Deputaţii USR-PLUS au sesizat conducerea Camerei cu privire la injuriile deputatului AUR Dan Tanasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Liderul deputaţilor USR-PLUS Ionuţ Moşteanu şi parlamentarul Silviu Dehelean au făcut o solicitare către Biroul permanent al Camerei în care au cerut sancţionarea deputatului AUR Dan Tanasă care i-a insultat, după şedinţa plenului în care a fost aprobată desfiinţarea SIIJ. Alianţa USR-PLUS a anunţat că va depune un proiect de lege prin care să fie introduse sancţiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios.

„Supun atenţiei dumneavoastră faptul că în data de 24.03.2021, după şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, în momentul în care ministrul Justiţiei, Stelian Ion, alături de vicepremierul Dan Barna, făcea declaraţii cu privire la etapa legislativă în care de află proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, mai mulţi parlamentari AUR l-au admonestat, vociferând împotriva proiectului de lege şi adresând ministrului Justiţiei mai multe reproşuri. În acest context, în momentul în care mai mulţi deputaţi USR-PLUS au încercat să îl calmeze, deputatul Dan Tanasă s-a angajat într-o dispută verbală cu deputatul USR-PLUS Ionuţ Moşteanu. 

Deşi domnul Moşteanu s-a adresat acestuia într-o manieră politicoasă şi civilizată, folosind pe tot parcursul discuţiei pronumele de politeţe «dumneavoastră», domnul Tanasă i-a adresat o serie de expresii cu caracter ofensator. (...) Ţinând cont de toate temeiurile de fapt şi de drept invocate, apreciem că a avut loc o încălcare sancţionabilă a eticii şi deontologiei parlamentare, reglementată în dispoziţiile legale anterior menţionate, şi apreciem că este imperios necesară sancţionarea deputatului Dan Tanasă. Consider că lipsa unei sancţiuni va avea un efect încurajator pentru reiterarea unui astfel de comportament grobian, motiv pentru care vă înaintez spre soluţionare prezenta sesizare”, arată solicitarea formulată de Ionuţ Moşteanu şi Silviu Dehelean. 

Conducerea Camerei a decis trimiterea solicitării la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi care va decide măsurile care se impun.

Proiect de lege: Sancţiuni mai dure pentru parlamentarii care aduc injurii

Alianţa USR-PLUS a anunţat că va depune un proiect de lege prin care să fie introduse sancţiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios. Pe modelul sancţiunilor pentru votul cu mai multe cartele, parlamentarii care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma să fie sancţionaţi cu reducerea drastică a indemnizaţiei.

„Am văzut zilele trecute cum acţionează extremiştii în Parlament. Am văzut înjurături şi jigniri care nu îşi au locul niciunde, cu atât mai puţin în clădirea Parlamentului. Ştiu că aceşti indivizi nu se vor opri aici şi, de aceea, este nevoie de noi sancţiuni. Nu putem tolera comportamentul de maidan afişat zilele trecute. Iar social-democraţii, dacă vor să dovedească că s-au rupt de mesajele lui Liviu Dragnea, Codrin Ştefănescu şi Serban Nicolae, trebuie să înceteze orice colaborare cu extremiştii din AUR. Am văzut până acum o alianţă strânsă între PSD-AUR în Parlament, însă, ca în orice stat civilizat, astfel de partide trebuie izolate, nu încurajate”, a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR-PLUS din Camera Deputaţilor, conform unui comunicat de presă al Alianţei.

La rândul său, deputatul USR-PLUS Silviu Dehelean spune că exponenţii discursului extremist, care până mai ieri erau ignoraţi, au primit o platformă direct în Parlament.

„Discursul urii este tot mai prezent în spaţiul public. Din păcate, exponenţii discursului extremist care până mai ieri erau ignoraţi, astăzi au primit o platformă, direct în Parlamentul României. O mână de oameni au profitat de o criză sanitară globală şi, după un an de nesiguranţă, conspiraţii şi fake news-uri, au ajuns în Parlament. După ce am fost jignit şi agresat de prietenul lui Pleşoianu, fiorosul Dan Tanasă, a urmat un nou val de jigniri şi ameninţări, de data asta de la fanii lui. Vedem ce s-a întâmplat câteva zile mai târziu, cu Maia Morgenstern şi actorii de la Teatrul Evreiesc. Aceste derapaje nu pot rămâne nesancţionate”, a precizat Silviu Dehelean, iniţiator al proiectului de lege. 

Pe forma actuală a legislaţiei, comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în şedinţele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar, pot fi sancţionate cel mult cu avertisment scris. Or, este evident că această sancţiune este una mult prea blândă faţă de gravitatea faptelor săvârşite, iar existenţa ei nu este de natură, aşa cum s-a dovedit în mod concret, să descurajeze săvârşirea de astfel de fapte descalificante.

De asemenea, în contextul incidentului din 24 martie din Parlament, deputatul USR-PLUS Silviu Dehelean a depus o sesizare împotriva deputatului AUR Dan Tanasă, care a dovedit un limbaj inacceptabil pentru calitatea deţinută.  Nu în ultimul rând, USR- PLUS cere oficial AUR să îl schimbe pe Dan Tanasă din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Egalitate de Şanse, funcţie în care extremiştii nu îşi au locul, mai arată sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite