Aproape un milion de români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Prună: lipsa locurilor de muncă bine plătite este unul dintre principalele motive invocate constant de cei care aleg calea emigrării. Foto: Facebook
Cristina Prună: lipsa locurilor de muncă bine plătite este unul dintre principalele motive invocate constant de cei care aleg calea emigrării. Foto: Facebook

Aproape un milion de români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie pentru a rămâne în această ţară şi după 30 iunie 2021, a precizat deputatul USR PLUS Cristina Prună. Ea susţine că un prim pas care poate diminua numărul românilor care pleacă în străinătate în căutarea unui loc mai bine plătit este „scutirea echivalentului salariului minim de taxe”.

„918.270 români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie pentru a rămâne în această ţară şi după 30 iunie 2021. Această cifră este una alarmantă mai ales din punct de vedere economic. Acesta este echivalentul a peste 16% din totalul numărului de angajaţi din economia românească (peste 5,6 milioane la finalul lunii iunie 2021)”, a scris, vineri, deputatul USR PLUS Cristina Prună, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ei, lipsa locurilor de muncă bine plătite este unul dintre principalele motive invocate constant de cei care aleg calea emigrării.

„În România, 1,6 milioane de salariaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, din care statul încasează aproape jumătate. Practic, românul munceşte ca să fie tot sărac, rămânând cu doar 1.386 lei în mână”, a afirmat Cristina Prună.

Deputatul USR PLUS precizează că în următoarea decadă această criză majoră de personal va avea efecte majore asupra economiei româneşti. Astfel, susţine că un prim pas care poate diminua numărul românilor care pleacă în străinătate în căutarea unui loc mai bine plătit este propunerea noastră, regăsită şi în programul de guvernare al coaliţiei: „Zero Taxe pe Salariul Minim, adică scutirea echivalentului salariului minim (primilor 2.300 de lei din salariu) de taxe”.

„Modelul nu este nou pentru economiile europene. Stabilirea unui plafon minim de impozitare a muncii există inclusiv în Marea Britanie, unde valoarea acestuia este de 12.000 lire sterline. Statul britanic consideră că această sumă trebuie să meargă în buzunarul angajatului şi abia ceea ce depăşeşte această sumă este impozitat. 

Această măsură va stimula economia în direcţia atragerii de investiţii în România şi îi va încuraja pe cei aflaţi în inactivitate, şi care poate se gândeau să emigreze, să se integreze în piaţa muncii. (...) Îmi doresc ca împreună cu partenerii noştri de la guvernare să demarăm implementarea acestei măsuri de la începutul anului 2022, într-un prim domeniu, aşa cum am promis celor care ne-au votat” a mai afiemat deputatul USR PLUS Cristina Prună.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite