Demisia lui Vâlcov: Cum a jucat Ponta alba-neagra cu Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta încearcă uneori să-l facă pe la spate pe Iohannis FOTO Mediafax
Victor Ponta încearcă uneori să-l facă pe la spate pe Iohannis FOTO Mediafax

Darius Vâlcov s-ar fi înţeles cu premierul Ponta să demisioneze în cursul zilei de luni din fruntea Ministerului Finanţelor, potrivit unor surse politice. Intervenţia de duminică seară a lui Klaus Iohannis a stricat planurile de la Palatul Victoria.

Premierul Victor Ponta a acordat duminică seară un interviu pentru B1TV, în care a povestit că Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor duminică la amiază.Jurnalistul Ion Cristoiu l-a întrebat pe premier de ce l-a anunţat pe preşedintele Klaus Iohannis abia spre seară de demisia lui Vâlcov, în condiţiile în care acesta renunţase la funcţie încă de la amiază.

Întrebarea i-a picat foarte greu premierului, care a privit în jos, apoi a tăcut pentru câteva secunde, după care a însăilat un răspuns. „A fost o nesincronizare, nimic altceva. Eu nu sun pe nimeni duminică, după masa de prânz, ştiu, din familie, că oamenii se odihnesc“, a bâlbâit Ponta. Răspunsul premierului a fost atât de puţin credibil încât am reconstituit filmul oficial al demisiei lui Vâlcov: am ordonat cronologic toate declaraţiile premierului, le-am comparat cu explicaţiile fostului ministru al Finanţelor şi le-am completat cu informaţii obţinute de la Cotroceni şi din PSD. Concluzia: Ponta şi Vâlcov au avut o înţelegere dibace: premierul urma să-i ceară demisia ministrului numai dacă scandalul ar fi explodat în spaţiul public. Însă mesajul trimis de şeful statului duminică, la ceas de seară, l-a luat prin surprindere pe premier, care s-a încurcat în detalii. Iată scenariul.

Vineri seară, Darius Vâlcov a fost audiat mai bine de trei ore la DNA. După ce a terminat cu procurorii, Vâlcov l-a sunat pe Ponta şi i-a spus că ar vrea să discute faţă în faţă. Ponta a stabilit o întâlnire pentru ziua de duminică şi, potrivit unor surse politice, i-a transmis lui Vâlcov „să nu se grăbească cu demisia, să aştepte să se mai liniştească apele“.

Pentru a-i arăta lui Vâlcov că îl susţine, Ponta a postat chiar şi un mesaj pe twitter. „Cel mai important proiect al Guvernului în anul 2015 este Codul Fiscal (la care Darius Vâlcov a avut şi va continua să aibă un rol determinant!)“, a scris Ponta în dimineaţa zilei de sâmbătă pe twitter. Tot sâmbătă, a apărut informaţia că Darius Vâlcov s-ar fi retras din Guvern. „Nu am demisionat“, a dezminţit imediat Valcov pentru Mediafax.

Apoi a venit ziua cea mare – duminica – ziua în care Victor Ponta a încercat să-l salveze sau cel puţin să-i prelungească mandatul lui Darius Vâlcov.  „Am vorbit vineri cu Vâlcov, după ce a ieşit de la DNA. Eu sâmbătă nu am fost în Bucureşti. Astăzi (n.r. - duminică), când m-am întors, l-am chemat. L-am întrebat dacă e adevărată povestea cu Parchetul şi care e calitatea sa procesuală. Mi-a spus: «sunt suspect»“, a povestit Ponta. După care, premierul a mărturisit că Vâlcov i-a pus în faţă demisia din funcţia de ministru. „Azi (n.r.- duminică), l-a prânz, mi-a spus foarte clar: «poftiţi demisia mea»!“, a adăugat Ponta. Aceasta este varianta oficială.

Însă, potrivit unor surse din PSD, Ponta i-a transmis lui Vâlcov să demisioneze în cursul zilei de luni, „numai dacă scandalul ia proporţii sau dacă este din nou chemat la DNA“. „Ponta s-a gândit şi la o posibilă intervenţie a preşedintelui, astfel încât l-a pus pe Vâlcov în gardă. Totuşi, nu se aştepta ca Iohannis să iasă chiar în acea seară, după ce n-a spus nimic două zile“, mai declară sursele citate.

Iar şeful statului a reacţionat fix la ora 18.00. „M-aş fi aşteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcţie, înţelegând că afectează activitatea şi credibilitatea Guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat. În această situaţie, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcţia de ministru al Finanţelor a domnului Darius Vâlcov“, arată comunicatul Administraţiei Prezidenţiale care i-a dat planurile peste cap premierului.

La numai câteva minute după dojana preşedintelui, Victor Ponta a intrat prin telefon la România TV, televiziunea sa de casă, şi a prezentat o altă variantă. „Am discutat astăzi la prânz cu domnul Darius Vâlcov, care bineînţeles că mi-a înaintat demisia domniei sale. Am vorbit apoi pe după-amiază, spre seară şi cu preşedintele“, a  spus Ponta, care a lăsat să se înţeleagă că şeful statului ar fi ştiut de demisia lui Vâlcov dinainte să posteze comunicatul. „Nu, preşedintele nu a vorbit cu premierul înainte să ceară revocarea lui Vâlcov pe site-ul Preşedinşţiei şi pe contul său de Facebook“, au spus persoane din anturajul preşedintelui. Ulterior, în interviul de la B1TV, Ponta a declarat că nu mai ştie „succesiunea“ evenimentelor, dar şi-a amintit că a vorbit cu şeful statului abia spre seară, după ce acesta reacţionase: „Seara, am vorbit cu preşedintele, după comunicat. Nu îl informasem că Vâlcov a demisionat de la prânz“, a afirmat Ponta.

Încă o minciună: 26 de ordonanţe într-una singură

În interviul de la B1TV, premierul Ponta i-a întrebat la un moment dat pe moderatori: „Ştiţi câte ordonanţe de urgenţă a adoptat Guvernul anul acesta?“. A răspuns tot el. „Una. Una singură“, a spus Ponta, radicand un deget. În primul rând, Guvernul Ponta a adoptat două ordonanţe de urgenţă în 2015. Prima în 22 ianuarie, privind  „modificarea şi completarea Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987“.

A doua, chiar vinerea trecută, privind modificarea şi completarea unor acte normative. Însă aceasta nu a fost o simplă ordonanţă de urgenţă, ci un buchet de 26 de modificări legislative adoptate prin ordonanţă de urgenţă. Practic, 26 de ordonanţe camuflate într-una singură., pe subiecte diverse: de la sport până la Justiţie şi de la Economie până la Cultură.

Ieri,  APADOR-CH împreuna cu alte 10 ONG-uri i-au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constitutională cu privire la Ordonanta de Urgenţă nr. 2/2015. „Deşi aparent este doar a doua ordonanţă de urgenţă pe acest an, OUG 2/2015 (cu un titlu neutru – OUG pentru modificarea unor acte normative, precum şi alte măsuri) cuprinde în realitate 26 de ordonanţe de urgenţă şi a fost publicată direct în Monitorul Oficial vineri, 13 martie, fără a fi postata în prealabil pe site-ul Guvernului, în dezbatere publică. Practic, Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanţe de urgenţă emise după bunul plac al miniştrilor “, arata ONG-urile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite