Deutsche Welle: Traian Băsescu s-ar înțelege mai bine cu Martin Schulz decât opozanții săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita în România a președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, a scos la iveală ”un paradox”, comentează Deutsche Welle, care consideră că Traian Băsescu s-ar putea înțelege mai bine cu președintele PE decât opozanții săi.

"Paradoxul care a fost mai strident ca oricând este că preşedintele Traian Băsescu, cu entuziasmul său pentru Statele Unite ale Europei, s-ar înţelege mai bine cu Martin Schulz decât opozanţii săi. În orice caz, miza socialistului german a fost ca diferenţele de substanţă dintre rivalii politici din România să fie atenuate", este concluzia unui articol semnat de editorialistul DW Horațiu Pepine.

Pepine susține că Schulz "a ilustrat miercuri destul de bine cam ce ar însemna să fii de stânga în plan european (...) De aceea, discursul său a părut puțin derutant". "Discursul său a părut un veritabil spectacol acrobatic în care a condamnat politicile dreptei, aprobându-le în acelaşi timp", mai comentează DW.

Pepine consideră că e greu de spus în ce măsură au înțeles parlamentarii români discursul lui Schulz. ”Toţi politicienii români declară la unison că împărtăşesc valorile europene, că sunt filo-europeni împătimiţi, dar acum e vorba de altceva, care depăşeşte obişnuinţele de gândire”, mai consemnează Deutsche Welle.Până și Traian Băsescu a observat similitudinile dintre abordările sale și cele ale președintelui PE, mai ales în ceea ce privește aderarea României la Schengen, viitorul exercițiu bugetar sau politica de coeziune. Observația a fost făcută în timpul conferinței comune de presă de la Palatul Cotroceni.

"Trebuie să vă spun că în ceea ce priveşte România în Europa şi viitorul Uniunii Europene, între mine şi domnul preşedinte Schulz nu există abordări consistent diferite şi asta se manifestă pe toată gama de probleme pe care le-am discutat deja, cadrul financiar multianual, consolidarea Uniunii economice şi monetare, Pactul de creştere şi locuri de muncă, problematica Schengen, problematica MCV, piaţa unică şi aşa mai departe", a afirmat miercuri Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite