„Democraţie“ marca Firea. Primăria Capitalei nu a avizat amplasarea unui cort pentru strângerea de semnături în vederea demiterii Gabrielei Firea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Firea
Gabriel Firea

Asociaţia „Bucureşti fără ei“ anunţă că Primăria Capitalei nu a aprobat solicitarea de instalare a unui cort pentru strângerea de semnături în vederea demiterii primarului Gabriela Firea, a primarilor de sectoare şi a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti (CGMB). Cortul urma să fie instalat în Piaţa Unirii, însă reprezentanţii asociaţiei spun că în data de 7 iunie vor începe oricum strângerea de semnături.

Răspunsul Primăriei este că cererea nu poate fi soluţionată favorabil, întrucât "nu face obiectul Legii 60/1991 republicată", privind adunările publice.

"Primăria Capitalei ne-a răspuns cu un aviz negativ. E adevărat că legislaţia nu prevede clar o modalitate pentru strângerea de semnături în vederea referendumului de demitere,  dar aşa cum s-a instituit practica strângerii semnăturilor in campanii electorale sau civice, demersul nostru putea fi asimilat cu uşurinţă unor astfel de acţiuni. Am invocat ca bază legală, de asemenea, Constituţia şi Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice", comentează reprezentaţii asociaţiei, considerând că "răspunsul primăriei reprezintă un abuz".

"Era de aşteptat că nu ne vor lăsa să acţionăm liber şi democratic şi că se vor prevala de vidul legislativ, dar campania continuă şi ne vom adresa justiţiei pe cale civilă şi penală. Aşteptăm alături de noi orice avocat care vrea să susţină campania, fiindcă nu vom da înapoi", afirmă asociaţia, care avertizează că "într-un fel sau altul", reprezentanţii acesteia vor fi prezenţi  în Piaţa Unirii,  miercuri 07 iunie, la ora 9 dimineaţa, în vederea strângerii de semnături.

”A fost depusă la Primăria Capitalei notificarea prin care anunţăm instalarea primului cort pentru strângerea de semnături în vederea organizării referendumurilor de demitere a primarului general al capitalei – Gabriela Firea, a primarilor de sector şi a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti (CGMB). Cortul va fi amplasat la Piaţa Unirii, pe trotuarul dintre Magazinul Unirea – colţul cu magazinul H&M şi intersecţia Pieţei Unirii cu Splaiul Unirii”, anunţa asociaţia într-un comunicat, în urmă cu aproape două săptămâni, strângerea de semnături la cort fiind preconizată să înceapă pe 7 iunie şi să dureze 5 luni.

Conform Legii administraţiei publice locale 215/2001, mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, organizat în condiţiile legii.

”Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului. Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătura olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului. Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului”, prevedea legea.

Potrivit reglementărilor în vigoare, Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale ale unităţii administrativ-teritoriale.

Cheltuielile pentru organizarea referendumurilor se suportă din bugetul local.

În 10 mai, numărul total al alegătorilor din Bucureşti era 1.773.708, potrivit AEP, ceea ce înseamnă că pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Capitalei ar fi necesare cel puţin 443.427 semnături.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite