Despre alegerile parlamentare din Ungaria

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai sunt 2 luni până la alegerile din Ungaria, prilej numai bun să îşi etaleze jurnaliştii de seral cunoştinţele din domeniul politicii maghiare. Votul maghiarilor din Ardeal, vreo 250.000 număr, va trimite în Parlamentul de la Budapesta un singur reprezentat. Unul din 199.

Bineînţeles că va fi din partea Fidesz, pentru că este singurul partid din ultimii 30 de ani care chiar le-a oferit unei părţi a oamenilor ceea ce îşi doreau, apartenenţă legală la ţara vecină. Votul nu are vreo miză majoră, cum se vehiculează de câteva zile, ci mai degrabă unul simbolic şi sentimental. Un maghiar din Csikszereda poate trimite un reprezentant la Budapesta, prin vot. Degeaba se agită stângiştii după ani de zile de „fiecare să voteze unde are buletinul", oamenii nu vor uita prea curând data de 5 dec. 2004.

La referendumul din acea dată tristă, prin propagandă meschină, stânga de la Budapesta a convins votanţii din ţara vecină să nu acorde cetăţenie ungară minoritarilor maghiari din Bazinul Carpatic.

În următorii 15-20 de ani stânga maghiară nu are cum să obţină capital politic în Ardeal. Acţiunile au consecinţe. Unele pe termen lung.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite