PSD ne mai dă una peste ochi. Deputatul Ion Ochi scapă de arest preventiv. Niciun parlamentar nu a votat cu bilele la vedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a respins astăzi cererea DNA privind arestarea preventivă a deputatului PSD Ion Ochi, după ce Comisia Juridică a avizat favorabil solicitarea procurorilor anticorupţie. Niciun parlamentar, idiferent de partid, nu a votat cu bilele la vedere.

UPDATE Deputatii nu au incuviintat reţinerea şi arestarea lui Ion Ochi cu 108 voturi „pentru“ şi 156 „împotrivă“.

UPDATE Ion Ochi s-a apărat în faţa plenului: "Nu credeam vreodată să ajung să fiu subiect de spectacol mediatic. E trist să ajungi în faţa Paralamentului să fii nevoit să te dezvinovăţeşti când eşti nevinovat.Calitatea de parlamentar nu reprezintă un argument serios şi suficient pentru privarea de libertate a unui parlamentar. Aceasta ar însemna, prin reducerea la absurd, că orice parlamentar, membru al unui partid aflat la guvernare şi care este supus urmăririi penale, ar trebui arestat preventiv. Această concluzie este discriminatorie şi contrară principiului egalităţii cetăţenilor în faţa judecăţii. O asemnea motivare nu poate justifica propunerea de arestare preventivă“.

Săptămâna trecută, procurorii Direcţiei Naţionale Abticorupţie (DNA) au cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Ion Ochi.

Astfel, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat aviz pozitiv, luni, cererii procurorilor, decizia finală urmând să fie luată în plenul Camerei.

Procurorii anticorupţie îl acuză de Ochi că, „în a doua jumătate a anului 2011, fără respectarea prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice, inculpatul Ochi Ion, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a convenit cu inculpatul Nica Cristian Dorin ca firma acestuia din urmă, să execute lucrări de reparaţii ale unui drum judeţean, D.J. 112D, între localităţile Prejmer şi Lunca Câlnicului. Prin aceasta, a urmărit obţinerea de foloase materiale necuvenite, precum şi de capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfăşoare în toamna anului 2012 (alegeri în urma cărora a şi devenit deputat)”, se arată în cererea trimisă Parlamentului.

Aceste lucrări ar fi fost făcute, potrivit procurorilor, în proporţie de aproximativ 60% în perioada noiembrie-decembrie 2011, fără să existe vreo cerere din partea Consiliului Judeţean Braşov, fără a exista vreun contract, fără specificaţii tehnice şi fără supraveghere din partea unui diriginte de şantier.

Lucrările au fost executate necorespunzător, nu au fost finalizate, iar în prezent drumul judeţean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea de dinaintea reabilitării, fiind necesare, potrivit estimărilor, aceleaşi reparaţii”, notează anchetatorii, care adaugă că pentru a crea o aparenţă de legalitate şi pentru a putea justifica decontarea şi plata lucrărilor, firma lui Cristian Nica ar fi participat la o procedură formală de achiziţie publică, context în care, la instigarea deputatului Ion Ochi, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câştigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deşi oferta depusă nu a fost în realitate analizată.

Mai mult, Ion Ochi (foto)i-ar fi determinat pe ceilalţi participanţi care au contestat procedura licitaţiei să-şi retragă contestaţiile formulate.

Comisia de evaluare a ofertelor, din care au făcut parte şi Viorel Costea şi Nicolae Blaga, de asemenea inculpaţi în acest caz, a fost constituită la data de 12 ianuarie 2012, printr-o dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov.

„În acest sens, la data de 2 aprilie 2012, inculpatul Ochi Ion, în baza împuternicirii emise de preşedintele CJ Braşov, a semnat un contract pentru executarea unor lucrări deja efectuate. Ulterior, pe 26 aprilie 2012, firma inculpatului Nica Cristian Dorin a depus un centralizator de lucrări pe luna aprilie 2012 şi situaţia de şantier aferentă aceleaşi luni, prin care se atesta şi se solicita decontarea unor lucrări în valoare de 2.507.444, 30 lei, ceea ce reprezenta peste 60% din valoarea totală a contractului”, mai arată anchetatorii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite