Deputat PNL: Ministrul Justiţiei nu înţelege că e la putere. Desfiinţarea SIIJ bate pasul pe loc şi nici legile justiţiei nu sunt gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PNL Cristian Băcanu FOTO Cristian Băcanu / Facebook
Deputatul PNL Cristian Băcanu FOTO Cristian Băcanu / Facebook

Deputatul PNL Cristian Băcanu îl critică pe ministrul Justiţiei şi atrage atenţia că Stelian Ion „nu înţelege că este la putere” şi că pe lângă desfiinţarea SIIJ, nici legile justiţiei „nu sunt gata”. El spune că „românii nu au validat prin vot o majoritate PNL-USR-PLUS-UDMR ca să audă lamentări şi scuze”.

„Din păcate, pe zi ce trece, observ că ministrul Justiţiei nu înţelege că e la putere, că românii nu au validat prin vot o majoritate PNL - USR-PLUS - UDMR ca să audă lamentări şi scuze. Un ministru trebuie să rezolve problemele spinoase din domeniul pe care-l gestionează, că acesta este motivul pentru care a fost învestit”, a transmis Cristian Băcanu pe Facebook. 

El a mai atras atenţia că desfiinţarea SIIJ este printre promisiunile făcute cu „surle şi trâmbiţe de USR-PLUS în campania electorală”. 

„Nu am niciun dubiu că Stelian Ion are cele mai bune intenţii în a reforma sistemul judiciar din România, dar remarc şi eu, la fel ca Preşedintele Iohannis, că desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Magistraţi bate pasul pe loc şi nici legile justiţiei nu sunt gata. Trebuie găsite soluţii rapide, acestea sunt promisiunile făcute cu surle şi trâmbiţe de USR-PLUS în campania electorală. Da, nimic nu este simplu când eşti la guvernare, dar de asta eşti ministru, nu doar pentru activităţi curente. Trebuie să îţi asumi politici publice, să găseşti soluţii şi livrezi cetăţenilor care aşteaptă să vadă schimbări”, a conchis el. 

Şi preşedintele Klaus Iohannis a precizat, într-o declaraţie de presă la Comana, că sunt multe lucruri care nu funcţionează şi a dat ca exemplu desfiinţarea SIIJ şi Legile justiţiei. Potrivit preşedintelui „mai sunt multe lucruri care nu funcţionează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desfiinţată, chit că toată lumea s-a lăudat că aşa va face, ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită, legile justiţiei - nici nu există un proiect acceptat în coaliţie şi sunt şi eu nemulţumit de aceste lucru. Sunt şi alte, şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută, deci mai este mult de lucru”, scrie News.ro. Şeful statului spune însă că este convins că poate să fucnţioneze această formulă. 

Ministrul Justiţiei Stelian Ion spunea în luna iunie, după punctul de vedere transmis de Comisia de la Veneţia cu privire la desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), că „este un aviz favorabil mult aşteptat” şi anunţa că în săptămâna respectivă sau următoare va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secţiei.

Desfiinţarea SIIJ a pus probleme Coaliţiei. UDMR spune că este pentru desfiinţare, însă doreşte introducerea unui amendament care ar duce dosarele magistraţilor la o secţie din Parchetul General. Colegii de coaliţie, USR-PLUS şi PNL, vor ca dosarele să meargă la unităţile de Parchet specializate în infracţiunile săvârşite. Vicepremierul Dan Barna spune că UDMR se va opune oricărei variante pentru desfiinţarea SIIJ şi că nu există niciun interes al acestui partid ca un angajament din programul de guvernare să devină realitate. Ministrul Jutiţiei, Stelian Ion a declarat că în Parlament se blochează lucrurile şi UDMR este actorul principal

În ceea ce priveşte ruperea Coaliţiei, premierul este încrezător că se va găsi o soluţie, iar Coaliţia de Guvernare este „puternică”. De asemenea, el spune că ”Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite