Deputatul Ovidiu Raeţchi  cere întrunirea Comisiei pentru apărare pe tema armelor nucleare: E un scenariu hollywoodian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, membru al Comisiei pentru apărare, cere întrunirea acestui for pentru a discuta pe tema informaţiilor privind mutarea în România a unor arme nucleare din Turcia, afirmând că, deşi totul pare un "scenariu hollywoodian", situaţia poate aduce prejudicii serioase securităţii României.

„Informaţia prezentată de EurActiv.com, potrivit căreia Statele Unite ale Americii a început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România impune o replică fermă din partea ţării noastre, pe toate palierele. Informaţiile au fost deja respinse „cu fermitate” de către Ministerul Afacerilor Externe, dar în contextul în care propagarea acestora în spaţiul public poate avea consecinţe grave se impune şi un răspuns al Parlamentului pe această temă“, susţine deputatul, potrivit unui comunicat de presă PNL.

Raeţchi spune că este nevoie şi de experienţa şi pregătirea profesională a parlamentarilor din această comisie pentru a „infirma această presupunere aberantă". „Informaţia prezentată este de natură a afecta siguranţa naţională a României pentru că aceasta poate fi speculată de actori externi în propriul lor avantaj şi în dezavantajul ţării noastre. Nu este intenţia mea aceea de a face presupuneri asupra resorturilor care au condus la apariţia acestei informaţii în spaţiul public, dar România trebuie să infirme ferm, inclusiv la nivelul Parlamentului această dezinformare. Suntem în faţa unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securităţii naţionale a României“.

EurActiv.com susţine citând surse independente că Statele Unite au început transferul focoaselor nucleare staţionate pe teritoriul turc în România, în contextul escaladării tensiunilor dintre Washigton şi Ankara în urma loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie. Însă, Ministerul de Externe a negat faptul că teritoriul român a devenit noua gazdă a armelor nucleare americane.

„MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire“, se arată în răspunsul primit de jurnaliştii EurActiv.com. Şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a negat ionformaţiile prezentate de jurnaliştii europeni. „Nu au existat nici un fel de discuţii, nici la nivel politic, nici la nivel specializat, în acest sens. Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie. Categoric, nu putem vorbi, reacţionând la această informaţie, decât că este o speculaţie”, a declarat Motoc. De asemenea, surse diplomatice au explicat, pentru „Adevărul“, că „din punct de vedere tehnic, baza de la Deveselu nu poate să găzduiască altceva decât scutul antirachetă. Ştirea apărută este o pură speculaţie“.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a respins din start ştirea: „Aceste arme nu se depozitează ca nişte saci de cartofi, trebuie să ai nişte silozuri speciale. Trebuie să ai în vedere faptul că astfel de arme nucleare au coduri care trebuie aprobate de preşedintele SUA. Cine crede că se pot încărca astfel de arme în camion şi aduse în România, este o nebunie, o copilărie“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite