Democraţie sau tejghetăreală?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începe o săptămână ce va fi marcată de evenimente de importanţă maximă. Cele două mari partide ale ţării- PNL şi PSD- se vor confrunta la scenă deschisă, iar confruntarea lor poate fi decisivă nu doar pentru viitorul raporturilor de forţă din viaţa politică, pentru cine va fi la putere şi cine în opoziţie în următorii patru ani, ci şi pentru cine le va conduce pe fiecare dintre ele de aici încolo.

Guvernul monocolor PNL condus de dl. Ludovic Orban îşi va asuma răspunderea pe modificarea legii electorale, astfel încât alegerile locale să se desfăşoare în două tururi de scrutin. Ceea ce pentru PSD, partid cu mulţi primari şi un număr apreciabil de preşedinţi sau vicepreşedinţi de consilii judeţene  şi, în plus, partid a cărui forţă reală îşi află sursa în puternicele lui structuri din teritoriu, va însemna o lovitură de moarte. Introducerea unei moţiuni de cenzură este pentru aşa-zişii social-democraţi români un act obligatoriu.  În plus, e vorbă şi de o decizie cu valoare simbolică, despre un semn de viaţă pe care PSD este obligat să îl dea electoratului său, fiindcă din 4 noiembrie 2019, data învestirii guvernului PNL, şi mai abitir după scorul ruşinos cu care candidata şi fosta preşedintă a partidului, d-na Viorica Vasilica Dăncilă a pierdut alegerile prezidenţiale, PSD a ajuns să fie doar o umbră. Ale cărei acţiuni politice sunt lipsite de orice relevanţă.

Pentru moment, moţiunea este susţinută doar de parlamentarii   PSD şi de cei ai UDMR. Or, asta înseamnă că ar mai avea nevoie de încă 7 voturi în vederea adoptării. Ceea ce, să recunoaştem, într-o viaţă politică precum cea românească, în care totul- voturi, conştiinţe- se negociază şi se vinde fără nici o jenă, precum cartofii la tarabă, nu înseamnă deloc la mer à boire. Trecerea moţiunii este esenţială pentru PSD, dar şi pentru preşedintele interimar al acestuia, dl. Marcel Ciolacu, pentru care un succes este unica garanţie că ar putea avea asigurată alegerea la şefia partidului cu ocazia Congresului ce ar trebui să aibă loc la sfârşitul lunii viitoare.

Situaţia PNL este, numai aparent, una mai relaxată.  Căderea guvernului ar putea reprezenta o primă etapă pentru îndeplinirea dorinţei sale, dar şi a preşedintelui Iohannis, de a se organiza alegeri parlamentare anticipate.  Atâta doar că săptămâna trecută, prezent în studiourile Realitatea tv, preşedintele interimar al PSD a fost cât se poate de ferm în a afirma că partidul pe care îl conduce îşi va da votul de învestitură uneia dintre cele două variante de guvern ce trebuie să se prezinte în Parlament, conform Constituţiei, înainte de punerea în mişcare a procedurii declanşării anticipatelor.  Adoptarea moţiunii înseamnă căderea guvernului PNL, compromiterea ideii alegerilor locale în două tururi şi o gravă afectare a imaginii d-lui Ludovic Orban. Or, duşmanii din partid ai domniei-sale de abia aşteaptă asta. Neadoptarea moţiunii  permite, ipotetic, alegeri locale în două tururi (ipotetic fiindcă nu e deloc exclus un aviz negativ din partea Curţii Constituţionale în cazul sesizării acesteia) în vreme ce alegerile anticipate s-ar putea face doar în cazul în care dl. Ludovic Orban va prezenta demisia lui şi, implicit, a echipei sale guvernamentale. Soluţia este una net favorabilă  imaginii d-lui Orban căci una e să fii demis şi cu totul alta e să pleci ca urmare a voinţei proprii, numai că şi în această situaţie planurile PNL de organizare de anticipate au în faţă primejdia de a fi blocate de mai sus menţionatul angajament al d-lui Marcel Ciolacu.

Situaţia politică de la Bucureşti se arată a fi una extrem de complicată. Ea poate genera o stare de nesiguranţă, de provizorat politic deloc favorabile ţării. Ca şi fiecărui cetăţean român, indiferent de opţiunile lui politice. O instabilitate guvernamentală va genera, la numai câteva ore de la declanşare,  o creştere a costului monedei unice europene. Vor urma multe alte costuri.

Sigur, mi s-ar putea replica oricând că peste tot în lume democraţia costă. Marea întrebare e dacă ceea ce se pregăteşte şi se petrece în aceste ore şi zile în Capitala României este cu adevărat democraţie sau doar mizeră tejghetăreală. Vinerea trecută, la Iaşi, preşedintele Iohannis şi premierul Orban au avut, pentru prima dată, parte de huiduieli destul de consistente. Un semn că românii vor fapte şi nu politicianisme.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro  şi pe blogurile adevărul.ro

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite