Descentralizarea-pilot, strategia PSD ca să treacă de CCR. Cum a reînviat Dragnea proiectul omorât de judecătorii Curţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea FOTO Gov.ro
Liviu Dragnea FOTO Gov.ro

Proiectul descentralizării reiniţiat de Liviu Dragnea este, alături de Codul Fiscal, al doilea mare proiect al social-democraţilor pentru 2015. “Adevărul” vă prezintă principalele prevederi ale documentului şi calendarul de implementare. Deocamdată, Dragnea a declarat că a trimis proiectul către Preşedinţie, Parlament şi autorităţile locale, dar nu a primit niciun răspuns.

Descentralizarea a fost un obiectiv asumat de către defunctul USL şi în 2013, când Dragnea însuşi, la braţ cu actualul preşedinte Klaus Iohannis, au prezentat un acord formal între PSD şi PNL referitor la descentralizare. Incă de atunci, însă, Iohannis şi-a manifestat nemulţumirea faţă de calendarul propus şi a avansat un termen mai îndepărtat pentru implementarea proiectului: 2020. Contrele nu au mai continuat, întrucât CCR a trântit proiectul de la acea dată.

Recent, Dragnea a venit însă cu un alt proiect al descentralizării. Actualul proiect este mult mai reţinut faţă de precedentul şi tratează, în 20 de pagini, toate problemele pe care precedentul document le detalia în peste 100 de pagini.  Explicaţia constă în faptul că, dacă anterior Dragnea elaborase direct un proiect de lege, acum s-a abtinut de la a crea o lege şi a formulat, pe ocolite, un text care reuneşte prevederi generale, sub titlul “Strategia generală de descentralizare 2015-2016”.

Ce conţine proiectul

În document, ministrul Dezvoltării prezintă, mai întâi, domeniile incluse în proiect: agricultură, cultură, turism, mediu, sănătate, educaţie- activităţi extraşcolare, tineret şi sport. Documentul nu tratează competenţele specifice care urmează să fie transferate de la centru către autorităţile locale, ci vorbeşte doar despre faptul că se vor transfera unele noi, după cum urmează:

 Agricultură: “Consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor exercita noi competenţe în domeniul agriculturii, dezvoltării rurale precum şi competenţe în domeniul pescuit şi acvacultură pe lângă cele exercitate de Camerele agricole judeţene”, se arată în document.

Cultură : “Autorităţile administraţiei publice locale au competenţe exclusive privind : bibliotecile publice judeţene, muzeele judeţene, centrele judeţene pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale, instituţiile publice de spectacole şi concerte, universităţile populare  cu personalitate juridică”, precizează ministerul.

Calendarul, pe repede-înainte

În procesul descentralizării, ministerul lui Dragnea prevede trei mari etape: pregătirea unei descentralizări-pilot, descentralizarea-pilot şi, ulterior, transferul propriu-zis al competenţelor, de la centru în teritoriu.

Prima etapă este una pregătitoare. Astfel, în primul semestru al acestui an, Guvernul intenţionează să finalizeze inventarul bunurilor care urmează să fie transferate, să elaboreze strategiile referitoare la descentralizarea competenţelor aprobate de Guvern şi să adopte hotărârile necesare, la nivelul judeţelor, pentru ca respectivele competenţe să fie transferate în subordinea autorităţilor locale. Pentru semestrul al doilea al anului, planurile Guvernului sunt şi mai ambiţioase: o descentralizare-pilot.

Pe baza datelor colectate şi procesate în urma descentralizării-pilot se elaborează raportul de monitorizare. Raportul de monitorizare se elaborează trimestrial de către fiecare minister implicat în procesul de descentralizare, se centralizează de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi se înaintează Comitetului Tehnic Interministerial pentru Descentralizare, prin Secretariatul tehnic. Raportul trimestrial de monitorizare trebuie să conţină şi informaţii privind măsurile pe care ministerele sau alte organe de specialitate al administraţiei publice centrale, după caz, le au în vedere pentru redefinirea acţiunilor în cazul în care acestea nu conduc la atingerea rezultatelor aşteptate, potrivit documentului.

Abia apoi, după descentralizarea-pilot care ar urma să reprezinte îndeplinirea condiţiilor CCR, referitoare la studiile de impact, ar urma să fie elaborat un proiect de lege.

Dragnea vrea să treacă de CCR

Măsurile pregătitoare ale procesului de descentralizare, incluse în actuala strategie, dar şi studiile de impact şi indicatorii de monitorizare din documentul prezent au fost exact motivele pentru care CCR a trântit proiectul USL, în ianuarie 2014. Judecătorii Curţii au arătat că legea este neconstituţională pentru că nu respectă Legea cadru a descentralizării nr. 195/2006, care prevedea realizarea de măsuri pregătitoare ale procesului de descentralizare, studii de impact, standarde de cost şi sisteme de indicatori de monitorizare. Strategia lui Dragnea reprezintă, astfel, îndeplinirea condiţiilor CCR.

Prezent vineri la Consiliul Naţional al PSD, Dragnea le-a prezentat delegaţilor proiectul său.

“Există o foarte mare rezistenţă în Bucureşti împotriva descentralizării. Pur şi simplu nu vor să cedeze puterea în teritoriu. Îl văd pe domnul Bacalbaşa în sală, poate pune un diagnostic. Cred că e boala puterii. Ei spun că nu putem să dăm decizia către autorităţile locale. Ei spun: trebuie să rămână la noi. L-am întrebat pe domnul Iohannis, la singura discuţie la care am luat parte după ce a fost ales preşedinte, dacă mai susţine în continuare ideea de descentralizare în România, pentru că am lucrat împreună, la un moment dat. Mi-a spus că da. Am trimis strategia de descentralizare la comisiile de specialitate din Parlament şi la Cotroceni. Nu am primit nicun răspuns", a spus Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite