Deputaţii au votat amnistia hoţiei intelectuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen: Vali Ivan
Desen: Vali Ivan

Parlamentarii au aprobat pe articole legea prin care titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, nu de Ministerul Educaţiei, iar un plagiator poate renunţa de bunăvoie la doctorat, fără să răspundă pentru frauda intelectuală comisă. Demersul a fost criticat de Guvern, precum şi de preşedintele Klaus Iohannis, care a retrimis legea pe masa aleşilor în urmă cu trei luni, dar parlamentarii nu au ţinut cont de argumentele sale.

Guvernul a hotărât, prin ordonanţă de urgenţă, că ultima instanţă universitară pentru stabilirea plagiatelor este Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), aflat în subordinea Ministerului Educaţiei. Ordonanţa de urgenţă trebuie aprobată sau respinsă printr-o lege de către Parlament. Iar ceea ce a ieşit în urma trecerii prin Parlament a dus la cu totul alt proiect de lege, favorabil plagiatorilor.

Proiectul de lege prin care parlamentarii au adus modificări substanţiale a fost votat pe amendamente de deputaţii din aproape toate partidele, singurii care s-au opus fiind liberalii. Legea educaţiei a fost modificată în sensul creşterii autonomiei universitare, pasând în curtea universităţilor atât responsabilitatea de a acorda calitatea de conducător de doctorate, cât şi de analiză a sesizărilor privind plagiatele din doctorate, CNATDCU fiind scos din procesul efectiv de decizie.

Prin modificările făcute de parlamentari, comisia de doctorat va propune senatului universitar acordarea titlului de doctor, senatul va acorda acest titlul prin hotărâre, iar rectorul va elibera diploma. „Deşi aparent se simplifică procedura, în fapt se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică. Astfel, se ajunge în situaţia în care structura administrativă care a stabilit cerinţele de elaborare a tezei de doctorat, procedurile şi standardele de calitate şi etică profesională pentru tezele de doctorat şi care a acordat calitatea de conducător de doctorat prin atestate de abilitare este aceeaşi care acordă şi titlul de doctor“, argumenta preşedintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare. Însă, prin ceea ce au făcut parlamentarii, aceştia practic au scos din procedura normală analiza CNATDCU şi a Ministerului Educaţiei. Anterior, titlul de doctor se atribuia prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, după validarea tezei de doctorat de către CNATDCU , ceea ce acum nu s-ar mai întâmpla dacă intră în vigoare legea în actuala formă.

Guvernul se opune modificărilor

O argumentare asemănătoare a avut şi secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Laurenţiu Vlad, cel care a prezentat punctul de vedere al Guvernului. Vlad a menţionat faptul că modificările legislative introduse în comisii, deşi declarativ au ca scop descentralizarea, în „realitate riscă să submineze calitatea învăţământului superior din România“. Mai mult, secretarul de stat a subliniat că mutarea centrului de greutate de la analiza CNATDCU a şcolilor doctorale la cea a propriei analize, „e prematură“ în condiţiile în care „avem peste 50 de şcoli doctorale în România, iar unele nu sunt capabile să-şi asume responsabilitatea în organizarea doctoratelor“.

De asemenea, potrivit modificărilor din Parlament, criticate şi de preşedintele Iohannis încă din iunie, retragerea titlului de doctor se poate face doar  de comisia de etică universitară din cadrul instituţiei de studiu unde a fost acordat.  Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul conducătorului de doctorat, tot comisia de etică a universităţii unde lucrează fiind cea care poate lua măsura. Anterior, retragerea titlului de doctor sau de conducător de doctorat se putea face de Ministerul Educaţiei în urma unor rapoarte externe de evaluare întocmite, după caz, de CNATDCU. Spre exemplu, teza de doctorat a fostului ministru de Interne, Petre Tobă, suspectă de plagiat, poate fi analizată doar de comisia de etică a instituţiei care i-a acordat chiar titlul de doctor. Iar cârdăşia dintre profesorii coordonatori şi doctoranzii cu nume este de notorietate, astfel încât acea comisie nu va da niciodată un verdict de plagiat.

Unul din punctele controversate ale proiectului de lege este şi cel legat de faptul că deţinătorul titlului ştiinţific de doctor poate solicita Ministerului Educaţiei sau şcolii doctorate din care face parte renunţarea la titlul pe care îl are. În urma solicitării, Ministerul Educaţiei sau şcoala doctorală sunt obligate să emită în 30 de zile documentul prin care ia act de renunţarea la titlul de doctor al solicitantului. În acest caz, nu mai răspunde nimeni pentru eventualele fraude academice care au dus renunţarea titlului de doctor.

În şedinţa de plen, o răbufnire la adresa punctului de vedere al Guvernului, prezentat de un profesor care provine din Universitatea din Bucureşti, l-a avut deputatul PSD Petru Andea, care a atacat chiar universitatea bucureşteană. „Cele mai multe sesizări au fost la Universitatea Bucureşti. Universitatea Bucureşti e prima care ar trebui evaluată şi văzută dacă respectă criteriile“, a declarat, revoltat, Andea.

Votul pe întreaga lege a fost amânat din lipsă de cvorum. După acesta, legea merge la Senat, care e Cameră decizională. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite