Demnitari de azi ce îl concurează pe antologicul Zăroni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmărind contraperformanţele lingvistice înregistrate săptămâna trecută de ministrul Muncii din guvernul PSD-ALDE, doamna Lia-Olguţa Vasilescu, gândul m-a dus la o poveste care a făcut furori în vremea comunistă.

Una dintre tovarăşele cu coc şi meşă numite, la un moment dat, de Nicolae Ceauşescu să vegheze la destinele şcolii româneşti - Suzana Gâdea sau Aneta Spornic - a pus gând rău orelor de limbi străine din planurile de învăţământ pentru liceu şi gimnaziu. Spre a-şi justifica decizia, se zicea că tovarăşa cu pricina ar fi exclamat într-un cerc ceva mai intim - Dragă, eu nu ştiu nici o limbă străină şi, uite, am ajuns ministru!

Cum despre doamna Lia-Olguţa Vasilescu aflu că ar fi absolvit (şi) Facultatea de Litere de la Universitatea din Craiova - specializarea Română-Italiană (altă colecţionară de diplome!), presupun că ştie, măcar un pic, limba vorbită de locuitorii Romei. Ceea ce nu o scuteşte însă de ruşinea adusă de felul în care s-a exprimat, în văzul lumii, în foruri internaţionale, în Engleză şi Franceză. Modalitatea în care d-na ministru Vasilescu a folosit limba lui Voltaire, despre care înţelegem că ar fi studiat-o în liceu, o recomandă drept favorită pentru un casting al cărui rost ar fi acela de a găsi cea mai potrivită interpretă pentru o viitoare şi de mare succes Chiriţă.

Încă şi mai catastrofal e modul în care se exprimă o seamă dintre demnitarii noştri în limba română. Câteva exemple. Preşedintele Senatului, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, a dobândit o tristă notorietate prin incapacitatea lui de a folosi corect acuzativul construit cu morfemul pe. Îmbăţoşatul fost manechin de la Apaca nu poate, în ruptul capului, să spună corect ceva de genul Omul pe care l-am văzut pe stradă.

Premierul Sorin Grindeanu e un adevărat deliciu prin felul în care utilizează complet aiurea structura ca şi. Având, pesemne, o teamă cvasi-metafizică de posibile cacofonii, dl. Grindeanu repetă cu încăpăţânare Eu ca şi prim-ministru. E adevărat, domnule prim-ministru, nu se dau examene de limbi străine ca să ajungi ministru, dar ca să ai Bacalaureatul trebuie să ai măcar nota 6 (şase) la Română. Dumneavoastră cum aţi luat-o?

Ministrul Educaţiei, dl. Pavel Năstase, vrea să reformeze compleCt programele analitice pentru clasele primare, în vreme ce ministrul Sănătăţii, dl. Florian Bodog, foloseşte compulsiv adverbul practic.

Sigur, nici unul dintre demnitarii actuali ai României nu îl poate egala în infracţiuni la adresa limbii române, dar şi a logicii pe ministrul Agriculturii, dl. Petre Daea. Care e mai comic decât se spune că ar fi fost legendarul Zăroni. Dizertaţia încurcată a acestui caraghios în lege asupra plopilor şi a umbrei, făcută săptămâna trecută în emisiunea lui Ionuţ Cristache de la TVR 1, este una de antologie.

Tocmai de aceea ii sugerez preşedintelui PSD, dl. Liviu Dragnea, care vorbeşte o Română acceptabilă, să îi propună d-lui Călin Popescu-Tăriceanu ca, în scopul întăririi alianţei PSD-ALDE şi pentru îmbunătăţirea imaginii acesteia, fiecare dregător, orice deţinător de funcţii fie ele oricât de mărunte, să urmeze un curs scurt de limba română.

Ar fi o dovadă de minimă consideraţie faţă de ţara ce le-a intrat temporar pe mână.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite