Demiterea Guvernului, cel mai simplu lucru din lume. Problema e ce urmează

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu trebuie să-i convingă pe baronii din partid să-l voteze la congres
Marcel Ciolacu trebuie să-i convingă pe baronii din partid să-l voteze la congres

În condiţiile unei guvernări minoritare, votarea unei moţiuni de cenzură nu reprezintă decât un lucru cât se poate de simplu, s-a mai întâmplat în acest an cu acelaşi cabinet şi urmarea am văzut-o.  Iniţiatorii moţiunii au contribuit apoi în mod substanţial la reinstalarea lui Ludovic Orban la Palatul Victoria.

Acum , din punct de vedere sanitar, situaţia este mult mai serioasă ca în primăvară. Iar situaţia politică este şi mai complicată.

S-a intrat în linie dreaptă pentru primul moment electoral al anului, alegerile locale. Parlamentul, adică PSD,  a preluat din atribuţiunile Guvernului şi a stabilit data alegerilor pe 27 septembrie. Candidaturile au fost depuse, urmează să înceapă în mod oficial şi campania electorală ce se desfăşoară însă în forţă de mult timp în urmă. Oraşele şi comunele au fost înţesare de panouri publicitare, bannere şi tot tacâmul publicităţii stradale. Partidele au cheltuit deja sume impresionante de bani şi e clar că, dacă nu se întâmplă ceva cu totul excepţional, runda localelor se va ţine la timp.

Ceea ce înseamnă că PSD nu îşi va instala un premier la Palatul Victoria care să organizeze alegerile, acesta fiind singurul avataj pe care l-ar avea social-democraţii din răsturnarea cabinetului Orban.

Rămâne şi discuţia legată de depunerea unei moţiuni de cenzură în vacanţa parlamentară, dar chiar şi în condiţiile unei hotărâri favorabile a Curţii Constituţionale în acest sens, nu se va ajunge prea departe în tentativa de instalare a unui executiv dorit de PSD.

Preşedintele Iohannis nu va nominaliza candidatul propus de Ciolacu şi asta o ştie foarte bine orice membru PSD. Timp de 60 de zile, Parlamentul are termen să voteze două propuneri de guvern, ceea ce duce întreaga procedură undeva în noiembrie. În tot acest răstimp, la Palatul Victoria va rămâne guvernul interimar. Deci, nici alegerile parlamentare nu vor fi organizate de un guvern sprijinit de PSD.

Atunci care mai este miza? Dacă tot se ajunge la alegerile parlamentare, evident noua guvernare va fi rezultatul acestor alegeri şi nu al moţiunii de cenzură.

Căderea guvernului va da muniţie nelimitată atacurilor împotriva PSD care „aruncă”ţara în criză politică în plină pandemie şi în plină criză economică. Pe ansamblu, votarea unei moţiuni decenzură poate fi o victorie de moment pentru PSD, dar o eroare strategică majoră înaintea momentului crucial reprezentat de alegerile locale şi parlamentare.

Dacă ar fi rămas la guvernare cu un executiv în toată puterea, liberalii ar fi fost supuşi erodării normale în astfel de vremuri. Nu arfi mărit alocaţiile, nu ar fi majorat pensiile decât parţial, ar fi putut fi acuzat de toate relele apărute în acest an. Pentru campania electorală purtată de PSD, rămânerea liberalilor la butoane ar fi fost tot ceea ce ar fi avut nevoie.

Votarea moţiunii de cenzură va consuma mult prea devreme toate aceste teme de campanie. Liberalii vor susţine că PSD a aruncat ţara în criză, deşi ei s-au străduit să treacă cât mai bine societatea românească prin aceste luni foarte dificile.

Practic, votarea moţiunii de cenzură în septembrie lucrează împotriva intereselor PSD din noiembrie atunci când se va decide următoarea guvernare.

De ce a ales conducerea PSD un asemenea parcurs electoral? Marcel Ciolacu vrea să arate că este dur şi pe poziţii ireconciliabile cu preşedintele Iohannis şi cu PNL, în vedrea congresului partidului. Constituţia dă termen de trei zile pentru dezbatrea moţiunii, după prezentarea în şedinţa Camerelor reunite.Între timp, este programat şi congresul PSD. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite