Deputaţii au respins degeaba ordonanţa traseismului. Ce se întâmplă cu mandatele primarilor migratori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragneaa le-a dat liber primarilor să treacă legal de la un partid la altul
Liviu Dragneaa le-a dat liber primarilor să treacă legal de la un partid la altul

Ordonanţa de urgenţă care le perimte aleşilor locali să treacă de la o formaţiune la alta rămâne în vigoare, chiar dacă deputaţii au respins proiectul. Opoziţia şi-a revendicat o victorie fără miză.

Ordonanţa de urgenţă 55/2014, care permite migraţia politică a aleşilor locali fără ca aceştia să-şi piardă mandatul, nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Motivul? Nu s-a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată. S-au înregistrat 195 de voturi „pentru“, 109 voturi „împotrivă“ şi 21 de abţineri, în condiţiile în care alianţa PSD- PC-UNPR mai avea nevoie de opt voturi favorabile. „Ordonanţa nu a trecut“, a constatat Viorel Hrebenciuc.

Nu a trecut din două mari motive: deputaţii Puterii au lipsit masiv de la vot, iar aleşii UDMR, deşi se află la guvernare cu PSD, nu au votat deloc, pentru că nu sunt de acord cu ordonanţa lui Liviu Dragnea. „Ne aşteptam ca UDMR să ne susţină, fiind un act al Guvernului, dar nu este ceva grav“, a spus Dragnea. Votul din Camera Deputaţilor a fost raportat de Opoziţie drept un mare succes, însă, de fapt, nu schimbă cu nimic efectele ordonanţei traseismului. Primarii şi restul aleşilor locali pot să-şi schimbe în continuare partidul, liniştiţi, fără să-şi piardă mandatul.

Senatul, tot decorativ
Conform procedurii legislative, orice ordonanţă de urgenţă trebuie să ajungă în Parlament, acolo unde se adoptă o lege de aprobare sau de respingere a ordonanţei. Deci orice ordonanţă – deşi îşi produce efectele - trebuie aprobată sau respinsă ulterior printr-o lege. Să luăm chiar exemplul ordonanţei moşite de Liviu Dragnea. Mai întâi, a ajuns la comisiile Camerei Deputaţilor, care au dat un aviz pozitiv. Deci s-a recomandat adoptarea unei legi care să aprobe ordonanţa. Numai că, în plen, nu a fost adoptată legea. Camera Deputaţilor a fost prima cameră sesizată, aşa că legea va ajunge la Senat, unde se reiau procedurile. Proiectul merge din nou în comisii, unde, foarte probabil, va primi din nou raport pozitiv. Apoi, în plenul Senatului, aleşii trebuie să voteze legea cu o majoritate de 50% plus unu, majoritate pe care PSD o deţine în acest moment. Dacă, surprinzător, se va reedita situaţia de azi, când nu s-au întrunit destule voturi favorabile, legea de aprobare a ordonanţei se va trasforma automat într-o lege de respingere a ordonanţei, care la rândul ei, trebuie votată de jumătate plus unu din numărul senatorilor. Mai exact, 86 de oameni. Apoi, legea merge spre promulgare la preşedintele Traian Băsescu.

Chiar şi în această situaţie favorabilă, efectele ordonanţei nu sunt bruiate nicicum, pentru că, toată această procedură necesită timp, iar cele 45 de zile stipulate în ordonanţă, în care aleşii locali pot să-şi schimbe partidul fără să-şi piardă mandatul, se vor scurge oricum. De altfel, întrebat ce se întâmplă cu mandatele primarilor traseişti, Liviu Dragnea a răspuns, zâmbind: „Ce să se întâmple? Nu se întâmplă nimic“. Premierul Ponta a intervenit şi el: „Mă bucur că ordonanţa devine lege. Când este lege, atunci poate fi atacată şi la Curtea Constituţională“. Ponta este din nou în eroare. Chiar dacă va fi contestată la CCR, iar magistraţii o vor găsi neconstituţională, decizia nu va acţiona retroactiv, deci nu va avea nicio repercusiune asupra aleşilor traseişti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite