Deşi pare ciudat, este posibil ca moţiunea de cenzură să treacă cu ajutorul parlamentarilor PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să nu subestimăm inteligenţa şi instinctul de supravieţuire al parlamentarilor PSD. Coaliţia de guvernare se află la o cumpănă extremă. Majoritatea parlamentară, cel puţin la Camera Deputaţilor, a dispărut, programul de guvernare este în mare suferinţă dacă nici bugetul pe 2019 nu poate fi realizat de guvern în perioada legală. Rezultatul la referendumul recent ne arată că nici „talpa“ PSD nu-l mai susţine pe Dragnea.

Dacă trece moţiunea, pierde PSD guvernarea?

Aproape sigur nu. Opoziţia nu este pregătită pentru preluarea guvernării. Nici n-ar trebui să vină acum la guvernare, să ia înapoi tot ce a dat Dragnea. S-ar sinucide politic, după modelul Boc-Băsescu în 2010. Avem şi experimentul guvernului Ciolos, care a fost lăsat de Dragnea drept sac de box pentru a câştiga alegerile din 2016. Şi strategia i-a reuşit, a câştigat alegerile parlamentare „en fanfare“. Şi atunci, obiectivul de a scăpa de cuplul Dragnea-Dăncilă este, oricât ar părea de ciudat, obiectiv comun al opoziţiei şi a unei largi părţi dintre parlamentarii PSD.

Pentru PSD, o nouă guvernare PSD-ALDE, cu alţi şefi la cârmă, ar fi o şansă să mai salveze ce se mai poate salva. O modificare a programului de guvernare, cu obiective mai pragmatice şi mai uşor de atins, o poziţie mai realistă în privinţa problemelor din justiţie, o nouă imagine în UE şi America, o relansare a importanţei şi credibilităţii României cu ocazia preşedinţiei Consiliului UE. Care tot în seama PSD-ALDE s-ar contoriza. Posibilă ar fi şi reobţinerea majorităţii parlamentare, dacă deputaţii plecaţi s-ar întoarce în barca care i-a adus în Parlament. Încă un argument. Preşedinţia Consiliului UE este o ocazia excelentă ca premierul şi miniştrii să se facă de râs iremediabil, inclusiv Dragnea şi camarila din jurul său. Acum în an electoral.

Şi ultimele sondaje spun ca românii, într-o majoritate impresionantă, vor schimbarea actualului guvern. Un motiv în plus pentru actualii parlamentari PSD să-şi justifice poziţia.

Cum spuneam, opoziţia nu are niciun interes să intre acum la guvernare, să dezamorseze bombele lăsate de PSD. De unde să plătească pensii şi salarii mărite când deficitul bugetar a ajuns la 21 de miliarde de lei, când rata de colectare la buget este de 24,5%, plata dobânzilor la împrumuturi a crescut cu 25%, iar cheltuielile cu salarii publice au crescut cu 25%. Cel mai bine este ca PSD-ALDE să guverneze până la termen, pentru a demonstra populaţiei dacă sunt, sau nu sunt, în stare să aducă la îndeplinire promisiunile din campania electorală, cu care au şi câştigat alegerile.

Şi preşedintele Iohannis ar accepta o astfel de variantă

Nici nu prea are altceva de făcut, dacă PSD-ALDE dovedeşte că are majoritate parlamentară. Totul este ca noul premier, noua garnitură de miniştri să prezinte mai multă credibilitatea, în comparaţie cu actuala. Aproape orice este mai bun decât actualul premier şi actuala echipă de miniştri. Presupunând că au învaţat ceva şi din greşeli, este posibil să avem în perioada de până la alegeri o guvernare cel puţin suportabilă, pentru că altfel PSD dispare din scena politică în anii electorali care urmează.

Ce se va întâmpla cu preşedinţia UE?

Este un motiv serios împotriva teoriei expuse mai sus. Totuşi, birocraţia de la Bruxelles poate funcţiona câteva săptămâni şi fără o preşedinţie formală. Se pot amâna câteva întâlniri, pentru ca la mijlocul lui ianuarie sau chiar mai devreme să avem o echipă mai competentă la preşedinţia Consiliului UE.

Concluzie

Dacă parlamentarii PSD-ALDE, cei ai UDMR, vor judeca viitorul României prin prisma celor spuse mai sus, atunci este posibilă schimbarea guvernului Dăncilă, dar nu şi schimbarea guvernării PSD-ALDE. Ar fi o dovadă de înţelepciune, de faptul că le pasă de interesele României, de mare ajutor la viitoarele alegeri. Dacă această cale raţională nu va fi aleasă de actualii parlamentari, atunci îşi merită soarta. Vor ajunge în debaraua istoriei României.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite