Democraţia parlamentară la români, scuipaţi zilnic de aleşii neamului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ciclul „Haiducii politici“ ai democraţiei româneşti. Sfidarea, bătaia de joc, dispreţul, ignorarea, lipsa de respect, nesimţirea, tâmpenia, prostia, infatuarea, aroganţa şi multe astfel de „talente” şi „calităţi” ale politicienilor români, etalate ca un întreg arsenal de război faţă de cei care i-au votat nu au margini.

„Talentele” şi „calităţile” sunt nemărginite şi perpetuee, indiferent de cât de jos este omul politic la un moment dat sau cât de sus este cocoţat de voturile naivilor, fraierilor, mulţimii manipulate cu bună ştiinţă, cu mult tupeu şi fără scrupule în atingerea interesului, oricare ar fi acesta.

Campania electorală din acest an, pentru alegerile parlamentare, europarlamentare, preşedinţie sau ce fel de alegeri or mai fi, mi-a relevat apariţia, tot mai pregantă chiar dacă exista şi înainte, a unor atitudini şi mentalităţi „haiduciste”. A unor politicieni şi grupări de „haiduci” ai momentului în politica şi democraţia parlamentară românească. „Haiduci” organizaţi în grupări politice, fie că sunt parlamentare sau extraparlamentare, manifestate asemănător, cu scopul principal probabil de a lua de la săraci voturi şi capital electoral şi a le da la bogaţi, la noii „haiduci” ai politichiei noastre de cumetrie.

Am văzut, auzit manifestându-se verbal, gestual, mimic, faptic unii dintre căpeteniile „Haiduciei” politice, formate din tot felul de membri, începând cu cei proveniţi din foste structuri ale statului comunist şi încheindu-se cu „haiducii” tineri, cu CV-uri de genii şi doctorate la greu, dornici să sară treptele ierarhiei şi să se înfrupte din plăcerile puterii. Şi mi-am adus aminte de diverse apelative şi mentalităţi întâlnite de-a lungul anilor de tranziţie, prin diverse instituţii ale statului.

„Să trăiţi!”, „Excelenţă”, „Am onoarea”, „Da, să trăiţi!”, „Am înţeles să trăiţi!”, „Permiteţi să raportez, să trăiţi!” Ei bine, dacă astfel de expresii rostite în anumite instituţii ale statului, cu mândria de a fi român şi cu mentalitatea că rostitorului i se poate permite orice, departe de legile care să-l tragă la răspundere, am constatat că sunt utilizate ca atare, în Campania electorală din 2014, cu tot cu afectele şi efectele ce le însoţesc, cu şi mai multă putere. Cu emfază, arogant, tare şi strident să fie sigur că se aude şi se ştie cine le rosteşte, completate cu eticheta autoaleasă de „Haiduc politic” şi „Haiducie politică”.

Înainte de alegerile europarlamentare, în campanie, am făcut cunoştinţă cu unii dintre noii „Haiduci politici”, adunaţi într-un fel de formaţiune politică, cu aspiraţii de „haiducie” în Parlamentul European, cu membri provenind din diverşi expiraţi, foşti parlamentari, membri ai fostelor servicii sau alte categorii `telectuale, care între apelativele marca „Excelenţă!”, intercalau înjurăturile la adresa duşamnilor politici sau apolitici, promiţând liberalizarea şpăgii la medici, totalitatea învăţmântului de stat şi reintroducerea serviciului militar obligatoriu pe şantierele şi ogoarele patriei”. 

Aceşti „haiduci” aspiranţi au fost flituiţi de electorat, dar marea masă a votanţilor au ales alte găşti de ”haiduci”, cocoţaţi pe mese, care nici măcar nu apucaseră să-şi ia bine carnetele de europarlamentari că şi-au şi trântit cizmele, lovind în piept, peste faţă şi scuipându-şi alegătorii ce i-au votat. Pentru că ”haiducii roşii”, la putere sau şters la fund, mă scuzaţi, cu voturile eletoratului lor, scuipându-şi alegătorii în faţă, neţinând cont de opţiunile acestora.

Astfel, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, 29 mai, că aleasa Ecaterina Andronescu nu va merge la Parlamentul European, ea urmând să renunţe la mandatul de europarlamentar pe care l-a câştigat pentru a rămâne, în continuare, senator şi preşedinte al Comisiei pentru educaţie din Senat.

Bucuroasă probabil, de faptul că rămâne la lucrurile care ştie să le învârtă cel mai bine, fosta europarlamentară ce putea răspunde ”Excelenţei sale” decât un ”Da, să trăiţi!” Ce, a mai stat cineva să-i întrebe pe fraierii care au votat-o, ”Mândri că sunt români!”, dacă le convine schimbarea alesei lor cu un neales, dar tânăr, de perspectivă, aparţinând grupului reunit al ”Haiduciei”. Patentul nu e nou, ci este folosit la nivelul ”haiducilor politici” de câţiva ani, a se vedea câţi aleşi şi-au bătut joc de electorat, nereprezentându-l şi nerespectându-şi promisiunile după ce au fost aleşi.

Şi totuşi, se pare că astfel de manevre de ”haiduci” continuă să dea roade, electoratul fără minte, votându-i de fiecare dată la alegeri, indiferent din ce partide au provenit aceştia. Doar că, acum, atitudinea şi mentalitatea ”haiducească” au început să fie puse la zid, chiar dacă cei care nu sunt de acord cu astfel de practici nu sunt aceeiaşi cu cei care au pus ştampila pe gruparea ”haiducilor politici”.

Din ce în ce mai mult, se aud voci şi comentarii care cer sancţionarea şi interzicerea unor astfel de practici, solicitându-se chiar ca cei în culpă să plătească pentru faptele lor, dar şi costul organizării alegerilor de care şi-au bătut joc. 

Iată câteva dintre opiniile exprimate pe forumuri împotriva ”haiducilor politici”, care cred că România este a lor şi fac ce vor cu ea:

„Cum adică, deci eşti ales, şi brusc, la 2 zile după ce ai câştigat, te suceşti şi nu mai vrei!?”

”Aceasta este marea escrocherie numită democraţie parlamentară"! 

”Nu este luată în seamă voinţa poporului suveran nici măcar la referendum (vezi 300 de inutili şi o singură cameră de dezmăţ) aşa că, ce ne mai mirăm ?”

„Suntem scuipaţi zilnic de către aleşii neamului, dar nu ne învăţăm minte ! Susţinem în continuare acest sistem politic ticălos şi culmea, tot noi suntem surprinşi şi indignaţi de mocirla în care ne scufundăm.”

”Parcă trimiteam în PE oameni să ne facă mândri că suntem români şi să fim respectaţi. Acum facem training pentru tineri? Chiar că aşa le arătăm ce înseamnă respectul. Sunt curios căţi dintre cei 37% îl cunosc pe dl Negrescu!”

”Cum adică, deci eşti ales, şi brusc, la 2 zile după ce ai câştigat, te suceşti şi nu mai vrei!? Dar când ai candidat acum 2 săptămâni de ce ai vrut? Mi se pare o mare golănie pentru că în acest fel intra tot felul de anonimi în PE, gen acest Victor Negrescu.”

”Cati Andronescu te rog frumos să nu îţi faci probleme în privinţa utilităţii tale în ţară. Te rog sa mergi în PE, binele tău personal va fi şi al nostru dacă stai departe de învăţământ.”

”Acest gest este un bocanc în gură dat cu graţie cetăţeanului român, de stânga sau de dreapta, nu contează; Cum adică decide Ponta ce va face doamna (scuzaţi ironia) Andronescu? Andoneasca să ramână la panourile cu Vanghelie, sa ne lase copiii în pace. Cer urgent o lege prin care orice mandat la care se renunţă de bună voie să se redistribuie bulgarilor sau germanilor, noi nu-l meritam!”

Problema unor astfel de „haiduci” este una de principiu, de moralitate şi de respect faţă de alegători, dacă şi numai dacă votanţii ar fi respectaţi împreună cu opţiunile lor. Aici nu se pune în discuţie capabilitatea unui ales sau altul, ce ar fi făcut Andronescu în PE sau ce va face Maria Grapini ori Negrescu, ci este o problemă de imoralitate din partea aleşilor faţă de  cei care i-au susţinut necondiţionat. Ar mai fi şi o problem concretă de bani aruncaţi pe apa sâmbetei, pentru organizarea unor alegeri şi alegerea unor oameni, care renunţă a doua zi la funcţia pentru care au candidat, dacă interesul grupului de ”Haiduci” din care face parte le cere acest lucru.

Oare când vor ieşi românii în stradă şi împotriva acestor ”haiduci” aleşi tot de către unii dintre ei, la fel cum au protestat faţă de Roşia Montana, exploatării gazelor de şist, faţă de preşedintele cutare sau guvernul cutare ori cerând diverse alte lucruri mai mult sau mai puţin îndreptăţite?

Când vom vedea manifestaţii, proteste, cereri de tragere la răspundere şi pedepsire a „haiduciei” şi „haiducilor” care îşi bat joc de votanţi, nerespectându-le alegerile?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite