Deputatul Mihail Boldea spăla banii traficanţilor de fiinţe umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referatul procurorilor pe baza căruia Parlamentul  a aprobat ieri ridicarea imunităţii conţine date şocante: Boldea întocmea hotărâri judecătoreşti false şi ajuta interlopii să spele bani.

Mihail Boldea (36 de ani) a condus nu unul, ci două grupuri de criminalitate organizată, inclusiv în perioada în care a fost deputat în Parlamentul României, subliniază procurorii DIICOT în referatul în baza căruia Parlamentul şi-a dat avizul pentru arestarea acestuia. 

Concret, arată anchetatorii, Boldea şi complicii săi ar fi ,,fabricat" hotărâri judecătoreşti, acte succesorale şi cadastrale şi ar fi pus astfel mâna pe vile, apartamente, terenuri şi chiar pe un parc din centrul municipiului Galaţi.  Toate, în valoare de peste un milion de euro. O parte dintre imobile ar fi fost vândute apoi de deputatul Mihail Boldea unor interlopi, pe care i-ar fi ajutat astfel să spele banii proveniţi din trafic de carne vie, trafic de minori şi proxenetism.

Pentru a-şi umple buzunarele, deputatul i-a reprezentat pe traficanţi în instanţă şi nu s-a ferit să-i viziteze în Penitenciarul Galaţi cu maşina de serviciu, pusă la dispoziţie de Camera Deputaţilor, se arată în referatul în care Boldea este acuzat de comiterea a nu mai puţin de 12 infracţiuni.

Secretara, expert în falsuri

Procurorii descriu pe larg în cele 84 de pagini ale referatului care a însoţit cererea de ridicare a imunităţii deputatului Mihail Boldea modul de operare al grupărilor conduse de acesta.  Spre exemplu, în primăvara lui 2007, Boldea a împroprietărit un boschetar cu un teren de 10.000 de metri pătraţi al Primăriei Galaţi, iar în vara aceluiaşi an a pus mâna şi pe mai mult de 7.000 de metri pătraţi din Parcul CFR, din Galaţi, aflat tot în proprietatea autorităţilor locale.

Pentru asta a folosit două hotărâri judecătoreşti ,,definitive şi irevocabile", fabricate de secretara cabinetului său de avocatură, Elena Petrea, pusă şi ea sub acuzare în acelaşi dosar. Experţii care au colaborat cu procurorii au stabilit că Petrea a fost cea care a scris hotărârile şi a reuşit să falsifice foarte bine ştampila Judecătoriei Galaţi, folosind un xerox, un computer şi ,,imprimarea cu jet de cerneală".

Cum a picat reţeaua ,,Boldea"

Iniţial, o angajată a Oficiului de Cadastru Galaţi, reprezentanţi ai Primăriei şi un notar au sesizat falsurile şi au anunţat poliţia. Însă, până la finalizarea anchetelor, avocatul Mihail Boldea a reclamat autorităţile locale în instanţă, mai exact la Curtea de Apel Galaţi. Motivul: refuzau să-i elibereze actele necesare (extrase de carte funciară, certificate de urbanism) pentru vânzarea terenurilor şi caselor şi aveau ,,tupeul" să nu recunoască hotărârile judecătoreşti redactate de secretara sa.  Şi a găsit înţelegere. În cazul parcului, Curtea de Apel Galaţi a obligat autorităţile locale să-i plătească clientului lui Boldea daune
de 300.000 de euro şi 56.000 de lei.

Doi ani de anchetă

Ancheta în cazul lui Mihail Boldea a început cu aproape doi ani în urmă, după ce patru dintre complicii săi au fost trimişi în judecată de procurori pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals. Cei patru au fost acuzaţi că, folosind identităţi false, ar fi obţinut procuri notariale în baza cărora au încercat să-l înşele pe un gălăţean cu 155.000 de euro. Ei au fost ajutaţi, susţin anchetatorii, de Boldea, care ,, a plăsmuit" un certificat emis de Ministerul de Interne - Direcţia Generală a Arhivelor Statului - Direcţia Judeţeană Galaţi a  Arhivelor Naţionale.

Cercetările în cazul lui Boldea au fost disjunse într-un nou dosar în care procurorii cer acum arestarea deputatului, bănuind că acesta ar fi vândut cu acte false mai multe imobile şi terenuri decât cele nouă descoperite  pe parcursul celor doi ani de investigaţii. Mai mult, procurorii susţin că acesta este capabil să influenţeze martorii şi să-şi determine victimele să renunţe la plângerile depuse împotriva lui.

"Salutăm prezenţa în sală a greilor Opoziţiei.''
Iona Oltean (PDL) vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor

"Vom lua o pauză de zece minute de la greva parlamentară.''
Mircea Duşa liderul  deputaţilor PSD

Membrii „grupării Boldea"

- Bolboceanu Mihaela Cristina - avocat în cadrul Baroului de Avocaţi Galaţi
- Luchiniuc Aurica Maria- arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi, fost subprefect al judeţului Galaţi
- Petrea Elena - secretara lui Boldea. Întocmea hotărâri judecătoreşti false şi ştampile false
- Tănase Petrică

Politicianul Boldea

- 2002. A debutat în politică în Partidul Democrat, la vârsta de 26 de ani.
- 2004. A devenit preşedintele organizaţiei de tineret a Partidului Democrat-Galaţi.
- 2005. A devenit vicepreşedinte al organizaţiei municipale de „seniori", moment în care a fost numit şi purtător de cuvânt al partidului la nivel local.
- 2008. A fost ales deputat, susţinut de Mircea Toader, actualul lider al grupului PDL din Camera deputaţilor. Până ieri a fost membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.
- 2009. A a devenit vicelider al grupului parlamentar PDL.
- 2011. A demisionat din PDL, din cauza unui conflict cu mentorul său politic Mircea Toader. A trecut la UNPR, dar acum este independent.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite