzile alea care le promitem de 30 de ani. Să investim în calitatea educaţiei. Şi bineînţeles sistemul de sănătate.

UPDATE Cei trei candidaţi prezenţi la dezbatere au fost întrebaţi în deschiderea dezbaterii „de ce vor să devină preşedintele ţării”.

Barna: Această generaţie care a intrat în politică a trimis oameni grozavi la europarlamentare. Noi am propus un plan în patru paşi. Vom avea un reprezentant la Cotroceni, vom câştiga alegerile locale şi apoi vom forma acel Guvern de care România are nevoie. Pe foarte simplu România are nevoie de oameni competenţi. Vreau să fiu preşedintele generaţiei noastre. Voi inspira oamenii oneşti.

Hunor: Pentru a schimba societatea, pentru a schimba România şi a o face o ţară mai bună. Am o viziune bazată pe două valori. Respectul şi încrederea. Iar cele două resurse oamenii şi natura. Vreau să fiu preşedintele fiecărui cetăţean din această ţară. Am intrat în politică după ce Emil Constantinescu a intrat în policită. Cunosc problemele societăţii noastre. Vreau ca statul să respecte cetăţenii, să existe respecte între comunităţi şi minorităţile etnice. Vreau să avem o educaţie performantă. Vreau să existe economie sustenabilă. 

Paleologu: Pentru că domnul Iohannis e absent. De aia candidez. Un preşedinte absent e un preşedinte neputincios, nepriceput. Alt candidat de dreapta nu aveam. Dreapta românească trebuie reprezentată. Nu e vorba doar de a vota negativ. Trebuie să punem în loc valori. Valorile mele sunt cele liberale. Cred că aceste curente de opinie trebuiau să fie reprezentate în această dezbatere. De altă parte cred că România are nevoie de un diplomat. Am fost ambasador trei ani, am trăit 19 ani în afara ţării. 

UPDATE La dezbatere se află prezenţi Dan Barna, candidatul USR-PLUS, Theodor Paleologu, candidatul PMP şi Kelemen Hunor, candidatul UDMR

„Candidaţii Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu şi Kelemen Hunor sunt aşteptaţi să îşi expună ideile, viziunea şi intenţiile faţă de România, să interacţioneze între ei şi să transmită astfel un mesaj de civilitate şi de civilizaţie democratică, pe parcursul a două ore, moderate de jurnalistul Moise Guran.

Dezbaterea va avea loc indiferent de numărul celor care vor răspunde invitaţiei noastre şi va fi transmisă video-live pe radio şi internet. În considerarea interesului public pentru acest eveniment, Europa FM acordă permisiunea de liberă preluare tuturor staţiilor tv, posturilor de radio şi siteurilor de internet care vor dori să retransmită această dezbatere”, se arată pe site-ul Europa FM.

Candidatul USR-PLUS la prezidenţiale Dan Barna şi candidatul PMP Theodor Paleologu au confirmat participarea la dezbaterea electorală de la Europa FM.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite