Democraţii ar putea avea un vicepreşedinte al PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse din Partidul Popular European au declarat, sub protecţia anonimatului, că persoana preferată ca şef al Delegaţiei PD la PPE este Anca Boagiu. Datorită bunei poziţionări a PD în

Surse din Partidul Popular European au declarat, sub protecţia anonimatului, că persoana preferată ca şef al Delegaţiei PD la PPE este Anca Boagiu.
Datorită bunei poziţionări a PD în sondajele din ţară, Grupul PPE contează pe 10-11 noi membri din partea PD după alegerile de europarlamentari din România. În aceste condiţii, negocierile din interiorul Grupului PPE se poartă în jurul sprijinirii PD pentru obţinerea unui post de vicepreşedinte al Parlamentului European, un post de preşedinte al unei comisii şi un post de vicepreşedinte de comisie.
Apare o problemă deloc neglijabilă: dacă, până acum, PPE îşi putea permite să aibă în România, ţară candidată la UE, mai multe partide cu statut de membru asociat sau de observator, de la 1 ianuarie 2007 situaţia se schimbă.
Asta înseamnă, ne-au spus sursele din Bruxelles, că le va fi foarte greu să susţină în continuare prezenţa PNţCD în Biroul Politic al PPE, în condiţiile în care sondajele de la Bucureşti îl anunţă cu 1,5% susţinere electorală.
Se poate spune acum că au greşit cei care au criticat anul trecut iniţiativa politică a PD, în special a lui Sorin Frunzăverde, de a orienta partidul pe axa creştin-democrată şi populară şi de a-l apropia de Germania. De altfel, din ianuarie 2007 noul preşedinte al Parlamentului European va fi actualul şef al Grupului PPE, Hans Gert Poettering, iar preşedinţia Uniunii va fi deţinută de creştin-democraţii germani, pe lângă Jose Manuel Barrosso, preşedintele Comisiei Europene care este susţinut politic de PPE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite