Dan Şova a demisionat din fruntea Transporturilor. „Voi face tot ce pot pentru a aduce la Cotroceni un camarad“. Ioan Rus se pregăteşte să-i ia locul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Dan Şova, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Dan Şova şi-a anunţat demisia din fruntea Ministerului Transporturilor pentru a se implica „total“ în campania prezidenţială a PSD. Potrivit unor surse din partid, Dan Şova va fi şeful de campanie al PSD pentru prezidenţiale. Fotoliul său în fruntea Transporturilor va fi luat de Ion Rus, fost ministru de Interne în primul guvern Ponta.

Ministerul Transporturilor a rămas din nou fără titular. După Relu Fenechiu, ajuns după gratii, şi Ramona Mănescu, ajunsă europarlamentar, Dan Şova a renunţat şi el la fotoliul ministerial pentru a se dedica partidului. „Cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale vreau să vă anunţ intenţia mea de a mă retrage de la Ministerul Transporturilor şi de a ieşi din Guvernul României. Demisionez pentru a mă afla în prima linie a bătăliei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Aceste alegeri sunt esenţiale pentru cum va arăta România în următorii 10 ani. L-am informat pe premier, nu pot să mă aflu, în acelaşi timp, în fruntea unui minister foarte dificl şi în avangarda unei campanii prezidenţiale “, a anunţat Dan Şova, în obişnuita sa conferinţă de presă din ziua de marţi. A fost ultima.

Tandem cu Ponta?
Şova a schiţat deja profilul candidatului PSD. „Voi face tot ce pot pentru a aduce la Cotroceni un om tânăr, un camarad. Fac parte din generaţia de politicieni tineri care au curajul să se opună până la capăt lui Traian Băsescu. Cel mai important obiectiv este ca un candidat al PSD să câştige alegerile prezidenţiale. Mă voi dedica total acestul obiectiv fundamental: câştigarea alegerilor prezidenţiale“, a insistat Şova.

Astfel, Dan Şova intră în campania PSD pentru alegerile prezidenţiale, deşi social-democraţii încă nu au stabilit, oficial, candidatul pentru Cotroceni. Totuşi, cele mai mari şanse pentru a fi desemnat prezidenţiabilul stângii le are chiar premierul Victor Ponta, bun camarad cu Dan Şova. De altfel, fostul ministru al Transporturilor urmează să devină chiar şeful de campanile al PSD, potrivit unor surse din PSD. Astfel, dacă scenariul se va confirma, PSD ar putea să reediteze, pe alocuri, situaţia din urmă cu cinci ani. În 2009, Victor Ponta  a fost şeful de campanie al lui Mircea Geoană.

Ulterior, la Congresul PSD din 2010, Ponta a fost ales preşedinte al partidului chiar în locul lui Geoană. Acum, social-democraţii se gândesc la o variantă mult mai optimistă: în cazul în care Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale, Dan Şova are mari şanse să ajungă preşedintele PSD, deşi va avea un competitor cu greutate: Liviu Dragnea, actualul preşedinte executiv al PSD.

Întors cu forţe proaspete în partid, Dan Şova a ţinut, încă din prima zi, să le ia apărarea baronilor locali, oamenii cheie în orice campanie electorală. „Nu voi accepta niciodată calificativul de baroni pentru preşedinţii de Consilii Juseţene, nici pentru cei ai PSD, nici ai altui partid. Sunt oamenii cu cea mai mare legitimitate. Mi se pare incalificabil ca cei din tabăra lui Traian Băsescu să-i numească aşa pe unii oameni care au câştigat două-trei mandate. Acei oameni nu mi-au cerut niciodată nimic“, a spus, răspicat, Şova, care vorbeşte deja despre reîntoarcerea sa în Executiv. „Dacă lucrurile vor merge bine, e posibil să mă vedeţi din nou în Guvern începând din toamnă“, a încheiat Şova.

Se pregăteşte Ioan Rus
Ardeleanul Ion Rus, fost ministru de Interne în primul guvern Ponta, îl va înlocui pe Şova în fruntea Transporturilor. Ion Rus este cunoscut ca „liderul grupului de la Cluj“, grupare care l-a susţinut pe Victor Ponta să ajungă în fruntea PSD în 2010. Informaţia a fost confirmată, în mare parte şi de Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD. Întrebat dacă Rus va fi coopptat în Guvern în locul lui Dan Şova, „tata-socru“ a răspuns: „Pot să spun că se discută lucrul ăsta şi probabil aşa va fi“. Ioan Rus este membru PSD, iar în perioada 2000-2004 a fost ministru de Interne în Guvernul Năstase, iar între mai şi august 2012 a deţinut acelaşi portofoliu în guvernul Ponta 1. El a demisionat după ce a refuzat să măsluiască listele electorale la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite