Deputat PSD: Un document medico-legal nu trebuie să ajungă la nimeni în afară de pacient. Darius Vâlcov a făcut o greşeală impardonabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Tamara Ciofu, vicepreşedinte al Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, a declarat, luni, la Digi24, că un document medico-legal nu trebuie să ajungă la nimeni în afară de pacient, afirmând că Darius Vâlcov a făcut „o greşeală impardonabilă” prin publicarea pe Facebook a fişei medicale a unui protestatar. Tamara Ciofu a mai spus că este convinsă că premierul Viorica Dăncilă va şti să gestioneze acest eveniment.

„Orice document medical nu este doar un document medical, este un document medico-legal. Consultarea acestui document se face doar după ce a fost cerut consimţământul celui în cazuă. Deci, în niciun caz publicarea unor documente medico-legale nu este la îndemâna oricui, trebuie foarte serios arhivate, gestionate de către managerul instituţiei şi nu trebuie să ajungă la orice altcineva decât în mâna pacientului şi acesta îşi dă acordul asupra publicării sau nepublicării fişei medicale sau documentelor sale”, a precizat Tamara Ciofu.

Întrebată care ar trebui să fie gestul normal al lui Darius Vâlcov, deputatul PSD a răspuns:

„În primul rând, după cât am urmărit evenimentele, domnul Darius Vâlcov şi-a retras postarea de pe Facebook. Acesta este un prim pas spre recunoaşterea unei erori impardonabile”.

Tamara Ciofu a subliniat că niciun cetăţean, indiferent de statutul social pe care îl are, nu poate să acceadă la documentele medico-legale fără acceptul pacientului în cauză.

Întrebată dacă se impune demisia sau demiterea lui Vâlcov, ea a replicat: „Acest lucru nu îl discut eu, consider doar că doamna prim-ministru va şti să gestioneze acest eveniment”.

Consilierul premierului, Darius Vâcov, a postat duminică pe pagina sa de Facebook o fotografie cu fişa medicală a unui protestatar. Postarea lui Vâlcov a dispărut la scurt timp, iar consilierul a scris pe reţeaua de socializare că i-a fost ştearsă.

„#antifacontraromaniei #AntifaesteRezist. Postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ştearsă”, a scris Vâlcov pe Facebook.

El a ataşat mesajului şi un clip video cu imagini care sugerează ca #rezist şi Forumul Democrat al Germanilor din România sunt organizaţii naziste. În montaj apare şi o fotografie cu preşedintele Iohannis, pe care îl aseamănă cu Hitler.

Protestatarul a cărui fişă medicală a fost făcută publică a anunţat că îl dă în judecată pe Vâlcov.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite