Deşi PSD este în moarte clinică, opoziţia nu vrea la guvernare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu inteligenţa-i politică precară, premierul Dăncilă a sperat până în ultima clipă că ALDE şi Tăriceanu nu vor pleca de la „măcelărie“, deşi se autodeclaraseră „vegetarieni“. Dacă se prefăcea că-i preţuieşte pe cei de la ALDE, poate că nu plecau. Situaţia este complicată, chiar o criză politică, pentru că nu văd cum poate guverna PSD fără majoritate parlamentară, fără miniştri titulari şi fără Avocatul Poporului care le poate bloca OUG-urile.

Premierul Dăncilă nu pricepe că nici ALDE nu mai dă doi bani pe guvernarea actuală, după ce votul din 26 mai i-a trimis la colţul scenei politice. Dragnea n-a pus-o premier să gândească, ci să execute. Că soarta a vrut altfel, asta e. Ghinion!

Opoziţia nu vrea la guvernare

Deşi are două arme prin care să gonească guvernarea PSD, moţiunea de cenzură şi trecerea guvernului cu altă structură politică prin parlament, opoziţia nu se grăbeşte să folosească vreuna din cele două arme. Într-un fel au dreptate. Cine s-ar descurca acum la guvernare în haosul bugetar lăsat de PSD? Şi totuşi, ţara trebuie guvernată. Pierderile aduse de o criză politică prelungită ar trebui să stea în atenţia preşedintelui Iohannis şi a opoziţiei şi să le pună mai presus decât pierderile imaginii de partid sau personale.

Ludovic Orban, preşedinte PNL, declara că PNL va depune moţiunea de cenzură atunci când se vor strânge 233 de semnături pentru depunerea ei. Deşi legistaţia spune: „Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii“. Numai că Orban vrea să amâne cât mai mult timp depunerea moţiunii de cenzură, măcar până la alegerile prezidenţiale şi să folosească guvernul ca sac de box.

Iată ce spune Constituţia:

ARTICOLUL 85


(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea prim-ministrului.

Suntem evident în situaţia schimbării compoziţiei politice a guvernului, pentru că un partid, ALDE, a ieşit de la guvernare. Pentru guvernul ce urmează este necesar un vot de încredere în parlament. Ce zice dl Orban?

„Nu există nici o prevedere constituţională sau decizie a CCR care să spună că, dacă nu primeşte acest vot al Parlamentului, guvernul cade. Nu cade. Probabil că trebuie să ajungem la o decizie a CCR. Cine spune că respingerea restructurării înseamnă căderea guvernului nu ştie Constituţia.“

Adică, guvernul este respins dar nu cade! Să fim serioşi! Ce autoritate ar avea un guvern respins de parlament? Ar fi tratat cu dispreţ şi trimis în derizoriu! Nu poate guverna în asemenea condiţii. S-ar crampona de guvernare doar dacă vrea să fie alungat cu demonstraţii de stradă!

Doar că dl Orban nu doreşte să vină la guvernare. Nici USR-PLUS nu se înghesuie să guverneze înainte de alegeri parlamentare. Pot înţelege. Dar şi-au răspuns la întrebarea cât pierde ţara dacă rămâne neguvernată sau cu o guvernare nelegitimă?

Nu se văd pregătiri pentru o eventuală schimbare de guvern

Aceste pregătiri sunt strict necesare fie şi numai pentru eventualitatea că guvernul PSD ar demisiona. Dacă preşedintele Iohannis nu aprobă remanierea propusă de Dăncilă, ar fi un prilej justificat ca aceasta să vină să spună: preşedintele ne sabotează guvernarea, aşa că demisionez! Se pare că şi preşedintele executiv al PSD, Teodorovici, ar fi propus ieşirea de la guvernare, că tot nu are bani de pensii şi salarii. Şi presedintele PSD de la Vaslui, dl Buzatu, a propus acelaşi lucru. Doar orgoliul şi ambiţiile prosteşti ale premierului Dăncilă mai ţine, încă, PSD la guvernare.

Nu văd întâlniri între partidele de opoziţie, între acestea şi preşedinte, pentru a pregăti o astfel de eventualitate. Cu ce premier ar veni opoziţia, cu ce program de guvernare, ce listă de miniştri. Asemenea lucruri nu pot fi stabilite peste noapte, băgând capul în nisip, ca struţul.

Dacă nu face faţă schimbării de guvern, încrederea în opoziţie s-ar volatiliza brusc. Ceri luni de zile ca guvernul să plece, iar când, la o adică, chiar pleacă, te prefaci că eşti surprins, şi nu vrei la guvernare. Inclusiv campania electorală a lui Iohannis ar avea de suferit, fiind susţinut de un partid care fuge de responsabilitatea pe care o are fără de România.

Propun partidelor de opoziţie şi preşedintelui Iohannis să ia în considerare, să evalueze şi să contureze soluţii posibile pentru toate scenariile care s-ar putea ivi în actualul context politic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite