Deputatul AUR Dan Tănasă rămâne cu sancţiunea maximă, dar prea blândă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul AUR Dan Tănasă va fi sancţionat cu avertisment scris pentru „comportament injurios”. FOTO: Facebook/ Dan Tanasa
Deputatul AUR Dan Tănasă va fi sancţionat cu avertisment scris pentru „comportament injurios”. FOTO: Facebook/ Dan Tanasa

Parlamentarii au decis, marţi, într-o şedinţă secretă a Camerei Deputaţilor, păstrarea sancţiunii deputatului AUR Dan Tănasă, adică avertismentul scris, pentru „comportament injurios”. De altfel, măsurile pe care le poate lua legislativul în cazul unor aleşi care au derapaje sunt mai degrabă simbolice, cea mai dură fiind tăierea a 10% din indemnizaţie pentru trei luni.

În urma şedinţei de marţi, Dan Tănasă a declarat că sancţionarea lui este „cea mai mare realizare a acestei coaliţii”. Deputatul AUR este de părere că decizia încalcă Regulamentul Camerei Deputaţilor: „Există în regulament mai multe nivele de sancţiuni. Eram mulţumit dacă se respecta procedura Camerei Deputaţilor, Regulamentul Camerei şi, mai mult decât atât, felul în care s-a desfăşurat şedinţa Comisiei juridice lasă totul la interpretarea membrilor Comisiei”.

Nemulţumirea lui Dan Tanasă faţă de decizie este mai degrabă o victimizare, din moment ce sanţiunile care există în acest moment la nivelul Parlamentului sunt mai degrabă simbolice, în timp ce deputatul AUR a avut limbaj grobian faţă de colegii săi din legislativ. Avertismentul scris nu-l afectează practic cu nimic.

Conform Statutului deputaţilor şi al senatorilor, aceasta este cea mai gravă sancţiune disciplinară. „E prea puţin, dar e sancţiunea maximă prevăzută de legea în vigoare. Probabil atunci când s-au întocmit statutul şi regulamentele nu s-a prevăzut intrarea în Parlament a unor astfel de persoane rudimentare”, a afirmat atunci Silviu Dehelean, unul dintre iniţiatorii sesizării pe numele lui Tănasă.

Nici în Regulamentul Camerei Deputaţilor sancţiunile nu sunt mai dure, acestea fiind: atenţionare verbală; chemarea la ordine; retragerea cuvântului; îndepărtarea din sală pe durata şedinţei; avertismentul scris; diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni. Ultima decizie poate fi aplicată, de asemenea, tot de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, însă sancţiunea trebuie solicitată în baza Regulamentului acestui for. Până în urmă cu câţiva ani, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, putea fi interzisă inclusiv prezenţa la lucrările din plen pe o perioadă de maximum 15 zile.

Sancţiuni mai dure pentru parlamentarii care aduc injurii

După incidentul cu Dan Tănasă, USR-PLUS a depus şi un proiect de lege care să introducă sancţiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios. Proiectul ar urma să prevadă reduceri drastice ale indemnizaţiei parlamentarilor care adresează injurii altor colegi sau demnitari. Astfel, în cazul celor mai dure sancţiuni s-ar ajunge la reţinerea a aproape 10.000 de lei timp de trei luni din indemnizaţia parlamentarului găsit vinovat de încălcarea gravă a Statutului deputaţilor şi senatorilor, pentru a nu se mai ajunge la cazuri precum Tănasă, sau cum s-a întâmplat în anii anteriori cu aleşi precum Nicolae Bacalbaşa sau Şerban Nicolae.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite