DEZBATERE Deputatul Remus Cernea vrea să scoată animalele sălbatice din circuri. Aleşii, împărţiţi între „bucuria copiilor“ şi grija faţă de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul independent Remus Cernea a propus, recent, ca România să interzică folosirea animalelor sălbatice la circ. Proiectul său a fost respins ieri de senatori, dar urmează să ajungă la Camera Deputaţilor. „Adevărul“ vă prezintă conţinutul proiectului, evoluţia sa în Parlament, dar şi opiniile ambelor tabere.

Proiectul lui Remus Cernea, respins miercuri de Senat, a avut parte, totuşi, de o dezbatere energică, dar  care s-a axat mai puţin pe tema propusă de către deputat. De pildă, senatorul PSD Ilie Sârbu a lăudat leii, dar a spus că el, personal, se teme de „hiene“, în timp ce colegul său, Georgică Severin, a opinat că animalele de la circ bucură copiii, aşadar ar trebui folosite în continuare pentru programele de divertisment.

„Nu pot să nu mă gândesc şi la bucuria copiilor din provincie, unde nu există grădini zoologice. Când vine circul, se duc toţi copiii din orăşelul respectiv să vadă elefantul sau elefanţii, se duc la cuşca leului şi se bucură că au apucat şi ei să vadă un animal pe viu,pe care îl ştiau doar de la televizor. Această bucurie a copiilor nu cred că trebuie s-o răpim pentru că, în fond, de câte animale sălbatice vorbim în România? Eu înţeleg că vrem să fim foarte ecologişti, foarte în trend. Dar sunt nişte bucurii cu care am crescut şi noi şi nu cred că ar trebui să le interzicem“, a spus Severin.

Pe de altă parte, senatorul PNL Sebastian Grapă a opinat că „singura specie care ar trebui să se producă în circuri ar fi homosapiens“.

Contactat de „Adevărul“, Remus Cernea a arătat că proiectul său se înscrie într-un curent  mondial. Astfel, a povestit el, 31 de state americane au interzis deja folosirea animalelor sălbatice în circuri, în timp ce, în Europa, alte 14 state membre au procedat întocmai.

Potrivit iniţiatorului, dacă propunerea ar fi adoptată, interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circ ar fi valabilă pentru circurile din ţară, dar şi pentru cele din străinătate.

„Legea acoperă atât circul de stat Globus, unde sunt 15 animăluţe, cât şi circurile ambulante. Animalele de acolo suferă. Sigur, apare întrebarea: ce se va întâmpla cu animalele? Există proprietari de circuri care au afirmat public că le vor ucide. Exustă, însă, sanctuare sau rezervaţii unde animalele pot trăi. Avem şi noi o zonă, la Zărneşti, unde sunt ţinuţi urşii care au fost ţinuţi în captivitate şi eliberaţi. Dacă e vorba de lei sau tigri, vor fi trimişi în Africa şi există ONG-uri care chiar cu asta se ocupă“, a explicat Cernea.

L-am întrebat pe Remus Cernea dacă a fost la circ când era copil, acesta fiind argumentul invocat de colegii săi, dar a răspuns că suferinţa animalelor nu l-a amuzat niciodată şi, prin urmare, a preferat să nu meargă la vreun astfel de spectacol.

„Am citit Fram, ursul polar şi după aceea nu avut nicio dorinţă de a vedea cruzimea asupra animalelor. În spatele spectacolului presupus a fi amuzant stă foarte multă cruzime, iar acest lucru e profund imoral“,  a arătat Remus Cernea.

Ce spun asociaţiile pentru protecţia animalelor

Veronica Tulpan, coordonator al programelor naţionale din cadrul Vier Pfoten, a oferit o reacţie care se regăseşte în textul proiectului de lege.

„Suferinţa animalelor sălbatice din circuri este inimaginabilă. Mulţi dresori lovesc cu brutalitate animalele sălbatice şi chiar recunosc acest fapt. Consecinţele psihologice sunt handicapuri definitive pentru animalele folosite la circ şi pun în pericol vieţile dresorilor şi îngrijitorilor. Suntem în secolul XXI. Avem la dispoziţie mijloace sofisticate de divertisment, incluzând simulări 3D computerizate. Nu există nicio justificare pentru ca animalele sălbatice să sufere în continuare doar pentru amuzamentul oamenilor“, a arătat Tulpan.

Ce prevede proiectul

Propunerea pentru modificarea articolelor 17 şi 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor prevede interzicerea folosirii animalelor sălbatice, capturate sau născute în captivitate, în spectacole de circ, dar şi în cadrul altor spectacole sau expoziţii.

Odată ce legea intră în vigoare, animalele sălbatice aflate în grija unei instituţii publice sunt relocate în rezervaţii ori sanctuare, în termen de cinci ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite