Deputat PNL, critici la adresa PSD: Medicii de familie sunt puşi să plătească creditele luate de Guvern. E inacceptabil!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Antoneta IOniţa. FOTO Eduard Enea
Deputatul Antoneta IOniţa. FOTO Eduard Enea

Deputatul PNL Antoneta Ioniţă critică Guvernul pentru ideea  susţinerii medicinei primare prin acordarea unor granturi care ar i-ar pune pe medicii să plătească noi bani către stat.

„Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a vorbit recent în spaţiul public despre viitoarea susţinere a medicinei primare, prin acordarea unor granturi de până la 200.000 de dolari către cabinetele medicilor de familie. Banii ar urma să fie împrumutaţi de Guvernul României de la Banca Mondială şi destinaţi medicilor de familie, care vor rambursa granturile. Numai că banii vor putea fi folosiţi pentru dotarea cabinetelor şi pentru plata asistentelor medicale. Cu alte cuvinte, medicul de familie, şi aşa constrâns de veniturile insuficiente primite de la Casa de Asigurări de Sănătate, face un credit ca să-şi achiziţioneze aparatură medicală, dar este nevoit ca, tot din aceşti bani, să plătească şi asistenta din cabinet“, susţine deputatul liberal Antoneta Ioniţă. 

Reprezentanta PNL critică Guvernul pentru că ar măsura luată ar duce la împovărarea medicilor cu noi cheltuieli. „Este cunoscut faptul că salariile din România sunt şi aşa împovărate de taxe şi impozite uriaşe, iar dacă ar fi să urmărim raţionamentul doamnei ministru Pintea reiese că, la acestea, ar urma să se adauge, în cazul asistentelor medicale, şi dobânda la credit. Pentru că, oricât ar fi de avantajos creditul, el tot va fi purtător de dobândă, care va fi returnată! Este evident că asistentele trebuie retribuite corespunzător, dar nu creditul trebuie să fie soluţia, ci identificarea unei alte surse bugetare. În plus, se ridică şi alte întrebări: ce fac medicii care nu apelează la astfel de credite, ei cum îşi vor plăti personalul din cabinet? Vor mai fi aceste credite avantajoase, în condiţiile în care ţinta lor ar trebui să fie doar dotarea cabinetelor cu mobilier şi aparatură şi nu plata salariilor?“, completează deputatul liberal. 

Ioniţă, de profesie medic, susţine că în continuare guvernaţii tratează cu iresponsabilitate personalul medical. „Actualii guvernanţi continuă să trateze cu iresponsabilitate situaţia medicinei primare, în condiţiile în care aceasta este considerată, în orice ţară civilizată, baza sistemului medical. În România, există un serios deficit de medici de familie, în 500 de comunităţi, în special rurale, nu există asigurată nicio formă de asistenţă sanitară. În condiţiile în care majoritatea specialiştilor au vârste cuprinse între 50 şi 55 de ani, este de presupus că, în următorii zece ani, când aceştia se vor pensiona, criza medicinei de familie va lua amploare. Cu atât mai mult cu cât domeniul rămâne unul neatractiv pentru tineri, care constată discrepanţa de venituri dintre un medic de familie, care lucrează ca un prestator de servicii, şi un medic angajat în spital sau policlinică. În plus, statul nu acordă nicio susţinere pentru amenajarea unui cabinet, iar presupusa soluţie înaintată de ministrul Sorina Pintea este greu de crezut că va rezolva problemele sistemului“, a mai declarat Ioniţă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite